Persbericht 9 januari 2013
Amsterdam – Overheidsmaatregelen zorgen ervoor dat een gemiddeld Nederlands gezin jaarlijks 89 tot 104 euro meer kwijt is aan hun energierekening. Dit blijkt uit berekeningen van Pricewise, de vergelijkingssite voor energieprijzen. Mede door overheidsmaatregelen stijgen netwerktarieven en belastingen gezamenlijk dit jaar minstens 7,3% en het treft iedereen met een energieaansluiting. De dalende gasprijzen die door verschillende energieleveranciers zijn aangekondigd worden hiermee teniet gedaan en zorgen er slechts voor dat voor variabele contracthouders de nota iets minder stevig stijgt.
De energierekening drukt in 2013 als kostenpost dus nóg steviger op het budget van een Nederlands huishouden. Hans de Kok van PrizeWize: ‘Wij verwachten daarom dat in 2013 weer meer mensen zullen overstappen van energieleverancier. De bedragen die je kan besparen op je energierekening bijvoorbeeld door welkomstpremies (bonusbedragen) zijn fors en kunnen oplopen tot wel 300 euro.’ Dat de variabele gas- en stroomprijs nu iets is gedaald, betekent niet dat mensen met een energiecontract met variabele prijzen veel beter uit zijn. ‘In juli verwachten we dat de variabele energieprijzen niet meer zullen dalen’, aldus De Kok.
De belangrijkste veranderingen op de energienota:
Energiebelasting
De energiebelasting op stroom en gas stijgt met ongeveer 8%. Voor een gemiddeld Nederlands gezin met een gebruik van 3500 kWh en 1800 m3 per jaar betekent dat € 67,- extra op jaarbasis. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de energiebelasting per verbruiksunit wordt aangerekend en dat er 21% btw over betaald dient te worden.
Opslag duurzame energie (ODE)
ODE wordt in 2013 voor het eerst geheven om duurzame energie te stimuleren. De ODE bedraagt dit jaar € 9,67 en stijgt komende jaren stapsgewijs naar maar liefst 120 euro per jaar in 2028.
Netwerkkosten
Afhankelijk van je netbeheerder voor stroom en gas, stijgen de netwerkkosten met 3 tot 7% per jaar. Voor een gemiddeld Nederlands gezin met een gebruik van 3500 kWh en 1800 m3 per jaar betekent dit, afhankelijk van je netbeheerder, een stijging van 12 tot 27 euro per jaar.
Over PrizeWize
PrizeWize is de vergelijkingssite voor energie, internet/tv/telefonie en schade- en zorgverzekeringen, voor de consument en mkb’er. Met een transparant en onafhankelijk vergelijkingssysteem, zorgt PrizeWize ervoor dat de bezoeker altijd het beste advies krijgt, passend bij zijn situatie en wensen. PrizeWize, sinds 2008 actief, is opgericht door Hans de Kok en Niels Brolman. PrizeWize is onder andere marktleider op het gebied van energievergelijkingen. Sinds 2012 is PrizeWize ook actief in Duitsland.