Gebruik je een zorghulpmiddel? Denk aan een hoortoestel, triple stoel of daisyspeler. En wil je overstappen? Dat is geen probleem. Ook bij andere zorgverzekeraars kun je in bijna alle gevallen rekenen op vergoeding. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.
De zorghulpmiddelen die wel vergoed worden, komen uit drie potjes: de basisverzekering, de aanvullende verzekering of door de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Niet álle middelen worden vergoed.
Veelgebruikte zorghulpmiddelen als krukken of een rollator worden niet meer betaald uit het basispakket. Bij sommige zorgverzekeraars kun je daar wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.
Het basispakket
Zorgmiddelen die worden vergoed uit het basispakket zijn daisyspelers, triple stoelen (ergonomisch vormgegeven) en hoortoestellen. Voor die laatste betaal je wel 25% eigen bijdrage.
De vergoeding voor hulpmiddelen uit de basisverzekering is heel simpel. De zorgverzekeringswet schrijft precies voor welke middelen tegen welke hoogte vergoed worden. Alle zorgverzekeraars houden zich aan deze wet. Zij beoordelen je aanvraag op basis van de criteria die door de overheid vastgesteld zijn.
Wel kan je nieuwe zorgverzekeraar vragen om je hulpmiddel van een andere leverancier af te nemen. Dat hangt er vanaf of de zorgverzekeraar een contract heeft lopen met jouw huidige leverancier.
De aanvullende verzekering
Hulpmiddelen die vergoed worden uit de aanvullende verzekering zijn bijvoorbeeld brillen en contactlenzen, steunzolen of bijvoorbeeld… een plaswekker voor kinderen.
Voordat je besluit om een aanvullende verzekering af te sluiten speciaal voor een hulpmiddel, is het goed om na te gaan of dat opweegt tegen de premie die je betaalt. In de regel loont een aanvullende verzekering alleen als je die afsluit voor meerdere zorgbenodigdheden. Dus bijvoorbeeld voor een bril, fysio én steunzolen.
Je bent trouwens niet verplicht om een basis- aanvullende of tandartsverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Heb je bijvoorbeeld een perfect passende aanvullende verzekering, maar wil je een basis- of tandartsverzekering van een andere verzekeraar? Geen probleem, dat kan gewoon.
Vergoed door de gemeente
Zaken als een scootmobiel, aanpassing van je huis of een rolstoel worden vergoed door de gemeente. Die krijgt daar geld voor vanuit de Wmo. Dat gaat dus buiten je zorgverzekering om, en vormt geen enkel probleem als je wilt overstappen naar een andere polis.
Coulance vergoeding
Soms kun je als verzekerde rekenen op een uitzondering voor jouw zorgbehoefte. Stel dat je een hulpmiddel nodig hebt dat niet wordt vergoedt uit het basispakket, noch door een aanvullende verzekering, noch door de gemeente. Dan kan een zorgverzekeraar besluiten je dat toch te vergoeden als het je gezondheid verbetert of je leven verlengt. Dat is puur een afspraak met je huidige zorgverzekeraar. Ga je naar een andere zorgverzekeraar, dan is het niet vanzelfsprekend dat je daar op dezelfde vergoeding kunt rekenen.
Aart
Dag heer, mevrouw,
Ik heb een triple stoel in bruikleen en ben onlangs overgestapt van zorgverzekering.
Ik krijg nu van mijn oude verzekering een brief om hem in te leveren. De triple stoel is aangepast in overleg met mijn ergotherapeut. Wat moet ik doen om deze stoel te behouden want ik ben te afhankelijk van deze stoel om hem in te leveren en via de nieuwe verzekering een andere aan te laten meten?
Merel van Hengstum
Hi Aart,
Je kunt met deze vraag het beste even contact opnemen met onze klantenservice op https://www.pricewise.nl/contact/. Zij kunnen even kijken naar de situatie en meteen meedenken over de beste oplossing.
Groetjes,
Merel