Energieleveranciers in Nederland hebben niet geschuwd om hun stroomprijzen afgelopen half jaar te verhogen met soms wel 61%. Dat blijkt uit cijfers van prijsvergelijker Prizewize, die Energeia heeft ingezien. Opvallend is dat ook veel vaste contracten forse prijsstijgingen hebben ondergaan.
Prizewize is een prijsvergelijkingssite waar consumenten contracten naast elkaar kunnen leggen voor energie, televisie, internet en verzekeringen. Sinds eind vorig jaar is Prizewize ook actief in de energiemarkt. De vergelijkers hebben zo’n 250 producten -vaste en variabele contracten voor stroom en gas- van ruim 20 energieleveranciers voor de consumenten en kleinzakelijke markt naast elkaar gelegd. De KWh-leveringsprijs voor stroom en de kuub-prijs voor gas zijn vergeleken, dus zonder vastrechtprijzen. Het zijn gegevens die Prizewize zelf verzamelt om weer door te verkopen aan de energieleveranciers.
De KWh-prijs voor stroom is in juli van dit jaar ten opzichte van januari dit jaar in sommige gevallen wel met 61% gestegen, zo blijkt. Die stijging van 61% is bij drie leveranciers het geval, te weten Caplare (voor een contract voor 1 jaar groene stroom), Elektran (1 jaar vast) en Main (1 jaar vast).
Daarnaast zijn er flink wat prijzen rond de 30 tot 40% gestegen. Bij Oxxio betalen zakelijke klanten voor een variabel contract vanaf juli bijvoorbeeld 32% meer dan in januari het geval was en voor groene stroom in een 5-jaarscontract 30% meer. Nuon valt op omdat daar juist de gasprijzen voor vaste contracten zijn toegenomen met stijgingen tussen de 27 en 34%. Leverancier Qwint rekent vanaf juli 43% meer dan in januari voor een 2-jarig stroomcontract, en voor een variabel contract zelfs 46% (consumentenprijzen). RWE heeft de stroomcontracten voor drie jaar vast met 32% laten stijgen.
Die laatste valt ook op omdat veel vaste tarieven bij RWE, zowel stroom als gas, tussen de 20 en 30% omhoog zijn gegaan. Ook leveranciers als DGB, Dong, Eneco, Main, Nuon hanteren dergelijke prijsstijgingen voor een aantal van hun producten.
De forse stijgingen doen zich zowel voor bij variabele als vaste contracten, maar opvallend veel ook bij de vaste contracten, constateert Hans de Kok, mede-directeur van Prizewize. “Wij vielen onlangs uit onze stoel van de verhogingen die Qwint doorvoerde, maar het kan nog heftiger, zo blijkt”, aldus Hans de Kok. “Sommige aanbieders hebben hun prijzen gigantisch verhoogd. 61% is enorm ten opzichte van de inflatie. Dat de gastarieven zijn gestegen, is niet zo’n verrassing gezien de olieprijzen. Maar dat vooral prijzen voor vaste contracten zo zijn gestegen, heeft ons verbaasd. Je zou denken dat die toch een keer hun top bereiken.
Waarom zouden consumenten nog voor vaste contracten gaan als de variabele prijzen minder hard stijgen? De vraag is wat er over een half jaar, bij de volgende tariefswijziging, gebeurt. Gaan dan de variabele tarieven fors omhoog?”
Ilse Kleijne
i.kleijne@energeia.nl
Copyright©, Energeia, 2008