De landelijke trend om pal voor de jaarwisseling massaal over te stappen naar een andere zorgverzekering tekent zich ook steeds sterker af bij energiecontracten. Dit blijkt uit een onderzoek dat wij onder 1150 huishoudens hebben gedaan.
4x meer switchers
Eind december noteerden we voor energie ruim vier keer meer switchers dan vijf jaar geleden in dezelfde periode. In het laatste kwartaal telden we bij Pricewise evenveel energie-overstappers als in het tweede en derde kwartaal samen.
Stormloop
Vanwaar deze stormloop op de overstap naar andere energieleveranciers? Voor een belangrijk deel komt dit doordat in december redelijk veel energiecontracten aflopen. Ruim de helft van de 1150 huishoudens noemt bovenstaande als reden om over te stappen. Bijna een kwart (24%) van de respondenten zegt rond de feestdagen eindelijk tijd te hebben gehad om een ander energiecontract af te sluiten. 12% dacht – net als bij zorgverzekeringen – voor het eind van het jaar over te moeten stappen. Een andere 12% noemt de verlaging van de variabele energietarieven per 1 januari als overstapreden.
Record van 2,3 miljoen
Energie-Nederland heeft vorig jaar een recordaantal van 2,3 miljoen overstapverzoeken van particulieren en bedrijven berekend. Dat is 15,1% meer dan het jaar daarvoor en maar liefst 78% meer dan in 2010. Bij Pricewise steeg het aantal overstappers in 2015 zelfs met bijna 25% ten opzichte van 2014.
Stijgende aardgasbelasting
Overstappers met een deal voor variabele energietarieven betalen nu hetzelfde als in de tweede helft van 2015. De variabele tarieven voor gas en stroom daalden per 1 januari, maar de verhoging van aardgasbelasting deed dat voordeel teniet. De heffing kost hierdoor al bijna evenveel als het opgestookte aardgas zelf. Bij de berekeningen is uitgegaan van een gemiddeld huishouden van 2,3 personen met een gasverbruik van 1600 m³ aardgas en 3500 kWh stroom.
Benieuwd of jij bij een andere energieleverancier minder betaalt?
Je kunt het hele jaar vergelijken én overstappen
Verschillen in voordeel
Ook de netwerktarieven wijzigden, zoals elk jaar, per 1 januari. Over de gehele linie daalden de tarieven licht, maar de verschillen tussen de netwerkbeheerders zijn aanzienlijk. Waar klanten van Stedin er slechts € 2,50 per jaar op vooruitgaan, bedraagt dat voordeel bij Liander € 22,00 per jaar.
Kleine dalingskans
Op 1 juli 2016 worden de variabele tarieven opnieuw aangepast. De verwachtingen daarvan zijn niet helder. De kans dat de energietarieven dalen lijkt klein. “De prijzen zitten al op een ongekend laagtepunt, maar niets is onmogelijk,” stelt Hans de Kok, directeur van Pricewise. “Mensen met variabele tarieven kunnen sneller geld verdienen als ze kiezen voor een één- of driejarig energiecontract met vaste tarieven. Energieleveranciers stunten daar momenteel hevig mee op onze vergelijkingssite.”
Voor commentaar en het volledige rapport kunnen journalisten bellen met Hans de Kok, managing director van Pricewise.nl (06-48173610) of Ap van den Berg, senior public relations & communications strategist van Pricewise.nl (06-53374715).
Laat een reactie achter