Een nieuw energiecontract kiezen of wisselen van energieleverancier: als je dit op het juiste moment doet, kun je flink besparen op je energierekening. Maar wat is het juiste moment hiervoor? Dat hangt af van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan je huidige contract, marktontwikkelingen en persoonlijke voorkeuren. In deze blog vertellen we je alles over het overstappen van energie.
Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?
Wanneer je kunt overstappen van energieleverancier, ligt onder andere aan je huidige energiecontract en je energieleverancier. Met een variabel contract kun je makkelijker overstappen dan met een vast contract. Hieronder lees je er meer over.
Hoe ver van tevoren kan ik een energiecontract afsluiten?
En bij de ene energieleverancier kun je 6 maanden voor de einddatum van je energiecontract al overstappen naar een nieuwe energieleverancier, bij de andere is dit 3 maanden. Deze periode wordt het kijkvenster genoemd.
Dit betekent dat je gedurende de looptijd van je nieuwe contract profiteert van de tarieven die gelden op het moment dat je het nieuwe energiecontract aanvraagt, terwijl het officiële contract pas 3 of 6 maanden later ingaat. Je ‘bevriest’ als het ware het tarief.
Overstappen met een vast contract
Ook het type energiecontract dat je nu hebt, bepaalt wanneer je kunt overstappen. Met een vast energiecontract kun je namelijk niet zomaar vroegtijdig overstappen naar een andere energieleverancier. Je betaalt dan – als je vóór de toegestane datum overstapt – een opzegvergoeding. Je leverancier schat in hoeveel energie je nog zou verbruiken tot het einde van je contract en hoe veel je daarvoor zou betalen. Dat bedrag is de opzegvergoeding die je betaalt aan je energieleverancier. Onderzoek voor je overstapt eerst hoe hoog de opzegvergoeding is die je moet betalen. Misschien is het dan niet meer voordeliger om over te stappen.
Ga je overstappen? Geef bij de overstap door wanneer je huidige energiecontract afloopt. Je nieuwe energieleverancier zegt je oude contract op en weet zo precies wanneer je nieuwe contract moet starten.
Overstappen met een variabel contract
Heb je een variabel energiecontract? Dan kun je altijd overstappen naar een andere energieleverancier, zonder een opzegvergoeding te betalen. Je kunt dan ook overstappen naar een vast energiecontract. Er geldt wel een opzegtermijn. Bij de meeste energieleveranciers is dit 1 maand.
Hoe lang van tevoren kan ik mijn energiecontract verlengen?
Als je tevreden bent met je huidige energiecontract, dan kun je deze verlengen. Maar hoe lang van tevoren kun je je energiecontract verlengen? Meestal krijg je 2 maanden voordat je huidige contract afloopt een verlengingsaanbod. Dit betekent niet dat de tarieven hetzelfde blijven. Bekijk dus altijd of het verlengingsaanbod de voordeligste en beste optie voor je is.
Verlengen is vaak eenvoudiger, maar je het kan voordeliger zijn om naar een andere leverancier over te stappen. Vooral als deze betere tarieven of een welkomstkorting biedt.
Nu overstappen van energie of nog wachten?
Hoe de energieprijzen zich zullen ontwikkelen, is altijd lastig te voorspellen. Dit hangt onder andere af van vraag en aanbod, de gasvoorraden en de weersomstandigheden. Ook onrust in de wereld beïnvloedt de energieprijzen.
Onder andere deze factoren bepalen of de energieprijzen stijgen of dalen. De lente is over het algemeen een gunstig moment om over te stappen naar een nieuw energiecontract. De vraag naar energie is dan lager, waardoor de energieprijzen dalen. Wanneer je in deze periode een vast contract afsluit, kun je profiteren van lagere prijzen.
In de winter is de vraag naar gas en elektriciteit hoger, waardoor energieprijzen meestal stijgen. Als je huidige contract in de winter afloopt, is het verstandig om je nieuwe contract alvast in de zomer af te sluiten. Zo voorkom je dat je in de dure winterperiode een nieuw contract moet afsluiten.
Overstappen met zonnepanelen
Heb je zonnepanelen? Dan is het belangrijk om goed te plannen wanneer je overstapt van energieleverancier. Zonnepanelen wekken in de zomer vaak meer stroom op dan je zelf nodig hebt. Die overtollige stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet.
Wanneer je dat doet, betalen energieleveranciers je daarvoor. Je ontvangt dan een terugleververgoeding. Maar deze vergoeding is meestal lager dan wat je zelf betaalt voor de stroom die je van het net afneemt. Als je in de zomer overstapt naar een nieuwe leverancier, kan dat nadelig zijn. Je hebt dan waarschijnlijk veel stroom teruggeleverd aan het net en krijgt daar de lagere vergoeding voor. Je profiteert dus minder van de energie die je zelf hebt opgewekt.
Overstappen met welkomstkorting
Bij sommige energiecontracten ontvang je een cadeau als je overstapt, zoals welkomstkorting. In onze vergelijker zie je dit bij de deal staan. Deze korting ligt meestal tussen de € 200 en € 400.
De welkomstkorting krijg je meestal niet op je rekening gestort, maar wordt verrekend op de jaar- of eindafrekening. Stap je vroegtijdig over? Dan kan het zijn dat de energieleverancier de welkomstkorting volledig intrekt of dat je slechts een deel van de korting krijgt. Lees de voorwaarden daarom altijd goed door voor je een energiecontract afsluit.
Laat een reactie achter