Het is je vast niet ontgaan: de energieprijzen zijn in oktober 2021 enorm gestegen. De prijs van stroom steeg ten opzichte van 2020 met 362% en de prijs van gas met maar liefst 487%. Het kan zijn dat je hierdoor honderden euro’s per jaar meer kwijt bent aan energie. Wat zijn de oorzaken en wat kun jij doen om te besparen op je energiekosten? Wij leggen het uit.
Waardoor stijgen de energieprijzen?
De belangrijkste reden voor de prijsstijging is dat er meer vraag is dan aanbod. Waardoor is deze schaarste ontstaan?
- De omstandigheden waren dit jaar tot oktober minder goed voor zonne- en windenergie, waardoor er minder duurzame energie is opgewekt.
- Door de versoepeling van de coronamaatregelen is de vraag naar energie voor zakelijk gebruik en transport toegenomen.
- Om stroom te produceren zijn steenkool en gas nodig. De kosten hiervan zijn gestegen omdat het aanbod schaars is.
- Door een koud voorjaar waren de gasbergingen vrij leeg. Deze zijn in de zomer door de hogere prijzen veel minder gevuld dan normaal.
- De verminderde gaswinning in Groningen zorgt voor een grotere afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers. Zij leveren minder dan gehoopt.
- Een groot deel van je energierekening bestaat uit belastingen (46,5%), deze stijgen evenredig mee en zo komt er nog een aanzienlijk bedrag bij.
Door de schaarste zijn de inkoopprijzen van gas en stroom enorm gestegen. Deze stijging wordt door energieleveranciers doorberekend aan consumenten. Het kabinet trekt de portemonnee om een deel van de stijgende energierekening te compenseren. Elk huishouden kan rekenen op een bedrag van gemiddeld € 400,- aan compensatie. De hoogte van deze compensatie hangt af van het energieverbruik.
Wat zijn de verwachtingen?
De inkoopprijzen van energie zijn eind oktober weer iets gedaald. Dit komt onder andere doordat het meer is gaan waaien en we dus meer windenergie produceren. Ook liggen de temperaturen hoog voor de tijd van het jaar, waardoor we minder gas nodig hebben om onze woningen te verwarmen. Toch zien we dit helaas nog niet terug in de energieprijzen. Daar is het nog te vroeg voor. De temperatuur van komende winter is van grote invloed op de kosten van energie. Als het een zachte winter wordt, hebben we minder gas nodig. De kans is dan groot dat de energieprijzen dalen. Bij een koude winter verbruiken we meer dan normaal, waardoor de prijzen juist stijgen.
Ons advies
Is het verstandig om nu over te stappen of juist niet? Dat hangt af van jouw situatie:
1. Je contract is al verlopen en/of je betaalt een variabel tarief
Je krijgt binnenkort te maken met de stijgende energieprijzen. Op dit moment liggen de variabele tarieven in veel gevallen lager dan de vaste tarieven. Dat betekent dat je voor nu waarschijnlijk goed zit. Wel adviseren we je om je huidige variabele tarieven te vergelijken met ons aanbod in de energievergelijker zodat je zeker weet dat je goed zit. In januari kunnen leveranciers de variabele tarieven aanpassen. De verwachting is dat deze dan weer stijgen. Houd de energievergelijker de komende tijd in de gaten om te zien wat voor jou de voordeligste keuze is.
2. Je hebt een vast contract dat nog minimaal een half jaar doorloopt
Maak je niet druk: de prijsstijgingen beïnvloeden jouw rekening nog niet. Wacht rustig af en sluit nog geen nieuw contract af. We adviseren je om zes tot acht weken voordat je contract afloopt weer te oriënteren. Hopelijk is de markt dan iets afgekoeld en de prijzen gedaald.
De marktomstandigheden veranderen snel. Houd daarom regelmatig onze energievergelijker in de gaten en check wat de meest voordelige optie is op basis van jouw situatie en verbruik. Wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag.
Wat kan je in de tussentijd zelf doen?
In de winter is het energieverbruik een stuk hoger dan in de zomer. Wat kun je zelf doen om de energiekosten deze winter zo laag mogelijk te houden? De grootste invloed heb je door te besparen op de verwarming. De verwarming is namelijk verantwoordelijk voor zo’n 75% van het gasverbruik. Bekijk onze energiebesparingstips. Daarmee kun je best wat besparen.
Laat een reactie achter