Ga je bijna met pensioen? Voor de meeste mensen is meer vrije tijd een heerlijk vooruitzicht, maar het brengt ook spannende veranderingen met zich mee, vooral op financieel gebied. Want hoe zorg je ervoor dat je inkomen op orde is? In deze blog vertellen we je wat je moet regelen voor je pensioen, zodat je goed voorbereid bent en alleen maar hoeft te genieten.
Wat is ‘met pensioen gaan’?
In Nederland stoppen mensen doorgaans met werken zodra ze de AOW-leeftijd bereiken. Dit is de leeftijd waarop je recht hebt op een basispensioen volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW). De huidige pensioenleeftijd in Nederland waarop je recht krijgt op een AOW-uitkering is 67 jaar. Eerder lag dit op 65 jaar en het kan zomaar in de toekomst weer veranderen.
Wat verandert er als je met pensioen gaat?
Wanneer je stopt met werken, verandert je inkomen. Heb je de AOW-leeftijd bereikt, dan ontvang je een AOW-uitkering. Mogelijk heb je daarnaast een aanvullend pensioen, dat ook al eerder kan ingaan dan de wettelijke AOW-leeftijd. Stoppen met werken kan gevolgen hebben voor:
- je maandelijkse inkomsten: AOW en aanvullende pensioenuitkeringen zijn vaak lager dan je inkomen tijdens het werken was.
- je belasting: stop je met werken en heb je meer dan één inkomen, zoals AOW en een aanvullend pensioen? Zorg er dan voor dat de loonheffingskorting maar bij één uitkeringsinstantie wordt toegepast. Doe je dat niet, dan betaal je te weinig belasting en krijg je later een naheffing.
- je toeslagen: een lager inkomen kan invloed hebben op je recht op huur- of zorgtoeslag.
Inkomsten als je met pensioen gaat
Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, krijg je een basisinkomen via de Algemene Ouderdomswet (AOW). Daarnaast hebben veel mensen ook een aanvullend pensioen opgebouwd via de werkgever of een zelfgekozen particuliere pensioenverzekeraar.
1. AOW: het basisinkomen
De AOW is een uitkering van de overheid voor iedereen die de AOW-leeftijd bereikt. Hoeveel je krijgt, hangt af van:
- je woonsituatie: ben je alleenstaand of samenwonend?
- je opbouw: elk jaar dat je in Nederland woont of werkt, bouw je 2% AOW op. Woon je in het buitenland of heb je vanaf je 18e een of meerdere jaren in het buitenland gewoond? Dan kan dit minder zijn.
Zorg dat je je AOW op tijd aanvraagt. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stuurt je ongeveer 4 maanden voor je AOW-leeftijd een brief. Je kunt dan je AOW aanvragen via hun website of met een formulier per post. Heb je zelf een aanvullend pensioen geregeld of is er een regeling via je werkgever? Dan kan dat pensioen ingaan vanaf de AOW-leeftijd, maar ook eerder of later.
Woon je in het buitenland? Vraag dan je AOW 6 maanden voor je AOW-leeftijd aan. Hoe dit moet, verschilt per land.
2. Pensioen via je werkgever
Heb je pensioen opgebouwd via je werkgever? Controleer hoeveel je krijgt en bij welke pensioenuitvoerder je dit hebt opgebouwd. Dit kun je terugvinden op Mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zie je ook hoe jouw pensioenuitkering er in de praktijk uitziet als je stopt met werken.
Ben je in loondienst en zit je via je werkgever bij een pensioenfonds? Dan krijg je meestal 6 maanden voordat je stopt met werken een vragenlijst van je pensioenfonds. Als je deze invult krijg je een persoonlijke pensioenofferte, die je maximaal 3 maanden voor je pensioendatum kunt ondertekenen. Let op: niet elk pensioenfonds neemt contact met je op, dus je bent zelf verantwoordelijk voor je aanvraag.
3. Zelf aanvullend pensioen regelen
Heb je niet genoeg pensioen opgebouwd via een werkgever of ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je zelf zorgen voor een aanvullend pensioen. Denk aan een extra spaarpotje bij de bank, beleggen of een pensioenverzekering. Om met je pensioen meer geld over te houden, kun je natuurlijk ook je uitgaven verlagen, bijvoorbeeld door je hypotheek af te lossen of kleiner te gaan wonen.
Wat moet je regelen als je met pensioen gaat?
Om je te helpen, hebben we alles wat je moet regelen op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent als je met pensioen gaat en je optimaal van je vrije tijd kunt genieten.
- Controleer je pensioenopbouw op Mijnpensioenoverzicht.nl.
- Heb je een werkgever? Overleg dan of je volledig stopt of in deeltijd doorwerkt.
- Vraag je AOW aan. De SVB stuurt je 4 maanden voor je AOW-leeftijd een bericht om dit te regelen.
- Pas toeslagen aan als je inkomen vanaf je pensioen wijzigt, zoals huur- en zorgtoeslag.
- Zorg voor een financiële planning: zet je inkomsten en uitgaven op een rij, zodat je weet hoeveel je te besteden hebt.
Pensioen bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, scheiding of overlijden
Hoe zit het met je pensioen als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt? En wat als je gaat scheiden of komt te overlijden?
- Arbeidsongeschiktheid: bij de meeste pensioenregelingen loopt je pensioenopbouw door als je arbeidsongeschikt raakt. Neem contact op met je pensioenuitvoerder voor specifieke voorwaarden.
- Werkloosheid: je bouwt geen pensioen meer op als je werkloos bent, maar je eerder opgebouwde pensioen blijft staan. Check of dit invloed heeft op je nabestaandenpensioen.
- Scheiding: bij een scheiding wordt het opgebouwde pensioen vaak verdeeld tussen jou en je ex-partner. Controleer de afspraken in het echtscheidingsconvenant en informeer bij je pensioenuitvoerder.
- Overlijden: bij overlijden ontvangen je partner en/of kinderen mogelijk een nabestaandenpensioen. Dit hangt af van je pensioenregeling en persoonlijke situatie.
Doorwerken na je pensioen
Wil je na je AOW-leeftijd actief blijven of je inkomen aanvullen? Dan kun je misschien parttime blijven werken bij je huidige werkgever. Ook kun je kijken naar een parttimebaan bij een nieuwe werkgever. Wil je eindelijk voor jezelf beginnen? Waarom niet! Ook op latere leeftijd kun je nog als zelfstandig ondernemer (zzp’er) aan de slag, misschien wel in een hele andere branche. Wil je graag werken en mensen helpen, maar gaat het je niet om geld verdienen? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk dat je veel voldoening kan geven.
Laat een reactie achter