Tijdens de koude, donkere wintermaanden verbruiken we meer energie om ons huis te verwarmen en te verlichten. Maar je wil natuurlijk geen hoge energierekening. Met onze 10 tips kun je energie besparen in de winter, zonder dat je in de kou of het donker zit. Fijn voor jou, het milieu en je portemonnee.
1. Kies voor ledverlichting
Nu het in de winter eerder donker wordt en later licht, staan er vaker lampen aan. Vervang je lampen door ledverlichting: een simpele manier om energie te besparen in de winter. Ledlampen verbruiken veel minder stroom dan gloeilampen, waardoor jij bespaart op je energierekening. Bovendien gaan ledlampen langer mee en zijn ze beter voor het milieu, onder andere doordat er weinig materiaal nodig is om een ledlamp te produceren. Verlaat je een kamer of ga je weg van huis? Schakel dan alle lampen uit.
2. Zet de verwarming lager
Je wilt er in de winter warm natuurlijk bijzitten. Toch kun je door je verwarming een graadje lager te zetten, veel energie besparen in de winter. De verwarming bepaalt namelijk voor het grootste deel het gasverbruik in huis. Trek een dikke trui aan, kruip onder een dekentje of maak een kruik. Ook kun je de verwarming een uur voor je naar bed gaat al uitzetten. Het duurt namelijk even voordat het afkoelt. Verwarm daarnaast alleen ruimtes waar je veel bent. In de bijkeuken of logeerkamer hoeft de verwarming misschien helemaal niet aan. Je kunt ook gebruik maken van een elektrisch kacheltje om een deel van je huis te verwarmen.
3. Neem een slimme thermostaat
Thuis de verwarming aanzetten via je telefoon? Dat kan met een slimme thermostaat. Je regelt de temperatuur vanaf afstand. Zo kom je thuis in een warm huis en zet je makkelijk de verwarming uit als je weg bent. Op deze manier staat de verwarming nooit onnodig aan. Bovendien passen de meeste slimme thermostaten zich aan je energieverbruik aan.
4. Isoleer je huis
Isolatie van je huis is een andere manier om energie te besparen in de winter. Je kunt dit groots aanpakken, bijvoorbeeld door je muren, vloer of dak te isoleren of door enkel glas te vervangen voor dubbel glas of HR-glas. Maar ook kleine aanpassingen zorgen al voor minder tocht en kou in huis. Denk bijvoorbeeld aan:
- Radiatorfolie: plaats dit achter radiatoren, zodat de warmte in de kamer blijft en niet ontsnapt via de muur.
- Tochtstrips en tochtborstels: gebruik deze om kieren en spleten bij deuren en ramen af te sluiten, zodat de warmte binnen blijft en koude lucht buiten.
- Rolluiken: sluit ’s avonds rolluiken om warmte te behouden.
Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de warmteoverdracht tussen buiten en binnen wordt verminderd. Hierdoor hoef je minder te stoken. Bovendien kan een huis dat goed geïsoleerd is meer waard worden op de woningmarkt.
5. Verminder sluipverbruik
Je elektrische tandenborstel, waterkoker of spelcomputer: apparaten verbruiken veel stroom, ook als je ze niet gebruikt. Zet apparaten uit om sluipverbruik te voorkomen en haal stekkers uit het stopcontact.
6. Zet je cv-ketel in de eco-stand
Veel cv-ketels staan standaard ingesteld op de comfort-stand, waarbij warm water direct beschikbaar is. Handig, maar het kost veel energie, omdat de ketel continu water op temperatuur houdt. Door je cv-ketel over te schakelen naar de eco-stand, verwarmt de ketel pas water wanneer je het nodig hebt.
7. Douche korter en ga minder vaak in bad
Volgens Milieu Centraal staat de gemiddelde Nederlander iedere dag 7,4 minuten onder de douche. Door 2 minuten korter te douchen, bespaar je 10 liter water. Bovendien bespaar je ook op je stookkosten.
Ook een warm bad klinkt aantrekkelijk in de winter, maar wist je dat je hiervoor ongeveer 120 liter warm water nodig hebt? Met een korte douchebeurt verbruik je ongeveer de helft. En als je een waterbesparende douchekop hebt, verbruik je slechts 40 liter.
8. Sluit je gordijnen
Sluit ’s avonds de gordijnen om warmte binnen te houden. Zorg er wel voor dat ze de radiatoren niet blokkeren, anders verspreidt de warmte zich minder goed door de kamer. Overdag kun je de gordijnen juist openlaten om de warmte van de zon binnen te laten.
9. Ontdooi je vriezer
Een ijslaag in de vriezer verhoogt het energieverbruik. Wist je dat een ijslaag van slechts 2 millimeter ervoor kan zorgen dat je vriezer tot wel 10% meer energie verbruikt? Ontdooi je vriezer daarom regelmatig, bij voorkeur zodra er een ijslaag ontstaat. Dit is niet alleen beter voor je energierekening, maar zorgt er ook voor dat je vriezer efficiënter werkt en langer meegaat. Het helpt ook om de vriezer op een koude plek te plaatsen én goed gevuld te houden. Een volle vriezer werkt efficiënter dan een (half)lege, omdat de koude producten elkaar helpen koel te blijven.
10. Zet je oven open
Maak gebruik van de hitte van je oven. Heb je een winterse ovenschotel gemaakt? Laat de deur van de oven openstaan tijdens het afkoelen. Je huis vult zich dan met de warmte van de oven én het ruikt heerlijk naar eten.
Laat een reactie achter