De gasprijzen zijn in december 2024 opnieuw gestegen ten opzichte van november 2024. Variabele gasprijzen namen met 5,1 procent toe, terwijl de tarieven voor vaste contracten (looptijd 1 en 3 jaar) een stijging van 4,5 procent en 3,4 procent lieten zien. In vergelijking met december 2023 zijn de verschillen beperkt: variabele tarieven lagen in december 2024 0,9 procent hoger dan in december 2023, 1-jarige contracten stegen in 2024 licht met 0,5 procent en 3-jarige contracten daalden met 1,2 procent.
Lees meerEnergie
Pricewiser november
De gasprijzen zijn voor consumenten aanzienlijk gestegen in november 2024 ten opzichte van oktober 2024. De variabele gasprijzen zijn met 3,5 procent omhooggegaan, terwijl de 1-jaars en 3-jaars vaste gasprijzen respectievelijk met 7,6 procent en 4,2 procent zijn toegenomen. Ook de elektriciteitsprijzen zijn gestegen vergeleken met oktober 2024.
Lees meerPricewiser Oktober
De elektriciteitsprijzen voor kleinverbruikers zijn in oktober 2024 nauwelijks veranderd ten opzichte van september 2024. De variabele stroomprijzen zijn amper veranderd en ook de 1- en 3-jaars elektriciteitsprijzen zijn maar licht gedaald.
De inkoopprijzen voor gas op de groothandelsmarkt stegen de afgelopen week wel onverwachts, ook al hebben we voldoende gasvoorraad beschikbaar en was het relatief warm weer.
Lees meerEnergieprijzen voorlopig stabiel ondanks volatiele inkoopmarkten
De energieprijzen toonden in augustus niet veel verandering ten opzichte van juli 2024. Variabele tarieven voor stroom stegen, terwijl ze voor gas daalden. Omgekeerd stegen de lange termijn tarieven voor een driejarig contract voor gas, terwijl de prijzen voor een driejarig contract voor stroom daalden. De prijzen zijn nog altijd veel lager dan een jaar geleden, toen we aan het einde van de energiecrisis zaten.
Lees meer60 procent Nederlanders maakt zich zorgen over stroomnet
Het stroomnet staat onder druk. In sommige delen van ons land zit het zelfs zo vol dat de nieuwbouw van woningen de komende jaren vertraging oploopt. Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat zes op de tien Nederlanders zich zorgen maakt over het volle stroomnet in ons land (60 procent). Slechts 7 procent geef aan hier direct of indirect last van te hebben.
Lees meerBijna helft Nederlanders checkt nooit of inboedelverzekering goedkoper kan
In deze periode doen veel mensen een voorjaarschoonmaak, maar daarbij wordt lang niet altijd aan de vaste lasten gedacht. Uit onderzoek van vergelijker Pricewise blijkt dat de zorgverzekering het vaakst wordt gecheckt op prijs, maar zelfs die wordt door een kwart van de Nederlanders nooit nagelopen. Telefoon en televisie abonnementen lopen vaak jarenlang ongezien door en ook de inboedelzekering wordt door 45 procent na afsluiten niet meer gecheckt op het beste aanbod. Van de mensen met een autoverzekering geeft 42 procent aan nooit te controleren of deze nog wel aansluit bij de huidige situatie. Een overstap kan een flinke besparing opleveren. Pricewise rekende uit dat een gemiddeld eenoudergezin tot wel 284 euro per maand kan besparen met een check van de vaste lasten.
Lees meerEen op de drie Nederlanders checkt nooit of autoverzekering goedkoper kan
In deze periode doen veel mensen een voorjaarschoonmaak, maar daarbij wordt lang niet altijd aan de vaste lasten gedacht. Uit onderzoek van vergelijker Pricewise blijkt dat de zorgverzekering het vaakst wordt gecheckt op prijs, maar zelfs die wordt door een kwart van de Nederlanders nooit nagelopen. Telefoon en televisie abonnementen lopen vaak jarenlang ongezien door en ook de aansprakelijkheidsverzekering wordt door de meerderheid (51 procent) na afsluiten niet meer gecheckt op het beste aanbod. Van de mensen met een autoverzekering geeft 42 procent aan nooit te controleren of deze nog wel aansluit bij de huidige situatie. Een overstap kan een flinke besparing opleveren. Pricewise rekende uit dat een gemiddeld eenoudergezin tot wel 284 euro per maand kan besparen met een check van de vaste lasten.
Lees meerSlim stroom gebruiken én aanbieden
Morgen gaat de Eerste Kamer in gesprek over de stijgende kosten voor zonnepaneelhouders. Het aantal mensen met zonnepanelen is, mede dankzij subsidies van de overheid, enorm toegenomen en dat is nu een deel van het probleem van netcongestie. Bij goed weer komt het op steeds meer plekken in ons land voor dat er onvoldoende netcapaciteit is om al die opgewekte stroom te kunnen transporteren, met als gevolg dat net overbelast raakt. Terugleveringskosten moeten de zonnepaneelhouder stimuleren om vooral zelf stroom te gaan gebruiken als deze in grote hoeveelheden wordt opgewekt.
Lees meerVerwachte stijging gasprijzen nu temperatuur daalt
Het wordt de komende weken koud en als de temperatuur daalt, stijgen de gasprijzen. Vergelijkingswebsite Pricewise verwacht dat de veranderende weersomstandigheden gevolgen zal hebben voor de energietarieven. Voor wie wacht op een prijsdip voor het afsluiten van een vast energiecontract is nu een goed moment om in actie te komen.
Lees meerOok netbeheerkosten energie stijgen aanzienlijk
Waar het energieverbruik per huishouden daalt, blijven de totale energielasten stijgen. Uit de laatste cijfers van netbeheerders blijkt dat ook de vaste kosten voor netbeheer flink omhoog gaan. De netbeheerkosten bij Stedin stijgen met 7,40 euro per maand, bij Liander maandelijks met 5 euro en bij Enexis betaalt men 10,10 euro per maand extra. De reden voor deze forse stijging is de verschuiving van gas naar stroom en andere elektrificatie (zoals elektrische auto`s). Daardoor is er meer geld nodig om het elektriciteitsnetwerk uit te breiden en aanpassen. Helaas kunnen consumenten niet van netwerk veranderen en zullen zij de gestegen kosten moeten betalen. |
81 procent Nederlanders heeft inzicht in energieverbruik
Nederlanders doen het goed, blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Maar liefst 81% van de Nederlandse huishoudens heeft inzicht in de hoeveelheid stroom en gas dat per maand verbruikt wordt.
Lees meerMeer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om vaste lasten
Het zijn financieel uitzonderlijke tijden. De hoge vaste lasten groeien veel mensen boven het hoofd. Recentelijk onderzoek van Pricewise heeft uitgewezen dat meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) zich zorgen maken over de hoogte van hun vaste lasten. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) verwachtte dat het financieel gezien voor de meeste huishoudens een jaar van bijkomen en herstellen zou worden maar tot nu toe gaat de gemiddelde koopkracht van de Nederlanders achteruit met 1,1 procent. De inflatie blijft in 2023 en 2024 op een relatief hoog niveau van respectievelijk 3,9 procent en 3,8 procent, zo verwacht het CPB.
Lees meer