Elk halfjaar wijzigen de variabele energietarieven. De afgelopen vier keer daalden ze en bereikten de energieprijzen een historisch dieptepunt. Voor ons was dat uiteraard een hoogtepunt, want je kon flink besparen op je energiekosten. Inmiddels kruipen de tarieven weer naar boven en stijgen de energieprijzen daarmee naar het niveau van voor de coronacrisis. Waardoor stijgen de energieprijzen nu weer? En bespaar je dan nog wel op de energiekosten als je overstapt?
Stijging energieprijzen per 1 juli 2021
Stap je jaarlijks over naar een energiecontract? Dan ben je vanaf 1 juli 2021 op jaarbasis zo’n € 160,- duurder uit in vergelijking met vorig jaar. Vervelend, maar alsnog verstandig om wél over te stappen naar een nieuw contract. Om twee redenen.
Stap je niet over, dan zet de leverancier je contract aan het eind van de looptijd om naar een variabele variant. Daarmee gaan je jaarlijkse energiekosten gemiddeld € 400,- omhoog. Daarnaast profiteer je bij je overstap ook nog van een cashback of welkomstkorting en stap je hoogstwaarschijnlijk over naar een voordeliger contract. Je bent dus sowieso beter uit dan wanneer je blijft zitten waar je zit.
Waardoor stijgen de energieprijzen?
Je kunt drie oorzaken onderscheiden voor de stijgende energieprijzen:
1. Het koude voorjaar
Als de zon in het voorjaar veel schijnt, vermindert dat de vraag naar en het aanbod van gas. De verwarming gaat tenslotte minder vaak aan. En zonne-energie krijgt voorrang op gas of kolen op het elektriciteitsnet, net als opgewekte stroom door wind. Veel zon en wind, is dus goed voor de prijs. Maar met de koude, natte lente van dit jaar was er veel meer vraag naar gas.
We merken hier nu pas iets van en niet in januari. Dat komt doordat energiebedrijven richting de winter gasvoorraden opslaan. En hebben we een warme winter, zoals in 2020? Dan raken energieleveranciers die voorraden niet kwijt. Dit heeft een positief effect op de energieprijzen. Maar een koude winter en een daaropvolgende koude lente zorgen voor een tegenovergesteld effect. Een grotere, langere vraag naar gas zorgt ervoor dat de voorraden nog niet aangevuld kunnen worden. De vraag naar gas loopt daardoor langer door. Ook als het weer verbetert. En dan heb je nog steeds hoge prijzen.
2. CO2-emissies
In 2005 introduceerde de Europese Unie (EU) een systeem voor emissiehandel om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Hierbij worden emissierechten verhandeld, die de eigenaar het recht geven om een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen uit te stoten. Hierbij is het idee dat grote vervuilers betalen voor de gassen die ze de lucht in pompen. Elk jaar vergeeft of verkoopt Brussel deze rechten voor een bepaalde periode.
De EU brengt steeds iets minder rechten in omloop en staat daardoor ook steeds iets minder CO2-uitstoot toe. Op die manier wil de EU verduurzaming en innovatie stimuleren. Onderling mogen bedrijven emissierechten verhandelen. Elk jaar zijn er minder beschikbaar en daardoor stijgt de prijs. En door die stijgende CO2-prijs, stijgen ook de energieprijzen.
3. Verbeterende economie
Door de coronacrisis gingen de energieprijzen in 2020 door een historisch dal. Bedrijven kochten goedkoper gas en stroom in en hier profiteerde de consument van. De wereldeconomie verbetert inmiddels en de energieprijzen stijgen daardoor terug naar hun oude niveau. Ondertussen hebben olieproducerende landen onderling afgesproken om minder olie te produceren. Doordat landen van het slot afgaan, stijgt de vraag naar olie. Doordat olie schaars is, stijgt de olieprijs en ook dit zie je terug in de kosten die je betaalt aan energie.
Wat kun je doen om alsnog te besparen?
Overstappen van energiecontract loont. Niet alleen omdat je daardoor je energietarieven vastzet voor een bepaalde periode, ook voorkom je dat je een variabel tarief betaalt. In dat geval ben je zo goed als altijd duurder uit. Met vorig jaar als uitzondering. Daarnaast profiteer je bij je overstap altijd van een welkomstkorting. Uiteraard hangt het wel van je huidige contract af of je kunt overstappen. Er zijn twee mogelijkheden:
Je bent nog nooit overgestapt
Ben je nog niet eerder naar een nieuwe energieleverancier overgestapt? Grote kans dat je dan ondertussen een energiecontract zonder einddatum hebt en nu een variabel energietarief betaalt. Dit noemen we ook wel een contract voor onbepaalde tijd. In deze situatie kun je op ieder gewenst moment overstappen. Je zit namelijk niet vast aan specifieke looptijd met een einddatum. En je nieuwe leverancier zegt je oude contract voor je op, dus daar hoef je ook niet meer over na te denken.
Je bent al eerder overgestapt
Je sluit meestal een energiecontract af voor een bepaalde tijd. Ben je al eerder – meerdere malen – overgestapt? Dan heeft jouw energiecontract waarschijnlijk nog een einddatum. In dat geval kun je het beste wachten met overstappen tot ongeveer twee maanden voordat je contract afloopt. Stap je eerder over? Dan breek je het afgesloten contract open en bestaat de kans dat je een opzegvergoeding moet betalen. Check dus wat de einddatum van je contract is, voordat je overstapt.
Vind jouw nieuwe energiecontract
Ondanks de stijgende energieprijzen, levert overstappen naar een nieuwe energieleverancier je vaak wat op. Maar sluit niet zomaar een energiecontract af bij de eerste de beste andere leverancier. Dit is voor jou een moment om een contract af te sluiten dat past bij jouw wensen. Misschien wil je bijvoorbeeld graag een contract met alleen groene energie uit Nederland. Filter daarom in op basis van jouw wensen in onze energievergelijker.
Via Pricewise vergelijk je energie snel en eenvoudig in onze handige vergelijkingstool. Daarnaast filter je de verschillende contracten eenvoudig op basis van je voorkeuren. En als een van de grootste vergelijkers van Nederland bieden we je exclusieve deals. Zelfs bij de leveranciers vind je contracten niet zo goedkoop. Start dus met vergelijken en profiteer direct.
Laat een reactie achter