Een vechtscheiding achter de rug en behoefte aan therapie? Sinds 2012 wordt deze zorg niet een-twee-drie meer vergoed. Wél als je het etiket ‘angststoornis’ of een ‘depressie’ opgeplakt krijgt. Wat blijkt: er zijn ineens meer angststoornissen. Zo meldt NRC.
40% kent zwaardere diagnoses toe
Uit onderzoek van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) blijkt dat psychologen zwaardere diagnoses stellen dan voor 2012. Zij doen dit omdat zorgverzekeraars veel therapieën anders niet vergoeden. Ruim 40% van meer dan 1.000 ondervraagde zorgverleners erkende in de afgelopen 2 jaar diagnosen ‘omhoog gelabeld’ te hebben.
Declaratiesysteem als oorzaak
Het declaratiesysteem wordt door zorgverleners aangewezen als oorzaak van het ‘creatief diagnosticeren’. Met alleen maar psychische klachten kun je niet langdurig bij een zorgverlener terecht. Dit wordt althans niet vergoed vanuit de basisverzekering.
Niet per definitie frauduleus
Creatief labelen is terug te zien in de cijfers. Sinds de wetswijziging in 2012 steeg het aantal patiënten met een depressie of angststoornis van 31% naar 41%. NIP-voorzitter Elly Plooij van Gorsel noemt dit niet per definitie frauduleus: ‘Je kunt het ook creatief noemen. Of noodzakelijk, omdat een cliënt anders van hulp verstoken blijft.’
Laat een reactie achter