Op 18 november zijn de premies en vergoedingen van zorgverzekeraars voor 2014 bekend. Vanaf dan mogen consumenten een nieuwe zorgverzekering voor volgend jaar uitzoeken. Volledige keuzevrijheid moet in theorie leiden tot een scherpe concurrentiestrijd tussen zorgverzekeraars, met passende en goedkopere zorgverzekeringen voor de consument als resultaat.
Vergelijkingssites verduidelijken zorgkeuze
De praktijk is weerbarstiger. Er zijn tientallen zorgverzekeringen op de markt. Voor de juiste keuze moet je stapels polisvoorwaarden doorlichten en alle premies en vergoedingen onderling met elkaar vergelijken. Hoe reëel is het om te denken dat iedere Nederlander dit wil en kan?
Gelukkig hoeft kiezen niet moeilijk te zijn. Zo kunnen consumenten voor onafhankelijke hulp terecht op diverse vergelijkingssites. Die bieden overzicht aan de hand van openbare informatie over premies en vergoedingen. Zo gezegd, zo gedaan.
Zorgcollectieven zijn geheim
Zou je denken. Zes miljoen Nederlanders zijn verzekerd via hun werkgever. Zorgverzekeraars en werkgevers maken zelden openbaar welke afspraken zij maken binnen deze werkgeverscollectieven. Vergelijkingssites kunnen daar dus niets mee. En zes miljoen Nederlanders dus ook niet.
Sinds de hervorming van het zorgstelsel in 2006 is er een flink aantal prijsvechters op de markt gekomen. Een ouderwets werkgeverscollectief biedt veel consumenten allang niet meer het aantrekkelijkste pakket. Zouden ze via een vergelijker eenvoudig de verschillen zien, dan is een overstap snel gemaakt.
NZa moet weeffout herstellen
Het is onduidelijk waarom de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de geheimhouding rondom werkgeverscollectieven toestaat. In de eveneens geliberaliseerde energie- en telecomsector ziet toezichthouder Autoriteit Consument & Markt toch ook toe op volledige openbaarheid?
Als directeur van een vergelijkingssite spreek ik niet belangeloos. Dat doet niets af aan het punt dat de huidige weeffout in de geliberaliseerde zorgmarkt miljoenen mensen onnodig hindert. Het is aan de NZa om deze fout te herstellen. Van concurrentie, en dus een goed functionerende markt, komt tenslotte pas echt iets terecht als voor iedereen duidelijk is wat er te kiezen valt.
Dit opinieartikel verscheen op 1 november 2013 in het Financieele Dagblad.
Laat een reactie achter