Anticonceptie, ruim 74% van de jongeren onder de 25 jaar maakt er gebruik van. Anticonceptie zijn voorbehoedsmiddelen om een zwangerschap te voorkomen. Hierbij is de anticonceptiepil al jaren het meest gebruikte voorbehoedsmiddel. Echter, de afgelopen jaren is er een verschuiving te zien waarbij steeds minder vrouwen voor de anticonceptiepil kiezen en het spiraaltje een gestage opmars maakt. Maar hoe werkt nu eigenlijk zo’n spiraaltje én ook niet onbelangrijk, hoeveel kost een spiraaltje?
Wat is een spiraaltje?
Het spiraaltje is een voorbehoedsmiddel om zwangerschap te voorkomen. In medische termen wordt het spiraaltje ook wel Intra-Uterine Device (IUD) genoemd. Dit betekent letterlijk ‘voorwerp in de baarmoeder’. Een spiraaltje is een klein ankertje dat in de baarmoeder van de vrouw wordt geplaatst. Middels twee draadjes, die uit de baarmoedermond hangen, kan het spiraaltje op een later moment worden verwijderd. Na het verwijderen van het spiraaltje keert de vruchtbaarheid van een vrouw direct terug. Het spiraaltje wordt gezien als een zeer betrouwbaar voorbehoedsmiddel.
Welke soorten spiraaltjes zijn er?
Er zijn in de afgelopen jaren meerdere soorten spiraaltjes op de markt verschenen. Hierbij werd telkens een poging gedaan om de spiraaltjes die al bestonden te verbeteren. Momenteel zijn er twee veelgebruikte soorten spiraaltjes, namelijk het koper- en hormoonspiraaltje. In sommige uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld wanneer een vrouw bijwerkingen heeft van een koper- of hormoonspiraaltje, wordt een inerte spiraaltje geplaatst.
Hoe werkt een spiraaltje?
Elk spiraaltje heeft haar eigen werking. Alle spiraaltjes werken voor een periode tussen de 5 en 10 jaar. Het is gebruikelijk het spiraaltje te vervangen na 5 jaar. Hierdoor blijft de werking van het spiraaltje betrouwbaar. Hieronder vertellen we je meer over de werking van de soorten spiraaltjes.
Koperspiraaltje
Het koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Een koperspiraaltje heeft een T- of aanverwante vorm met een kunststof kern en is omwikkeld met koperdraad of koperen ringen. Dit spiraaltje heeft een gemiddelde lengte van 30 millimeter en een koperoppervlak van 325mm2. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcellen van een man, die in de baarmoeder komen, inactief worden gemaakt. Daarnaast wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor een eventuele innesteling van een bevruchte eicel.
Het koperspiraal blijft 5 tot 10 jaar werkzaam. Dit is afhankelijk van het type koperspiraaltje. De betrouwbaarheid van een koperspiraaltje is hoog. Het aantal ongewenste zwangerschappen ligt op ongeveer 1%.
Hormoonspiraaltje
Net als het koperspiraaltje is het hormoonspiraaltje is T-vormig ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Het hormoonspiraaltje heeft in de kern een hormoonreservoir dat een kleine hoeveelheid hormonen afgeeft. Dit betreft het hormoon progestageen. Het hormoon komt zeer geleidelijk vrij, wat ervoor zorgt dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Daarnaast zorgt het voor een taaiere slijmprop in de baarmoederhals, waardoor zaadcellen minder snel de baarmoedermond doorkomen.
Het hormoonspiraaltje kan voor een periode van 5 jaar in de baarmoeder blijven zitten. De betrouwbaarheid van het hormoonspiraaltje is erg hoog. Het aantal ongewenste zwangerschappen ligt op ongeveer 0,1%.
Inerte spiralen
Dit type spiraaltje wordt niet veel gebruikt. Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij overgevoeligheid voor het hormoon progestageen of koper, wordt dit spiraaltje geplaatst. De inerte spiraaltje bestaat uit soepele kunststof. De werking van het inerte spiraaltje is het creëren van een mechanische irritatie van het baarmoederslijmvlies. Hierdoor ontstaan er lichte ontstekingsreacties. Des te groter deze ontstekingsreacties zijn, des te hoger is het preventieve effect, namelijk het voorkomen van een zwangerschap.
Wie kan een spiraaltje gebruiken?
In principe kan iedere vrouw een spiraaltje laten plaatsen. Wel is het afhankelijk van persoonlijke situaties of het spiraaltje het meest geschikte voorbehoedsmiddel is. Zo is het koperspiraaltje minder geschikt voor vrouwen met een hevige menstruatie, aangezien een van de bijwerkingen van een koperspiraal een (tijdelijk) hevigere menstruatie is. Na een periode van zo’n drie maanden na de plaatsing van het spiraal is de menstruatie weer normaal. Een koperspiraal zorgt niet vermindering van bloeding, en is daarom in het geval van bloedingsproblematiek wel af te raden. Een hormoonspiraaltje is voor deze vrouwen een geschikter anticonceptiemiddel.
Daarnaast is een hormoonspiraal niet geschikt voor vrouwen met een leverziekte of een bepaalde vorm van borstkanker. Mocht je onder behandeling zijn voor trombose, dan wordt een hormoonspiraaltje ook sterk afgeraden. Andere redenen waardoor zowel een koper- als hormoonspiraaltje niet geschikt kan zijn of niet mag worden ingebracht zijn:
- Zwangerschap
- Infectie van de baarmoeder
- Infectie van de eileiders of eierstokken
- Afwijkende afscheiding
- Veel bloedverlies, met onbekende oorzaak
- Operatieve behandelingen aan de baarmoeder(hals), bijvoorbeeld ter behandeling van baarmoederhalskanker
- Afwijkingen aan de baarmoeder of baarmoedermond
- Een of meerdere vleesbomen in de baarmoederwand
- SOA
Vooronderzoek voor het plaatsen van een spiraaltje
Een spiraaltje kan door de huisarts of gynaecologe geplaatst worden. Voorafgaand aan de plaatsing wordt een inwendig onderzoek gedaan. Dit wordt gedaan om de ligging van de baarmoeder te controleren en te bepalen. En om de diepte van de baarmoeder meten.
Ook is het zeer belangrijk dat de vrouw geen SOA met zich meedraagt. Bepaalde SOA’s, zoals Chlamydia kunnen worden meegedragen zonder dat iemand er weet van heeft. Indien een spiraaltje wordt geplaatst terwijl de vrouw een SOA heeft, kan dit voor ernstige ontstekingen zorgen. Of zelfs voor onvruchtbaarheid. Door een SOA test uit te voeren, kunnen deze gevolgen worden uitgesloten.
Wie plaatst het spiraaltje?
Een spiraaltje kun je niet zelf plaatsen. Hiervoor is een huisarts of gynaecologe nodig. Ook voor het inwendige onderzoek. Veel huisartsen kunnen een spiraaltje plaatsen, waarbij de vrouw alleen langs de apotheek hoeft te gaan om het recept (het spiraaltje) op te halen. Tijdens een vervolgconsult kan het spiraaltje worden geplaatst door de huisarts. Daarnaast is de huisarts altijd het eerste aanspreekpunt wanneer er de wens is om een spiraaltje te laten plaatsen. De huisarts kan informatie verstrekken en een eventuele doorverwijzing geven naar een gynaecologe.
Indien je het een prettiger idee vindt dat iemand veel ervaring heeft met het plaatsen van spiraaltjes, dan wordt er aangeraden naar een gynaecologe te gaan. Dit geeft wel een duurder kostenplaatje, aangezien de kosten van de gynaecologe verrekend worden met het openstaande eigen risico.
Hoe wordt het spiraaltje geplaatst?
Het spiraaltje wordt meestal ingebracht tijdens of vlak na de menstruatieperiode. Tijdens deze dagen is de baarmoederhals soepeler, waardoor de inbreng van het spiraaltje makkelijker gaat. Voordat het spiraaltje wordt geplaatst, wordt er geadviseerd een pijnstiller in te nemen. Bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen. Dit kan ervoor zorgen dat de eventuele krampen tijdens het plaatsen worden verminderd. In sommige gevallen wordt de baarmoederhals plaatselijk verdoofd.
Voor het inbrengen van het spiraaltje krijgt de vrouw een speculum (de welbekende eendenbek) ingebracht, waarna de huisarts of gynaecologe het spiraaltje inbrengt. Het spiraaltje wordt ingebracht via een dun hulsje, dat naar binnen wordt geschoven. Het hulsje wordt vervolgens weer uit de vagina gehaald, waarna het spiraaltje achterblijft. De draadjes, die aan het spiraaltje vast zitten, worden op maat geknipt.
Controle na het plaatsen van een spiraaltje
Er wordt altijd een controle uitgevoerd na het plaatsen van een spiraaltje. Dit is om er zeker van te zijn dat het spiraaltje juist zit en blijft zitten. Deze controle wordt na een periode van 6 weken gedaan door de huisarts of gynaecologe.
Voordelen van een spiraaltje
Elke anticonceptie brengt zijn eigen voor en nadelen met zich mee. De voordelen van het koper- en hormoonspiraal zijn als volgt:
Koperspiraaltje
- Zeer betrouwbaar voorbehoedsmiddel tegen zwangerschap.
- Je hoeft 5 tot 10 jaar lang niet te denken aan het nemen van anticonceptie.
- Geschikt voor vrouwen met een overgevoeligheid voor het hormoon oestrogeen.
- Geschikt voor vrouwen die geen hormonen willen gebruiken.
- De vruchtbaarheid wordt niet aangetast. Na het verwijderen van het spiraal is de vrouw direct vruchtbaar.
- Het koperspiraaltje kan als noodanticonceptie (morning-after) worden gebruikt.
Hormoonspiraaltje
- Zeer betrouwbaar voorbehoedsmiddel tegen zwangerschap.
- Bij de meeste vrouwen neemt de menstruatie af. Bij sommigen blijft de menstruatie zelfs uit.
- Lokale werking. De hormonen gaan niet je hele lichaam door.
- De vruchtbaarheid wordt niet aangetast. Na het verwijderen van het spiraaltje is de vrouw direct vruchtbaar.
- Je hoeft 5 jaar lang niet te denken aan anticonceptie.
Nadelen en bijwerkingen van een spiraaltje
Gelukkig zijn er niet veel nadelen ondervonden bij het spiraaltje. Onderstaand de ondervonden nadelen per type spiraaltje.
Koperspiraaltje
- Het plaatsen van het spiraaltje kan als pijnlijk worden ervaren.
- Het lichaam moet wennen aan de plaatsing van het spiraal. Dit kan ervoor zorgen dat er de eerste maanden langere menstruatieperiodes zijn. Met meer bloedverlies.
- Aan het begin kan buikpijn ontstaan, gepaard met extra bloedverlies.
- Het koperspiraal beschermt niet tegen SOA’s.
Hormoonspiraaltje
- Het plaatsen van het spiraal kan als pijnlijk worden ervaren.
- Het lichaam moet wennen aan het hormoon progestageen. Ondanks dat dit een zeer kleine hoeveelheid is, kan dit voor acne, hoofdpijn, duizeligheid en gezwollen borsten zorgen.
- In de eerste maanden na het plaatsen van het hormoonspiraal kan een lage buikpijn worden ervaren, die gepaard gaat met licht bloedverlies.
- Het hormoonspiraal beschermt niet tegen SOA’s.
De kosten
Het meest geplaatste (hormoon)spiraaltje is de Mirena. Deze kost rond de € 150,-. Het koperspiraaltje is een stuk goedkoper. Het meest geplaatste is de T-Safe, welke € 69,- kost. Beide spiraaltjes kunnen bij de apotheek worden opgehaald om vervolgens geplaatst te laten worden.
Consultkosten
Houd er rekening mee dat de kosten van een consult bij de gynaecologe kunnen oplopen. Hierbij kost een gemiddeld consult al snel rond de € 250,-. Dit wordt vanuit het eigen risico betaald. Deze consultkosten zijn exclusief de kosten van het spiraaltje zelf. Het kan daarom een wezenlijk verschil onder de streep maken als je ervoor kiest naar een gynaecologe te gaan. Bekijk en vergelijk zorgverzekeraars om te zien wat voor jou de meest voordelige optie is.
Vergoedingen van verzekeraars
Wil je een spiraaltje en ben je benieuwd of je dit vergoed krijgt van je zorgverzekeraar? De vergoeding van een spiraaltje is niet opgenomen in de basisverzekering. Dit betekent dat je het aanvullend zal moeten verzekeren. Een uitzondering nagelaten: als je jonger bent dan 21 jaar wordt het wel vergoed vanuit de basisverzekering. Onderstaand zal dit nader worden toegelicht.
Onder de 21 jaar en de vergoeding van een spiraaltje
Nog geen 21 jaar? Dan wordt je spiraaltje vanuit je basisverzekering vergoedt. Hierbij moet je er rekening mee houden dat het eerst van je eigen risico afgaat. Het minimale eigen risico voor 2016 bedraagt € 385,-. Zodra je boven dit bedrag komt, zal de zorgverzekeraar jouw kosten voor het spiraaltje vergoeden. Jonger dan 18 jaar? Dan heb je nog niet te maken met een eigen risico en is het spiraaltje dus gratis.
Vergoeding spiraaltje na je 21e
Na je 21e krijg je geen vergoeding meer voor het spiraaltje vanuit de basisverzekering. Hiervoor zul je de kosten zelf moeten betalen, of je aanvullend laten verzekeren. Hierbij kun je je aanvullend laten verzekeren voor anticonceptiva vanaf €1,50 per maand. Elke aanvullende verzekering heeft zijn eigen vergoedingen. Vergelijk je zorgverzekering om te zien welke verzekeraar voor jou het voordeligste is.
Welke zorgverzekering past bij jou?
Wil je een spiraaltje door je huisarts laten plaatsen? Dan wordt je geadviseerd geen aanvullende verzekering speciaal voor het plaatsen van je spiraaltje te nemen. De kosten van de aanvullende verzekering kunnen op jaarbasis namelijk hoger liggen dan wanneer je zelf je spiraaltje betaalt.
Wil of moet je je spiraaltje laten plaatsen door een gynaecologe? Dan kan het voordeliger zijn om wel een aanvullende verzekering af te sluiten. Een consult bij een gynaecologe kan zo honderden euro’s kosten. En hierna komen nog de kosten voor je spiraaltje. Gelukkig hoef je na het plaatsen van je spiraal je er 5 jaar niet meer bezig mee te houden. Fijn toch?
Laat een reactie achter