We zijn meer thuis dan ooit. Corona houdt ons nog dagelijks bezig. En het is volop herfst. We gaan er minder op uit en werken vaak thuis. Een passend internetpakket is een absolute must. Welke bandbreedte helpt jou de donkere dagen door? We leggen uit welke bandbreedte bij jouw nieuwe normaal past.
Op de schaal van Mbit/s
Hoeveel Mbit/s jaag jij er eigenlijk doorheen als je lekker zit te Netflixen of als je een online presentatie geeft aan je collega’s? Dat inzicht helpt je om te bepalen wat je nodig hebt. Dus hier een aantal voorbeelden:
- 1 Mbit/s: mailen zonder bijlage
- 2 Mbit/s: simpele post op social media plaatsen
- 4 Mbit/s (minimaal): bellen via internet
- 12 Mbit/s (minimaal): presentatie geven via bijv. Microsoft Teams
- 8 – 24 Mbit/s: digitaal tv kijken of Netflixen, afhankelijk van kwaliteit
- 8 – 24 Mbit/s: bestanden downloaden via WeTransfer
- 24 Mbit/s (minimaal): online gamen
Er zit trouwens verschil tussen down- en uploadsnelheid. In plaats van data downloaden, kun je ook data het internet op sturen. Je vindt beide snelheden terug in onze vergelijker.
“Het beeld hangt vast”
Je kunt je voorstellen dat je met een lage snelheid tegen problemen aanloopt in het nieuwe normaal. Vooral als je huishouden uit meer dan een persoon bestaat. Als zoonlief aan het gamen is en je partner via wifi aan het facetimen, kan jouw digitale presentatie wel eens lastig worden. Je moet dus op zoek naar je ideale bandbreedte.
Jouw perfecte match
Stel jezelf een aantal vragen om te bepalen wat bij je huishouden past:
- Waar gebruik ik internet voor? Omdat een beetje internetten een stuk minder internet verbruikt dan een ultra HD film streamen.
- Met hoeveel apparaten gebruik ik thuis tegelijk internet? En met hoeveel mensen?
- Maak ik gebruik van wifi? Externe factoren zoals afstand tot je router kunnen het signaal namelijk verzwakken. Een grotere bandbreedte kan de oplossing zijn.
Lichte gebruiker (vanaf 20 Mbit/s)
Een een- of hooguit tweepersoonshuishouden waar internet wordt gebruikt om te e-mailen en voor het bezoeken van websites, op niet veel apparaten tegelijk.
Gemiddelde gebruiker (vanaf 50 Mbit/s)
Een middelgroot huishouden dat op meerdere apparaten tegelijk internet gebruikt en ook af en toe video’s streamt.
Zware gebruiker (vanaf 100 Mbit/s)
Grotere huishoudens die graag in hoge kwaliteit video’s streamen en gamen, terwijl internet ondertussen ook op andere apparaten wordt gebruikt.
Snelheid versus verwachte snelheid
De snelheid die je krijgt is vaak lager dan die je kiest. Dit heeft te maken met je adres en de afstand van de wijkcentrale. Dit geldt trouwens alleen voor DSL aansluitingen. Bij kabel of glasvezel krijg je wat je afsluit. Is de snelheid toch lager, dan staat je router misschien te ver weg. In onze vergelijker zie je in ieder geval altijd de ‘verwachte snelheid’ terug. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Internet vergelijken is zo gebeurd. In onze vergelijker zie je heel gemakkelijk wat er allemaal beschikbaar is op jouw adres. En je ontvangt ook nog eens minimaal € 10,- extra korting als je nu overstapt via Pricewise.
Ruud Rijnhart
Mijn ervaring met glasvezel is anders dan hier beschreven. Ik heb glasvezel en mijn provider is Oxio
En de snelheid die ik meet is 90 mbs terwijl verwacht 100 mbs download upload kan wel oplopen tot 200 mbs. Ook naast de modem/router haal ik nooit 100 mbs alleen met een LAN kabel haal ik de 100 mbs wel.
Ik heb begrepen dat ook de modem/router van de buren veroorzaken ook interventies waardoor de bandbreedte verstoord kan worden. Maar goed ik kan er wel mee leven.