De ANWB waarschuwde voor bijna het hele land ‘verraderlijk gladde wegen’. Het KNMI gaf code geel af vanwege hagel- en sneeuwbuien. In de ochtendspits gebeurden verschillende ongelukken. Wat vergoedt de verzekeraar wanneer je bij een ongeluk betrokken raakt vanwege slechte weersomstandigheden?
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Je auto is niet met alle typen autoverzekeringen gedekt tegen eigen autoschade door gladheid. Alleen met een allrisk- ofwel een volledig cascoverzekering – ben je gedekt tegen de meeste schade. Dit claimen kan wel van je schadevrije jaren afgaan. Soms is het dan slimmer om de (kleinere) schades zelf te betalen als het bedrag niet al te hoog is. Ga voorzichtig de weg op en zorg dat je goed verzekerd en voorbereid bent als de KNMI code geel afgeeft met kans op gladheid en hagel.”
Allriskverzekering dekt meeste schade
Met een WA-dekking ben je alleen tegen schade verzekerd die je aan een ander aanricht. Een WA+ verzekering dekt alleen de schade aan derden en schade aan de eigen auto door weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld hagel. Eigen veroorzaakte schade door gladheid is dan niet verzekerd. Een allrisk- of volledig cascoverzekering dekt zo goed als alle schade tenzij dit specifiek is uitgesloten in de polisvoorwaarden, dus ook schade die je zelf veroorzaakt door gladheid. Denk hierbij aan het botsen of in de sloot belanden na een glijpartij. Dit geldt ook voor overige schade aan de auto door veel sneeuwval of pekel. Als je schade claimt, gaat dit wel ten koste van je schadevrije jaren en mogelijk ook je no-claimkorting. Het kan dan lonen om (kleinere) schade zelf te betalen als je het geld achter de hand hebt en dit kunt dragen en het om relatief kleinere bedragen gaat.
Ook bij code rood verzekerd
In extreme gevallen, kan de KNMI code rood afgeven per provincie. Bij code rood geldt een weeralarm voor bijvoorbeeld verraderlijke gladheid en/of harde wind. In principe mag je gewoon de weg op en ben je verzekerd. Het is wel opletten met boetes: als je rijdt met slecht zicht door bijvoorbeeld een bevroren ruit, kun je al snel een boete van wel 180 euro krijgen.
Wanneer winterbanden?
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht bij winters weer, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland. Vanaf het moment dat er kans is op vorst en/of de mogelijkheid van sneeuw toeneemt en/of de gemiddelde temperatuur onder de 7 graden komt, is het aan te raden om op winterbanden te gaan rijden. Een all-season band kan ook een uitkomst bieden.