Code rood, code oranje, gladheid, sneeuw en ijsvrij. Al sinds dag twee van het nieuwe jaar is het raak. Nederland, of althans een deel daarvan, is ontmand. Door ijzel. Heel gezellig die kiekjes van schaatsende mensen op de wegen. Leuk ook, dat ijsvrij. Maar die vrieskou kent (vele) minpunten. Naast valpartijen en de toegenomen moeilijkheidsgraad jezelf te verplaatsen, zijn er binnenshuis ook beteugelingen.
Ijzel, ijzel en… ijzel
Het begon allemaal vlak na nieuwjaar. Rijkswaterstaat startte zaterdagavond, 2 januari, met het strooien van zout. Zondag 3 januari was er al 400 ton strooizout doorheen gejast. Het was de eerste echte winterdag van deze winter. Dat was duidelijk: in het noorden kregen ze zelfs ijsvrij. Het noorden en oosten van Nederland ondervonden diezelfde dag problemen met de stroomvoorziening. Door vorst op de hoogspanningskabels. Lastig. Hoe komt dat?
Dansende stroomvoorziening
Van invloed op het wegvallen van de stroomvoorziening zijn vorst én wind. Door een zeldzaam fenomeen, genaamd lijndansen. De wind waait hierbij onder de door vorst afgezette hoogspanningslijnen door. Deze beginnen hierdoor te ‘dansen’. Als de lijnen hierdoor dicht bij elkaar komen, kan er even kortsluiting ontstaan en valt de hoogspanningsverbinding tijdelijk weg. Dit zijn de spanningsdips. Deze hebben invloed op meerdere, veelgebruikte, voorzieningen. Zoals verlichting en andere apparaten die van stroom worden voorzien. De dips in de energievoorziening hebben overigens niets te maken met de energieleverancier.
Treinen, verlichting en het ziekenhuis
Spanningsdips kunnen onder andere het treinverkeer beperken. Afgelopen zondag was dit het geval in Groningen. Daar lag het verkeer tot 20.00 uur volledig plat. Geen pretje natuurlijk. Vertraging, wachten en dan ook nog in temperaturen onder het nulpunt. Verder beïnvloedt het de verlichting. Doordat stroom tijdelijk wegvalt, gaan lampen tijdelijk knipperen. Dit gebeurt op het moment in Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) en Overijssel. Voor ziekenhuizen zijn de spanningsdips zeer ongewenst. Sommige stellen zeer complexe ingrepen uit. Medische apparatuur die tijdelijk uitvalt en opnieuw opgestart moet worden is een risico voor de patiënten.
Geen stroomuitval
Het Nederlandse energienet is een van de meest betrouwbare ter wereld. De gemiddelde tijd dat een klant jaarlijks zonder stroom zit, bedraagt 20 minuten. Huishoudens hebben dan ook, naast minder constante verlichting, weinig last van de dips. De leveringszekerheid van elektriciteit is in Nederland 99,99%. Vervelender is het voor bedrijven die constante energie nodig hebben. Het kan zijn dat je als ondernemer recht hebt op een vergoeding bij stroomstoring. Dit hangt onder andere af van hoe lang de storing heeft geduurd én welke aansluiting je hebt. Vandaag, 7 januari, is er nog sprake van lijndansen. TenneT houdt het elektriciteitsnet goed in de gaten en werkt hard aan een stabiele stroomvoorziening. Tot nu toe is nog nergens in Nederland de stroomvoorziening uitgevallen.
Stap je in de auto en rij je schade?
Dan hangt het van jouw autoverzekering af wat er wordt vergoed
Autorijden vermijden
Sinds maandag zijn kinderen van de basisschool ‘ijsvrij’. In het noorden dan. Het KNMI adviseerde inwoners uit noordoostelijke provincies de weg niet op te gaan, als dat niet noodzakelijk was. Nog steeds geldt er, dagdeelafhankelijk, code rood of oranje. Ook hebben mensen nog ijsvrij. Iedere dag wordt automobilisten op het hart gedrukt dat zij zich bewust moeten zijn van mogelijk bevroren, gladde wegdelen. Strooiwagens blijven rondrijden en nog steeds raken auto’s van de weg. Tot nu toe zijn gelukkig geen verkeersdoden gevallen. Wel is er veel schade gereden. Schade gereden en benieuwd of deze wordt gedekt? Het hangt af van jouw autoverzekering wat er zal worden vergoed.
Wees voorzichtig op de weg én zorg ervoor dat je verzekerd op pad gaat.
Laat een reactie achter