Als je huisdier per ongeluk iets kapotmaakt, zien we dat meestal door de vingers. Maar wat als je huisdier er een té wilde boel van maakt en daarbij grote schade veroorzaakt, of nog erger: zelf gewond raakt? Kun je je tegen deze schade verzekeren? En zo ja, met welke verzekeringen?
Vaak geen vergoeding vanuit inboedelverzekering
Als je een dier in huis haalt, weet je dat er weleens wat vies wordt of stukgaat. Maar wat als je kat de nieuwe bank als krabpaal gebruikt? Of als je hond het verschil niet ziet tussen de tafelpoot en zijn bot? Dan kan de schade flink oplopen, en daarmee ook de kosten.
Een inboedelverzekeraar vergoedt onvoorziene schade aan de losse spullen in je huis. Haal je een dier in huis, dan vinden verzekeraars dat je bewust het risico loopt op schade. Een huisdier valt volgens de meeste verzekeraars onder jouw eigen verantwoordelijkheid. Schade die door je huisdier ontstaat, wordt in de meeste gevallen dan ook niet vergoed vanuit de inboedelverzekering. Enkele verzekeraars geven wel een schadevergoeding, mits je een allriskverzekering hebt afgesloten. Vaak geldt er een maximumvergoeding.
Is er schade ontstaan aan jouw spullen door een (huis)dier dat zonder jouw toestemming binnen is gekomen? Dan vergoedt de verzekeraar de geleden schade wel.
Vergoeding vanuit de opstalverzekering
Heeft je hond schade aangericht aan het tuinhuis, omdat hij of zij achter een bal aan ging? Dan doe je geen beroep op de inboedelverzekering, maar op de opstalverzekering. Onder de opstal vallen namelijk de zaken die aan je huis vastzitten, zoals de keuken, schuur of het tuinhuisje. Dit zijn spullen die je vaak niet mee kunt verhuizen. Maar let op, want schade aan je huis door toedoen van je eigen huisdier wordt bijna nooit vergoed.
Je huisdier veroorzaakt schade bij een ander
Hoe zit het als jouw huisdier buitenshuis het beest uithangt en schade veroorzaakt? Stel, je hond ontsnapt en rent de straat op, waardoor een fietser ten val komt en letsel oploopt. En wat als je kat over de schutting klimt en de tuinmeubelen van de buren kapot maakt?
Volgens de wet ben jij als eigenaar aansprakelijk voor alles wat jouw huisdier uitspookt, zelfs als je er niet bij bent. Gelukkig kun je je als eigenaar verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Deze is in Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden. Het bezitten van een huisdier is een extra reden om deze verzekering wél af te sluiten. Bij het uitkeren van een schadebedrag, wordt gekeken naar de materiële schade en letselschade dat jouw huisdier heeft aangericht. Wanneer jij zelf je huisdier aanspoort om iets te doen zal de verzekeraar geen dekking bieden voor de schade die hieruit voortkomt.
Daagt iemand jouw huisdier uit en ontstaat er daardoor schade? Dan ben jij niet aansprakelijk. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat de schade door toedoen van de ander is ontstaan. Heb je een rechtsbijstandsverzekering, dan kun je die inzetten als de tegenpartij niet meewerkt.
Huisdierenverzekering
Is je huisdier een beetje onhandig? Geen zorgen, gelukkig bestaat er een dierenverzekering voor honden en katten. Dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten als je met je huisdier naar de dierenarts moet. De inhoud van het basispakket van de dierenverzekering én het vergoedingspercentage verschillen per verzekeraar en verzekering.
Geen onverwachte kosten meer
Natuurlijk, de kans is klein dat jouw huisdier in korte tijd veel brokken maakt. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Weet je niet of jij de juiste dekking of verzekering hebt, controleer dat dan vóórdat je een huisdier aanschaft. De inboedel-, opstal-en aansprakelijkheidsverzekering kun je samen verzekeren in een woonverzekering.
Laat een reactie achter