Het zorgseizoen is voorbij en een deel van de Nederlandse bevolking is veranderd van zorgverzekering of overgestapt van zorgverzekeraar. Aanvullende verzekeringen worden steeds minder vaak gekozen blijkt ook uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Van de overstappers heeft ruim 64 procent zich niet aanvullend verzekerd voor 2025. In 2024 was dat 41 procent.
Lees meerPersberichten Zorg
Pricewise is regelmatig in het nieuws. Hier vind je al onze persberichten die gerelateerd zijn aan zorgverzekeringen.
Vuurwerkverwondingen: voorkomen is beter dan genezen
Morgen staat oud en nieuw alweer voor de deur en wordt er veel vuurwerk afgestoken. Ondanks dat het een spektakel voor de ogen is, kan het ook flinke verwondingen veroorzaken, mocht het fout gaan. Zo liepen in 2023 ruim 1200 mensen vuurwerkletsel op. Dit waren niet alleen degene die het vuurwerk afstaken, maar ook toeschouwers. Wat vergoedt de zorgverzekering rondom letsel door vuurwerk? Prijsvergelijker Pricewise zet het op een rijtje.
Lees meerGoed verzekerd op wintersport
Als je een ongeval krijgt tijdens de wintersportvakantie, worden niet altijd alle medische kosten vanuit de basisverzekering vergoed. Dit geldt zowel voor je zorg- als voor je reisverzekering. Als je toch in het ziekenhuis belandt tijdens je skivakantie, is het slim om een aanvullende zorg- en reisverzekering te hebben. Zo kom je niet voor onverwachts hogere kosten te staan.
Lees meerHet nut van het verhogen van het eigen risico
Als je weinig zorgkosten uit de basisverzekering verwacht en je wat spaargeld achter de hand hebt, kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. Je loopt dan meer financieel risico bij een hoge zorgnota, maar in ruil daartegen betaal je ook minder premie. Deze korting is bij elke verzekeraar anders, maar je kunt hier tot wel 34 euro per maand mee besparen. Maar deze besparing wil niet zeggen dat dit de best passende of voordeligste keuze is.
Lees meerVerzekeren als één gezin is zonde
Je hebt nog een paar weken de tijd om je zorgverzekering te kiezen of van zorgverzekering over te stappen. Eén en dezelfde zorgverzekering voor je hele gezin klinkt voordelig en handig. Het lijkt lekker overzichtelijk, maar vaak is dit minder optimaal. Het is voordeliger om jezelf en je partner apart te verzekeren. Heb je kinderen? Dan is het ook handig om erover na te denken bij welke ouder je je kind verzekert.
Lees meerTop 5 goedkoopste zorgverzekeringen
Vannacht maakten alle zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2025 bekend. Prijsvergelijker Pricewise zette de basispremies met een standaard eigen risico op een rij. Hierbij een overzicht van de goedkoopste basisverzekeringen peildatum 13 november.
Lees meerZorgpremies 2025 bekend
Middennacht maakten alle zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2025 bekend. Prijsvergelijker Pricewise zette per verzekeraar de goedkoopste basispremies met een standaard eigen risico direct op een rij.
De premies zijn met gemiddeld 8 procent gestegen en een basisverzekering kost gemiddeld 158 euro.
Lees meerBijna helft Nederlanders checkt nooit of inboedelverzekering goedkoper kan
In deze periode doen veel mensen een voorjaarschoonmaak, maar daarbij wordt lang niet altijd aan de vaste lasten gedacht. Uit onderzoek van vergelijker Pricewise blijkt dat de zorgverzekering het vaakst wordt gecheckt op prijs, maar zelfs die wordt door een kwart van de Nederlanders nooit nagelopen. Telefoon en televisie abonnementen lopen vaak jarenlang ongezien door en ook de inboedelzekering wordt door 45 procent na afsluiten niet meer gecheckt op het beste aanbod. Van de mensen met een autoverzekering geeft 42 procent aan nooit te controleren of deze nog wel aansluit bij de huidige situatie. Een overstap kan een flinke besparing opleveren. Pricewise rekende uit dat een gemiddeld eenoudergezin tot wel 284 euro per maand kan besparen met een check van de vaste lasten.
Lees meerEen op de drie Nederlanders checkt nooit of autoverzekering goedkoper kan
In deze periode doen veel mensen een voorjaarschoonmaak, maar daarbij wordt lang niet altijd aan de vaste lasten gedacht. Uit onderzoek van vergelijker Pricewise blijkt dat de zorgverzekering het vaakst wordt gecheckt op prijs, maar zelfs die wordt door een kwart van de Nederlanders nooit nagelopen. Telefoon en televisie abonnementen lopen vaak jarenlang ongezien door en ook de aansprakelijkheidsverzekering wordt door de meerderheid (51 procent) na afsluiten niet meer gecheckt op het beste aanbod. Van de mensen met een autoverzekering geeft 42 procent aan nooit te controleren of deze nog wel aansluit bij de huidige situatie. Een overstap kan een flinke besparing opleveren. Pricewise rekende uit dat een gemiddeld eenoudergezin tot wel 284 euro per maand kan besparen met een check van de vaste lasten.
Lees meer53 procent wil overstappen van zorgverzekering
Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat 53 procent van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 18 t/m 39 jaar de intentie heeft om over te stappen van zorgverzekering. In de leeftijdscategorie van 40 jaar en ouder heeft iets meer dan 33 procent van de Nederlanders deze intentie. Echter blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat gemiddeld 8 procent daadwerkelijk overstapt.
Lees meerHelft Nederlandse vrouwen weten niet welke verzekeringen te wijzigen met komst baby
In december zijn de dagen korter en het is koud buiten, ons lichaam zoekt van nature meer warmte op tijdens de koude wintermaanden. Daarnaast tonen statistieken aan dat veel stellen proberen een baby te krijgen zodra de zomer voorbij is.
September is daarom dus dé maand waarin de meeste baby’s geboren worden (CBS). Nu blijkt uit recent onderzoek van online vergelijker Pricewise dat maar liefst 52 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 30 en 39 jaar die zijn geënquêteerd niet weten welke verzekeringen zij moeten wijzigen of welke automatisch wijzigen wanneer ze zwanger zijn.
Lees meerMeer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om vaste lasten
Het zijn financieel uitzonderlijke tijden. De hoge vaste lasten groeien veel mensen boven het hoofd. Recentelijk onderzoek van Pricewise heeft uitgewezen dat meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) zich zorgen maken over de hoogte van hun vaste lasten. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) verwachtte dat het financieel gezien voor de meeste huishoudens een jaar van bijkomen en herstellen zou worden maar tot nu toe gaat de gemiddelde koopkracht van de Nederlanders achteruit met 1,1 procent. De inflatie blijft in 2023 en 2024 op een relatief hoog niveau van respectievelijk 3,9 procent en 3,8 procent, zo verwacht het CPB.
Lees meer