Het ‘nieuwe werken’ van dit moment: thuiswerken. Door het coronavirus moeten veel Nederlanders verplicht overstappen op deze manier van werken. Als je beroep het toelaat om thuis te werken, is dat ook het advies. Dat betekent geen fysieke vergaderingen, praatjes bij het koffieapparaat en wandelingen na de lunch. Zit jij ook thuis? Dan kun je misschien wel wat (technische) tips gebruiken. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.
1. Voorkom afleiding van andere apparaten
Een mobiel naast je hebben liggen kan normaal gesproken al verleidelijk zijn, maar in je huiselijke omgeving is de drempel nog lager om toch even dat appje te beantwoorden. Moet je voor je werk telefonisch bereikbaar zijn, zet dan je Whatsapp en e-mail notificaties uit. Zo kunnen collega’s je bereiken, maar raak je niet bij elk appje afgeleid. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld elk half uur of uur even kijkt of je belangrijke berichten hebt. Dan kun je rustig werken.
2. Wifi-signaal versterken
Een goed wifi-signaal is in tijden van thuiswerken meer gewenst dan ooit. Is je wifi-signaal niet erg sterk? Er zijn gelukkig verschillende manieren om je wifi-signaal te versterken. Probeer je router eens op een andere plaats te zetten. Het liefst zo hoog en vrijstaand mogelijk. Zorg er ook voor dat in de ruimte van de router geen andere apparaten staan die werken op radiogolven. Zoals een magnetron of babyfoon. En als je het helemaal goed wil doen richt je het signaal de goede kant op, dus laat hem niet naar buiten gericht staat. Helpt dit niet? Dan hebben we nog een iets technischere optie; kies het minst gebruikte wifi-kanaal. Veel routers zijn standaard ingesteld op 6 (je hebt 1 t/m 13). Grote kans dat je buren deze ook gebruiken en het wifi-signaal hierdoor verstoord wordt. Hoe je het wifi-kanaal kunt veranderen, verschilt per type router. De meeste providers hebben hierover informatie op hun website staan. Als je er niet uit komt, kun je het best even contact opnemen met je provider.
3. Voorkom technische problemen
Nu iedereen massaal thuis achter de laptop zit, wordt er veel gevraagd van de providers. Om goed te kunnen werken en die vergadering online te kunnen houden, heb je goed en snel internet nodig. In onze vergelijker hebben we goede deals die het thuiswerken net wat fijner kunnen maken. Je vindt er ook de download- en uploadsnelheden van de providers. Zo zie je meteen welke provider voor jou het snelste en goedkoopste internet kan leveren. Mag de monteur je nieuwe pakket niet komen installeren vanwege het coronavirus? Zorg er dan voor dat je in de vergelijker niet het vakje ‘monteur’ hebt aangevinkt. Dan weet je zeker dat je het pakket ook zelfstandig zou moeten kunnen installeren.
4. Let op de upload- en downloadsnelheid
Bij de internetabonnementen in onze vergelijker kun je de upload- en downloadsnelheid van het abonnement zien. Maar wat betekent dit eigenlijk en wat heb je nodig om goed thuis te kunnen werken? De downloadsnelheid geeft aan hoe snel jij bestanden kunt downloaden van het internet. Hier valt ook het kijken van (Youtube) video’s of het openen van een nieuwe internetpagina onder. Deze informatie moet namelijk gedownload worden van het Web voordat jij het te zien krijgt. De uploadsnelheid gaat juist over het versturen van bestanden, zoals een e-mail of foto.
Als je alleen of met z’n tweeën woont en dagelijks op het internet surft, ben je een gemiddelde internetgebruiker. Je downloadt af en toe films en kijkt regelmatig video’s op Youtube of Netflix. Kies dan voor een abonnement met minimaal 20 Mb/s. Je kunt hiermee prima mails versturen en het internet afstruinen. Maar nu veel mensen thuiszitten, kan het zomaar zijn dat jij en je partner en/of kinderen tegelijkertijd online willen zijn. Het is dan verstandiger om voor 40 tot 50 Mb/s te kiezen. Als je écht intensief internet gebruikt, doordat je veel zware bestanden downloadt, je partner constant aan het videobellen is en je zoon tegelijkertijd een Netflixfilm kijkt, is het verstandig om minimaal 50 Mb/s aan te houden.
5. Wel of geen camera?
Om de stem van je collega’s te horen is normaal gesproken elke internetverbinding voldoende. Wil je je collega’s op je beeldscherm zien verschijnen, dan is er een grotere bandbreedte vereist. Alleen bellen heeft een minimale download- en uploadsnelheid nodig van 0,03 Mb/s. Bij videobellen met 1 persoon zit je al snel op 0,128 Mb/s en hoger. Wil je videobellen met meerdere collega’s? Dan moet je rekening houden met een minimale snelheid van 2 tot 4 Mb/s bij 5 tot 7 deelnemers. Hapert je gesprek constant of staat het beeld stil? Dan kun je eerst het volgende proberen: sluit alle andere dingen die je open hebt staan en die gebruik kunnen maken van het internet. Werkt dit niet? Dan zul je toch echt genoegen moeten nemen met alleen de stem van je collega’s of je internetsnelheid moeten verhogen.
Te mooi om waar te zijn
Niet iedereen zal thuiswerken fijn vinden. Toch hebben we momenteel geen andere keus. Voorlopig zullen laptops op de keukentafel en online vergaderingen via Microsoft Teams of Google Hangouts Meet de nieuwe realiteit zijn. Met onze goede deals voor snel en goedkoop internet kun je het thuiswerken in elk geval iets aangenamer maken. Zet je laptop aan, verruil je huispak voor je werkoutfit en je kunt er tegenaan.
Laat een reactie achter