De schaliegasrevolutie in de VS is nog maar net begonnen, maar schaadt de Nederlandse industrie nu al. Vooral bedrijven die veel gas nodig hebben voor hun productie dreigen de concurrentieslag te verliezen, meldt de NOS.
Momenteel is 30% van het aardgasverbruik in de VS afkomstig van schaliegas, en dat aandeel stijgt snel. Naar verwachting kan het land de komende 100 tot 150 jaar aardgas produceren tegen prijzen die zo’n 4 tot 5 keer zo laag liggen als de Europese gasprijs. Het wordt voor staal- en chemiebedrijven als AKZO, DSM en Tata Steel daardoor steeds interessanter om hun productie naar de VS te verplaatsen. Die stap zou de bedrijven vele miljoenen euro’s per jaar kunnen schelen.
De Europese gasmarkt zit bovendien in het nauw. Noorwegen en Rusland, de belangrijkste gasexporteurs voor de EU, rekenen steeds hogere prijzen. Dat komt doordat de vraag hard stijgt. Rusland levert ook gas aan Aziatische landen, die momenteel economisch flink groeien. Daarnaast is er extra vraag uit Japan, waar kernenergie sinds de tsunami op een laag pitje staat en extra gas nodig is om te voldoen aan de energievraag in het land.
Nederland maakt sinds 2008 deel uit van de Europese gasmarkt, opgericht om de concurrentie met andere grote gasmarkten aan te kunnen. Tot lagere gasprijzen heeft dat alleen niet geleid. Sterker nog: doordat Nederland strikt is gebonden aan de Europese markt, mag het de eigen gasvoorraad in Slochteren niet gebruiken om voordelig gas te leveren aan het Nederlandse bedrijfsleven.
Volgens het Internationaal Energie Agentschap beschikken Europese landen over enorme schaliegasvoorraden. Schaliegaswinning in een dichtbevolkt continent als Europa is echter omstreden. In Frankrijk bijvoorbeeld, maar ook in Nederland is de discussie nog lang niet beslecht. In de tussentijd heeft de Europese industriële sector het nakijken. (NOS)