Sneller internet is de afgelopen jaren goedkoper geworden, zeker in relatie tot langzamer internet. Abonnementen voor snel internet (1 Gb) winnen steeds meer terrein. Dat blijkt uit de Snelheidprijsindex van vergelijker Pricewise.
Meer Nederlanders hebben inmiddels thuis snel internet. Hoeveel snelheid iemand nodig of ter beschikking heeft qua netwerk, verschilt per persoon of huishouden. Providers bieden downloadsnelheden van 50, 100, 200, 500, 400, 600 en 1000 Megabit per seconde aan tegen verschillende prijzen. De laatste vier jaar is 1 Gb, dat tien keer zo snel is als 100 Mb, steeds goedkoper geworden, terwijl 100 Mb weinig voordeliger is geworden.
1 Gb goedkoper
De meest afgesloten internetsnelheid in Nederland is vooralsnog 100 Mb, maar daarin komt langzamerhand verandering. Van alle internetaanvragen bij Pricewise was 45 procent de afgelopen twee jaar voor 100 Mb. De snelheid 1 Gb werd door 23 procent aangevraagd.
Ten opzichte van de voorgaande jaren is een verschuiving te zien waarbij 1 Gb steeds meer terrein wint. Drijvende kracht daarachter zijn de uitrol van glasvezelnetwerken in combinatie met meer aanbod, concurrentie en prijsverlagingen die de providers hebben doorgevoerd.
Bij een abonnement met een snelheid van 100 Mb daalde de snelheidprijsindex tussen 2020 en 2025 met 8 procent. Deze index geeft de effectieve prijs per maand weer per 100 Mb voor thuisinternet. Bij internet van 1 Gb daalde de index met 14 procent. Deze prijzen zijn inclusief promoties. Bestaande klanten profiteren dus minder van deze dalingen. Als we kijken naar de inflatie tussen 2020 en 2025, dan steeg de CBS-prijsindex van 107 naar 133 over dezelfde vijf jaar.

Streamen voert de snelheid op
Bram Cornelisse, marktmanager Telecom bij Pricewise: “Veel mensen gebruiken internet als dagelijkse levensbehoefte en benutten de bandbreedte voor bijvoorbeeld het streamen van audio of video. Dat gaat gestroomlijnder met snel internet, wat de populariteit van 1 Gb aanzwengelt. Ook hebben steeds meer huishoudens de beschikking over glasvezel. Bij glasvezel is de upload meestal gelijk aan de (hogere) downloadsnelheid en is de lijn stabieler vanwege deze nieuwe technieken. Een steeds lagere prijs brengt 1 Gb dichter bij de abonnementsprijs van 100 Mb, waardoor men eerder kiest voor een pakket met 1 Gb aan internetsnelheid. Per Mb krijg je meer waar voor je geld, blijkt uit de Pricewise Snelheidprijsindex. De index voor 1 Gb ligt nu op € 4,35 per 100 Mb.”
Verschillen in prijzen
Standaard internet (100 Mb) is bij weinig aanbieders veranderd in prijs door de jaren heen, maar sneller internet is fors goedkoper geworden.
Bij de grootste providers zijn de jaarkosten van 1 Gb glasvezel of coax sinds 2020 gedaald van ongeveer 700 naar 500 euro per jaar. De jaarkosten van 100 Mb via glasvezel, coax of DSL zijn sinds 2020 nauwelijks gedaald, behalve bij Ziggo. De snelheidprijsindex ligt daarmee fors hoger dan die van 1 Gb.
Welke internetsnelheid is nodig?
De download- en uploadsnelheid die iemand nodig heeft is afhankelijk van het type gebruiker, aantal apparaten en personen die tegelijkertijd internet willen gebruiken. Voor twee personen die thuiswerken én streamen is 100 Mb meestal voldoende. Voor mensen die samenwonen met het gezin en veel downloaden, audio/video streamen, vergaderen of tegelijk internet gebruiken, is een internetsnelheid van 300 Mb goed. Gebruik je internet vaker en intensief tegelijkertijd, dan ben je beter uit met 500 Mb tot 1 Gb. Met 1 Gb kun je een Netflix-serie downloaden in een paar minuten.