Wil je na ook de lockdown met meer regelmaat vanuit huis werken? Dan ben je niet alleen, want uit het onderzoek van CNV blijkt dat thuiswerken een blijvertje is. Ook bij twee viral LinkedIn-polls – van Pascal Dijkman en Reinhardt Haverans – koos maar liefst 68% van de stemmers voor een combinatie van thuis- en op kantoor werken. Maar hoe goed ben je eigenlijk verzekerd als je uit eigen keuze blijft thuiswerken? En wie is er aansprakelijk als er iets onder werktijd kapotgaat?
Hoe zit het met schade aan de spullen van je werkgever?
Het is bijna vanzelfsprekend dat je niet aansprakelijk bent als je per ongeluk op kantoor spullen beschadigt, maar met thuiswerken beginnen we al snel te twijfelen. In de meeste gevallen is je werkgever nog steeds aansprakelijk voor de geleende werkspullen. Hieronder vallen niet alleen je laptop of telefoon, maar ook een tweede scherm, bureaustoel of headset als je deze in bruikleen hebt. Zo is je werkgever onder andere verantwoordelijk voor:
- noodzakelijke onderhoudsbeurten;
- repareren van slijtage;
- vergoeden van schade door ongelukjes.
Ga je roekeloos om met de spullen van je werkgever? Dan draai je in de meeste gevallen wel op voor de reparatiekosten.
Gebruik je privéspullen voor het thuiswerken?
Het kan voorkomen dat je geen spullen van je werkgever krijgt om thuis te werken. In dit geval werk je meerdere dagen per week met je eigen apparatuur en is de kans groter dat je laptop sneller slijt of beschadigt. Dus als je thuiswerkt met eigen middelen, neem dan de vergoeding voor je audiovisuele apparatuur goed onder de loep. Vaak geldt hier namelijk een maximale vergoeding voor die lang niet altijd de volledige kosten voor een nieuwe laptop dekt.
Houd er ook rekening mee dat spullen in waarde verminderen en dat de verzekeraar gebruikmaakt van zogenaamde afschrijvingslijsten. Dit betekent dat er regels opgesteld zijn voor de waardevermindering van je spullen. Als je laptop bijvoorbeeld twee jaar oud en is dan stukgaat, krijg je nog maar een bepaald percentage van de nieuwwaarde uitgekeerd.
Blijf je thuiswerken? Controleer je inboedelverzekering!
Met thuiswerken ben je – we koppen ‘m even in – vaker thuis. Hierdoor kun je niet alleen je spullen van werk beschadigen, maar ook je privéspullen. Zorg er dus voor dat je inboedelverzekering aansluit op het vast thuiswerken. Zo dekt alleen een allriskverzekering de kosten van schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt. En heb je besloten om met je eigen spullen thuis te blijven werken? Neem dan ook de vergoeding voor audiovisuele apparatuur goed door.
Wil je weten welke inboedelverzekering het beste bij jouw thuiswerksituatie past? Vul je gegevens en voorkeuren in en wij vergelijken alle aanbieders voor je.
Laat een reactie achter