Als je weinig zorgkosten uit de basisverzekering verwacht en je wat spaargeld achter de hand hebt, kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. Je loopt dan meer financieel risico bij een hoge zorgnota, maar in ruil daartegen betaal je ook minder premie. Deze korting is bij elke verzekeraar anders, maar je kunt hier tot wel 34 euro per maand mee besparen. Maar deze besparing wil niet zeggen dat dit de best passende of voordeligste keuze is.
Lees meerPersberichten Zorg
Pricewise is regelmatig in het nieuws. Hier vind je al onze persberichten die gerelateerd zijn aan zorgverzekeringen.
Verzekeren als één gezin is zonde
Je hebt nog een paar weken de tijd om je zorgverzekering te kiezen of van zorgverzekering over te stappen. Eén en dezelfde zorgverzekering voor je hele gezin klinkt voordelig en handig. Het lijkt lekker overzichtelijk, maar vaak is dit minder optimaal. Het is voordeliger om jezelf en je partner apart te verzekeren. Heb je kinderen? Dan is het ook handig om erover na te denken bij welke ouder je je kind verzekert.
Lees meerTop 5 goedkoopste zorgverzekeringen
Vannacht maakten alle zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2025 bekend. Prijsvergelijker Pricewise zette de basispremies met een standaard eigen risico op een rij. Hierbij een overzicht van de goedkoopste basisverzekeringen peildatum 13 november.
Lees meerZorgpremies 2025 bekend
Middennacht maakten alle zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2025 bekend. Prijsvergelijker Pricewise zette per verzekeraar de goedkoopste basispremies met een standaard eigen risico direct op een rij.
De premies zijn met gemiddeld 8 procent gestegen en een basisverzekering kost gemiddeld 158 euro.
Lees meerBijna helft Nederlanders checkt nooit of inboedelverzekering goedkoper kan
In deze periode doen veel mensen een voorjaarschoonmaak, maar daarbij wordt lang niet altijd aan de vaste lasten gedacht. Uit onderzoek van vergelijker Pricewise blijkt dat de zorgverzekering het vaakst wordt gecheckt op prijs, maar zelfs die wordt door een kwart van de Nederlanders nooit nagelopen. Telefoon en televisie abonnementen lopen vaak jarenlang ongezien door en ook de inboedelzekering wordt door 45 procent na afsluiten niet meer gecheckt op het beste aanbod. Van de mensen met een autoverzekering geeft 42 procent aan nooit te controleren of deze nog wel aansluit bij de huidige situatie. Een overstap kan een flinke besparing opleveren. Pricewise rekende uit dat een gemiddeld eenoudergezin tot wel 284 euro per maand kan besparen met een check van de vaste lasten.
Lees meerEen op de drie Nederlanders checkt nooit of autoverzekering goedkoper kan
In deze periode doen veel mensen een voorjaarschoonmaak, maar daarbij wordt lang niet altijd aan de vaste lasten gedacht. Uit onderzoek van vergelijker Pricewise blijkt dat de zorgverzekering het vaakst wordt gecheckt op prijs, maar zelfs die wordt door een kwart van de Nederlanders nooit nagelopen. Telefoon en televisie abonnementen lopen vaak jarenlang ongezien door en ook de aansprakelijkheidsverzekering wordt door de meerderheid (51 procent) na afsluiten niet meer gecheckt op het beste aanbod. Van de mensen met een autoverzekering geeft 42 procent aan nooit te controleren of deze nog wel aansluit bij de huidige situatie. Een overstap kan een flinke besparing opleveren. Pricewise rekende uit dat een gemiddeld eenoudergezin tot wel 284 euro per maand kan besparen met een check van de vaste lasten.
Lees meer53 procent wil overstappen van zorgverzekering
Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat 53 procent van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 18 t/m 39 jaar de intentie heeft om over te stappen van zorgverzekering. In de leeftijdscategorie van 40 jaar en ouder heeft iets meer dan 33 procent van de Nederlanders deze intentie. Echter blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat gemiddeld 8 procent daadwerkelijk overstapt.
Lees meerHelft Nederlandse vrouwen weten niet welke verzekeringen te wijzigen met komst baby
In december zijn de dagen korter en het is koud buiten, ons lichaam zoekt van nature meer warmte op tijdens de koude wintermaanden. Daarnaast tonen statistieken aan dat veel stellen proberen een baby te krijgen zodra de zomer voorbij is.
September is daarom dus dé maand waarin de meeste baby’s geboren worden (CBS). Nu blijkt uit recent onderzoek van online vergelijker Pricewise dat maar liefst 52 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 30 en 39 jaar die zijn geënquêteerd niet weten welke verzekeringen zij moeten wijzigen of welke automatisch wijzigen wanneer ze zwanger zijn.
Lees meerMeer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om vaste lasten
Het zijn financieel uitzonderlijke tijden. De hoge vaste lasten groeien veel mensen boven het hoofd. Recentelijk onderzoek van Pricewise heeft uitgewezen dat meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) zich zorgen maken over de hoogte van hun vaste lasten. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) verwachtte dat het financieel gezien voor de meeste huishoudens een jaar van bijkomen en herstellen zou worden maar tot nu toe gaat de gemiddelde koopkracht van de Nederlanders achteruit met 1,1 procent. De inflatie blijft in 2023 en 2024 op een relatief hoog niveau van respectievelijk 3,9 procent en 3,8 procent, zo verwacht het CPB.
Lees meer38% zit al minstens 10 jaar bij zorgverzekeraar en betaalt mogelijk onnodig premie
Bijna vier op tien Nederlanders (38%) zitten al tien jaar of langer bij dezelfde zorgverzekeraar. 34% heeft al tien jaar of langer dezelfde zorgverzekering. Vooral de Gen X en Babyboomers stappen nooit over en betalen waarschijnlijk al jaren onnodig premie voor een niet passende dekking. Dit blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Het grootste gedeelte van Gen X (32%) en Babyboomers (43%) kijkt bij de keuze voor hun zorgverzekering vooral naar de positieve ervaring met de zorgverzekeraar. Jongere generaties, zoals Gen Z (38%) en Millenials (34%) laten hun keuze afhangen van een lage zorgpremie.Lees meer
65% aanvullend verzekerden sluit verzekering af uit voorzorg
65% van de aanvullend verzekerde Nederlanders sloot minstens één aanvullende verzekering af uit voorzorg. Van deze groep heeft 76% (nog) niets gebruikt. In totaal gebruikte 61% van de aanvullend verzekerden voor minstens één aanvullende zorgverzekering nog niets. De meeste Nederlanders hebben een aanvullende verzekering voor tandarts en brillen én lenzen, omdat ze deze nodig hebben. De aanvullende verzekering voor medische hulp in het buitenland, alternatieve geneeswijzen of vaccinaties is voor velen fijn om te hebben. In totaal koos bijna driekwart van de Nederlanders (74%) voor een aanvullende verzekering*. Uit een analyse van online prijsvergelijker Pricewise blijkt dat dat komende jaren anders zal zijn: de aanvullende verzekering wordt minder afgesloten dan afgelopen jaren.Lees meer
20% Nederlanders met enkel basisverzekering heeft spijt van keuze
20% van de Nederlanders met alleen een basisverzekering had spijt van deze keuze. Een meerderheid van deze groep (55%) had aanvullende zorg nodig en was goedkoper uit geweest met een aanvullende verzekering. Een ander deel (45%) heeft aanvullende zorg gemeden omdat ze deze zorgkosten niet konden/wilden maken. Dit blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. In totaal sloeg bijna twee op tien van de Nederlanders (17%) dit jaar zorg over omdat ze niet aanvullend verzekerd waren. Vooral een bezoek aan de tandarts (40%) of fysiotherapeut (35%) werd vermeden. Met de kennis van nu hadden onverzekerde Nederlanders zich vooral willen verzekeren voor tandarts (21%), fysiotherapie (18%) en brillen en lenzen (14%). Lees meer