De gasprijzen voor consumenten blijven stijgen. De stroomprijzen laten een gemengd beeld zien. Als we de tarieven van februari 2025 vergelijken met februari 2024, zien we duidelijke verschillen, afhankelijk van het type energiecontract. Als consument kun je nu het beste kiezen voor een vast contract met een korte looptijd en een goede bonus. Een variabel contract zodat je flexibel blijft en kunt vastzetten wanneer de prijzen lager zijn is ook een goede optie.
Jilles van den Beukel, onafhankelijk energie-analist: “De gasprijs heeft een relatief grote invloed op de stroomprijs. De geleidelijke stijging van de gasprijs, die we al in een groot deel van 2024 zagen, zette in het vierde kwartaal van 2024 en begin 2025 verder door. Dunkelflautes (periodes met weinig zon en wind), waarin de elektriciteitsproductie uit zon en wind laag is, leidden tot een relatief hoge gasvraag voor elektriciteit.”
Gasprijzen blijven stijgen
De gasprijzen voor consumenten stijgen maar door. Voor variabele energiecontracten steeg de gasprijs gemiddeld met 2,2 procent sinds januari. Ook de prijzen voor vaste prijs contracten namen toe. Wie in januari een eenjarig contract afsloot betaalde gemiddeld 5,5 procent minder dan nu. Voor een contract van drie jaar was de prijs gemiddeld 3,5 procent lager.
Op jaarbasis zijn de verschillen nog groter. Variabele gasprijzen lagen medio februari 30,5 procent hoger dan een jaar eerder. Vaste prijs contracten voor een jaar stegen met gemiddeld 36,3 procent. Wie de energierekening nu voor drie jaar vastzet betaalt 29,5 procent meer dan een jaar eerder.
Deze flinke verhoging in slechts een paar weken wordt vooral gedreven door een forse stijging van de groothandelsgasprijzen in combinatie met de fluctuatie daarvan op de inkoopmarkten én de koudere winterweken.
Stroomprijzen geven een gemengd beeld
De stroomprijzen lieten medio februari een gemengd beeld zien. Variabele stroomtarieven daalden met 3 procent ten opzichte van januari. Dit bood enige verlichting voor huishoudens met een variabel contract. Vaste contracten stegen echter wel: eenjarig met 6,6 procent en driejarig met 2 procent. Essent meldt dat haar variabele tarieven per 1 april gaan dalen met 8 procent.
Als we de stroomtarieven van februari 2025 vergelijken met februari 2024, zien we duidelijke verschillen afhankelijk van het type contract. De variabele prijzen zijn 17,4 procent hoger dan een jaar geleden. Een contract van een jaar vast kent een stijging van 8,7 procent terwijl een contract van drie jaar vast 8,1 procent goedkoper is geworden.
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “De koudegolf in januari en medio februari heeft geleid tot meer verbruik en bewustwording van hoge gasprijzen. De stroomprijzen stegen ook, onder andere door de matige windproductie en beperkte zonopbrengst. Ook de sterke correlatie met gas voor de opwek van stroom had invloed. De minimale verlaging van energiebelastingen per 1 januari heeft huishoudens enige verlichting geboden. Toch drukken de gestegen netbeheerkosten dit voordeel grotendeels.”
Achterliggende oorzaken stijging prijzen
Jilles van den Beukel, onafhankelijk energie-analist: “De aanvoer van Russisch pijpleidinggas door de Oekraïne werd op 1 januari 2025 stopgezet toen het contract voor doorvoer van dit gas niet werd verlengd. En verder was het, vergeleken met de afgelopen winters, wat aan de koude kant. Ook daalde de vulgraad van de Europese gasopslagen relatief snel. Dat ging gepaard met een enigszins nerveuze en volatiele gasmarkt, die vooruit begint te kijken naar komende zomer, als er relatief veel gas nodig zal zijn om de gasopslagen weer tot de door de EU voorgeschreven niveaus aan het eind van de zomer te vullen. Veel zal afhangen of de EU blijft vasthouden aan een hoge vulgraad van de gasopslagen voordat we de volgende winter 2025/2026 ingaan. Geruchten dat de EU wat minder vast zou gaan houden aan een hoge vulgraad, deden de gasprijs in midden Februari dalen.”
Wat te doen als consument?
De prijzen voor gas en stroom blijven hoog en beweeglijk. Op dit moment zijn vaste prijscontracten niet heel laag geprijsd. Daar staat tegenover dat vaste prijscontracten vaak wel voordeel bieden in combinatie met bonussen. In vergelijking met februari 2024 betaalt men gemiddeld 16 euro per maand meer (stijging van 10,8 procent) voor een energiecontract van één jaar vast.
Variabele tarieven en dynamische tarieven zijn weliswaar flexibel qua contract, maar ook die prijzen stijgen.
Dynamische tarieven, zeker voor gas, maar ook voor stroom, lagen afgelopen weken op zeer hoge niveaus. Dat is iets waar consumenten met vaste prijs contracten (of variabele tarieven) geen of minder last van hadden hebben.
Het beste lijkt daarom nu om een relatief scherp geprijsd vast contract voor kortere duur te kiezen met een goede bonus. De onderlinge verschillen blijven groot en dat biedt veel keuze. Je kunt ook kiezen voor een variabele prijs om zo flexibel te blijven en later dit jaar in te stappen op een vast contract met lagere prijzen.