Aanstaande dinsdag 4 oktober is het Werelddierendag en dus feest voor alle dieren. Maar met een huisdier is het niet áltijd feest. De mindere kanten van onze vriendjes accepteren we gelukkig vaak met liefde. De haren die zo door het hele huis achterlaten, storen ons niet meer. En als ze per ongeluk iets kapotmaken, zien we dat meestal door de vingers. Maar wat als je huisdier er een té wilde boel van maakt en daarbij grote schade veroorzaakt, of nog erger: zelf gewond raakt? Kun je je tegen deze schade verzekeren? En zo ja, met welke verzekeringen?
Vaak geen vergoeding vanuit inboedelverzekering
Natuurlijk, als je een dier in huis haalt, weet je dat er weleens wat vies wordt of stukgaat. Dat willen we ze dan ook altijd snel vergeven. Maar verruilt Minoes haar krabpaal voor je nieuwe bank of die lederen stoel? Of ziet Brutus het verschil tussen de tafelpoot en zijn bot niet? Dan kan de schade flink oplopen, en daarmee de kosten ook. Schades aan losse spullen in huis worden vergoed vanuit de inboedelverzekering. Helaas hebben de meeste inboedelverzekeraars wat minder compassie voor de streken van jouw huisdier, die schade veroorzaken aan de inboedel, dan jijzelf.
Een inboedelverzekeraar vergoedt onvoorziene schade aan de losse spullen in je huis. Haal je een dier in huis, dan vinden verzekeraars dat je bewust het risico loopt op schade. Een huisdier valt volgens de meeste verzekeraars onder jouw eigen verantwoordelijkheid. Schade die door je huisdier ontstaat, wordt in de meeste gevallen dan ook niet vergoed. Is er schade ontstaan aan jouw spullen door een (huis)dier dat zonder jouw toestemming binnen is gekomen? Dan vergoedt de verzekeraar de geleden schade wel.
Bij sommige verzekeraars wel feest
Gelukkig zijn er ook inboedelverzekeraars die schades die ontstaan door huisdieren niet uitsluiten van vergoeding. Denk aan schades die ontstaan zijn nadat je huisdier brand, ontploffing of kortsluiting veroorzaakte of omdat je huisdier iets heeft omgestoten. Op deze manier kun je de financiële risico’s van een huisdier wel inperken met je inboedelverzekering.
Kies een huisdierproof inboedelverzekering
Heeft Brutus schade aangericht aan het tuinhuis, omdat hij achter een bal ging? Dan doe je geen beroep op de inboedelverzekering, maar op de opstalverzekering. Onder de opstal vallen namelijk de zaken die aan je huis vastzitten, zoals de houten vloer of het tuinhuisje.
Aansprakelijkheid feestbeesten buitenshuis
Hoe zit het als jouw huisdier buitenshuis de beest uithangt en schade veroorzaakt? Volgens de wet ben jij als eigenaar aansprakelijk voor alles wat jouw harige vriend uitspookt, zelfs als je er niet bij bent. Zet de poes haar nagels in de bank van de buren, dan ben jij daar verantwoordelijk voor. Ook als de hond uit enthousiasme tegen iemand opspringt en daarbij schade veroorzaakt, zijn de kosten voor jou. Gelukkig kun je je hier als eigenaar tegen verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering.
Bij het uitkeren van een schadebedrag, wordt gekeken naar de materiële schade en letselschade die jouw huisdier heeft aangericht. Daagt je buurman Brutus uit en ontstaat er schade door de reactie van de hond? Dan ben jij niet aansprakelijk. Je buurman is dan de degene die aansprakelijk is voor de schade, maar je moet dan wel kunnen bewijzen dat de schade door zijn toedoen is ontstaan. De aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden. Het bezitten van een huisdier is een extra reden om deze verzekering wel af te sluiten.
Zorgverzekering voor brokkenpiloten
Huisdieren hebben een eigen wil en zelfs de liefste hond of kat houdt van kattenkwaad. Het kan dan ook gebeuren dat jouw feestbeest het zo bont maakt in huis of daarbuiten dat hij daarbij zélf ‘beschadigd’ raakt. Speciaal voor eigenaren van deze brokkenpiloten bestaat er een huisdierenverzekering (hondenverzekering of kattenverzekering), eigenlijk een zorgverzekering voor je huisdier. Goed om te weten: meestal betaal je bij een huisdierverzekering meer voor de verzekering dan voor de daadwerkelijke kosten voor je huisdier zelf. Vaak kun je ook op een andere manier de kosten voor de geleden schade terugkrijgen. Raakt jouw huisdier bijvoorbeeld buitenshuis gewond door het toedoen van iemand anders dan jijzelf of het dier, dan kun je ook aanspraak maken op de aansprakelijkheidsverzekering van de andere partij. Ook hierbij moet worden vastgesteld wie de schuldige is. Heb je een rechtsbijstandsverzekering, dan kun je die inzetten als de tegenpartij niet meewerkt.
Hond of kat als inboedel
In sommige gevallen kun je bij een gewonde hond of kat ook aanspraak maken op je inboedelverzekering. Je hond of kat als inboedel… Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar door inboedelverzekeraars worden kleine huisdieren gezien als een ‘zaak’, net als een bankstel of eettafel. ‘Schade’ áán jouw huisdier valt in enkele gevallen dan ook onder de inboedelverzekering. Als er in de verzekeringsvoorwaarden niet vermeld staat dat een huisdier als ‘zaak’ wordt uitgesloten, is er een kans dat de verzekeraar de geleden schade vergoedt. Hierbij wordt er dan gekeken naar de dag- en nieuwwaarde van het dier en naar het schadebedrag. Hiervoor moet de schade wel aan bepaalde (strenge) voorwaarden voldoen. Zo moet de hond of kat, of een ander huisdier, gewond zijn geraakt binnenshuis én door toedoen van iets of iemand. Het kan bijvoorbeeld zijn dat Brutus met zijn staart tussen de deur komt omdat jij die per ongeluk laat dichtvallen. Als je in dit geval een allriskverzekering hebt, is de schade aan Brutus verzekerd. De verzekeraar ziet Brutus in dit specifieke geval namelijk als zaak. Daarnaast is Brutus eigendom van het verzekerde gezin en is het ongelukje binnenshuis voorgevallen.
Het voelt misschien een beetje raar om je huisdier – dat voor jou onbetaalbaar is – af te schilderen als ‘zaak met waarde’. Wel slim om te doen, want het kan een hoop geld schelen. Omdat het bij schade claimen altijd om specifieke gevallen gaat, kun je het best even contact opnemen met jouw verzekeraar om te weten of jij een vergoeding kunt krijgen voor de schade aan jouw huisdier.
Geen onverwachte kosten meer
Natuurlijk, de kans is klein dat jouw huisdier in korte tijd veel brokken maakt. Maar een ongeluk, of een sloperij in een dolle bui, zit in een klein hoekje. Weet je niet of jij de juiste dekking of verzekering hebt, controleer dat dan vóórdat je huisdier een aanschaft dat apenstreken uithaalt. De inboedel-, opstal-en aansprakelijkheidsverzekering kun je samen verzekeren in een woonverzekering. Minoes, Brutus én je bankrekening zullen je dankbaar zijn.
Laat een reactie achter