De herfstvakantie begint aankomend weekend en veel mensen gaan nog op vakantie met de caravan. Volgens de laatste cijfers van het RDW zijn er 406.735 caravans in Nederland. Schade aan je caravan valt niet onder de autoverzekering. Het apart verzekeren van een caravan is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden, omdat de schade groot kan zijn. Maar let op: schade door weersomstandigheden wordt vaak uitgesloten en moet ook weer apart verzekerd worden.
Lees meerPersberichten Auto
Pricewise is regelmatig in het nieuws. Hier vind je al onze persberichten die gerelateerd zijn aan autoverzekeringen.
Stormschade niet altijd gedekt door verzekeraar
Schade door storm is vaak goed te verzekeren, maar of daadwerkelijk het complete bedrag wordt gedekt, is nog maar de vraag. Storm Kirk is op komst en kan voor flinke schade zorgen, mede door extreme weersomstandigheden zoals regen, onweersbuien, hagel en harde wind. Raast er een storm over het land, dan kan er binnen minuten miljoenen aan schade ontstaan. Vooral de woning en auto zijn de dupe. Een opstalverzekering, inboedelverzekering of autoverzekering kunnen deze kosten dekken, maar lees daarvoor de voorwaarden goed.
Lees meerBijna helft Nederlanders checkt nooit of inboedelverzekering goedkoper kan
In deze periode doen veel mensen een voorjaarschoonmaak, maar daarbij wordt lang niet altijd aan de vaste lasten gedacht. Uit onderzoek van vergelijker Pricewise blijkt dat de zorgverzekering het vaakst wordt gecheckt op prijs, maar zelfs die wordt door een kwart van de Nederlanders nooit nagelopen. Telefoon en televisie abonnementen lopen vaak jarenlang ongezien door en ook de inboedelzekering wordt door 45 procent na afsluiten niet meer gecheckt op het beste aanbod. Van de mensen met een autoverzekering geeft 42 procent aan nooit te controleren of deze nog wel aansluit bij de huidige situatie. Een overstap kan een flinke besparing opleveren. Pricewise rekende uit dat een gemiddeld eenoudergezin tot wel 284 euro per maand kan besparen met een check van de vaste lasten.
Lees meerEen op de drie Nederlanders checkt nooit of autoverzekering goedkoper kan
In deze periode doen veel mensen een voorjaarschoonmaak, maar daarbij wordt lang niet altijd aan de vaste lasten gedacht. Uit onderzoek van vergelijker Pricewise blijkt dat de zorgverzekering het vaakst wordt gecheckt op prijs, maar zelfs die wordt door een kwart van de Nederlanders nooit nagelopen. Telefoon en televisie abonnementen lopen vaak jarenlang ongezien door en ook de aansprakelijkheidsverzekering wordt door de meerderheid (51 procent) na afsluiten niet meer gecheckt op het beste aanbod. Van de mensen met een autoverzekering geeft 42 procent aan nooit te controleren of deze nog wel aansluit bij de huidige situatie. Een overstap kan een flinke besparing opleveren. Pricewise rekende uit dat een gemiddeld eenoudergezin tot wel 284 euro per maand kan besparen met een check van de vaste lasten.
Lees meer1 op de 5 Nederlanders kiest verkeerde autoverzekering
Van de Nederlanders die vorig jaar een autoverzekering afsloot, koos twintig procent een dekking die niet aansluit bij de waarde van de auto. Negen procent van de mensen selecteerde een verzekering die te hoog is voor de waarde van hun auto, terwijl 11 procent juist te laag zat. Dit en meer blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise.
Lees meerHelft mensen in Nederland wil verbod op mobiel bellen in het OV
Vanaf deze maand is het verbod op telefoons in de klas van kracht en als het aan 46,4 procent van de Nederlanders ligt, komt zo’n verbod er ook op bellen in het openbaar vervoer. In bussen, trams en treinen wordt volop gebeld. Tot grote irritatie van de omgeving. Bijna de helft van alle Nederlanders wil dat telefoongesprekken in het openbaar vervoer worden verboden, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Pricewise.
Lees meerOpladen van een elektrische auto in Utrecht is bijna 2,5 keer duurder dan in Rotterdam
Uit onze analyse blijkt dat de tariefverschillen voor het opladen van elektrische auto’s aan een openbare laadpaal in de vier grootste steden van Nederland steeds groter worden. De prijzen zijn zelfs zo verschillend, dat het voor mensen uit Utrecht goedkoper is om heen en weer naar Rotterdam te rijden om daar de auto op te laden. Verder blijkt uit de analyse dat niet alleen de tariefverschillen tussen de gemeenten onderling groot zijn, ook binnen gemeenten zelf worden verschillende prijzen gehanteerd. In gemeente Amsterdam zijn er maar liefst acht verschillende laadtarieven, terwijl Rotterdam er maar twee hanteert.
Lees meerHoge elektriciteitsprijzen vertragen overstap naar elektrisch rijden
De hogere kosten voor elektriciteit houden vier op tien Nederlanders (41%) tegen elektrisch te (gaan) rijden. 28% van de Nederlanders geeft aan nooit elektrisch te willen rijden, blijkt uit onderzoek van Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht, onder 1.000 respondenten. Ruim één op drie Nederlanders (39%) overweegt binnen vijf jaar elektrisch te gaan rijden. Van deze groep overweegt 18% dat binnen één jaar, 38% dat binnen drie jaar en 44% dat binnen vijf jaar. De tweedehands elektrische auto is voor velen de eerste optie als zij overgaan op elektrisch rijden.
Lees meerSnelladen sinds maanden weer veel duurder dan elektrische auto thuis opladen
Met de ingang van het prijsplafond in januari 2023 is het sinds lange tijd weer voor meer dan de helft goedkoper om je elektrische auto thuis op te laden in plaats van bij de snelladers van Fastned. Het volladen van Tesla Model S kost je thuis nu rond de 30 euro bij 0,40 euro per kWh. Bij Fastned (standaard) kost diezelfde tank 62,25 euro bij 0,83 euro per kWh. In augustus 2022 was een automobilist met een elektrische auto thuis nog 58 euro (0,77 per kWh) kwijt, bij Fastned betaalde je op dat moment 51 euro (0,68 per kWh). Dit blijkt uit een analyse van prijsvergelijker Pricewise.Lees meer
Verschil autopremie voor zelfde dekking en auto loopt op tot 850 euro
Het verschil in premie tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking kan oplopen tot wel 850 euro, blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise. Het verschil is berekend op basis van de premies voor een Renault Clio uit 2014, die rijdt op benzine en WA+ verzekerd is in het postcodegebied van Amsterdam. De fictieve 36-jarige bestuurder rijdt maximaal 12.000 kilometer per jaar en heeft acht schadevrije jaren. Er zijn daarnaast grote verschillen in premie voor verschillende postcodegebieden: het verschil is groter naarmate het postcodegebied waarin de auto is verzekerd duurder is. Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering in Almere 560 euro, op basis van dezelfde gegevens. In Geeuwenbrug, een dorp in Drenthe, is het verschil voor dezelfde auto en dekking 400 euro. Lees meer
Een derde verzekert auto over en betaalt onnodig te veel
Een derde van de autobezitters kiest voor oververzekering van de wagen. Dit betekent dat je een dekking kiest die hoger is dan de waarde van de auto. Hierdoor betaal je onnodig veel premie. Aan de andere kant komt het ook voor dat mensen voor een verzekering kiezen die de waarde van de auto niet volledig dekt. In geval van schade keert de autoverzekeraar daarbij een lagere waarde uit dan de auto nog heeft. Voor de overige kosten moet je zelf opdraaien. Het is daarom belangrijk om een autoverzekering te kiezen die past bij de waarde van je auto. Na verloop van tijd kan het dus ook lonen om een andere autoverzekering te kiezen. We vertellen je er meer over.
Lees meerKwart private leasers weet niet dat leaseauto hypotheekruimte beïnvloedt
42% van de Nederlanders is er niet van op de hoogte dat private lease de maximale hoogte van de hypotheek beïnvloedt. Onder de private leasers zelf is meer dan een kwart onwetend (26%). Daarnaast weet 30% van de private leasers niet dat het geregistreerde bedrag bij het BKR bij nieuwe private leasecontracten vanaf 1 april 2022 wordt verhoogd van 65% naar 100% van het leasebedrag. Vooral voor toekomstige private leasers die nog een hypotheek willen afsluiten, kan dit mogelijk problematisch zijn. Eindigt een private leaser het leasecontract, dan kan de hypotheeksom in sommige gevallen met tienduizenden euro’s omhoog. Niet iedereen kan van het contract af; 21% van de private leasers geeft aan dat dat voor hen niet mogelijk is. Dat maakt verder niet uit voor de waardering van leasen: 73% vindt het de kosten meer dan waard. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 1.000 Nederlanders dat is uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Lees meer