Het stroomnet raakt steeds voller. Vooral tussen 16:00 en 21:00 uur wordt het stroomnet zwaar belast. Netbeheerder Stedin vraagt daarom aan huishoudens om in deze piekuren minder stroom te gebruiken. Maar hoe doe je dat? In deze blog lees je waarom het stroomnet overbelast raakt, welke gevolgen dat heeft en – het allerbelangrijkste – hoe je kunt helpen om stroomstoringen te voorkomen.
Waarom raakt het stroomnet overbelast? | Gratis stroom in het weekend |
Wat zijn de gevolgen van een overvol stroomnet? | Energiecontracten vergelijken |
Dit kun je doen om het stroomnet te helpen |
Waarom raakt het stroomnet overbelast?
De vraag naar elektriciteit groeit razendsnel. We koken steeds vaker elektrisch, laden onze elektrische auto’s op en verwarmen ons huis met een warmtepomp in plaats van met behulp van gas. Dat is goed voor het klimaat, maar ons elektriciteitsnet is daar nog niet volledig op ingericht.
Vooral tussen 16:00 en 21:00 uur gebruiken we veel stroom. Mensen komen thuis van werk, zetten de verwarming hoger, koken, laden hun auto op en gooien de was in de wasmachine of droger. Dit zorgt allemaal voor een piek in het stroomverbruik In de winter wordt het net in deze 5 uur nóg meer belast, want dan wekken zonnepanelen minder stroom op door de korte, donkere dagen, terwijl warmtepompen juist extra hard moeten werken om huizen warm te houden. Hierdoor is er nóg meer stroom nodig.
Wat zijn de gevolgen van een overvol stroomnet?
Als we ons energieverbruik niet beter spreiden, ontstaan er een aantal problemen:
🔌 Langdurige stroomstoringen: als te veel mensen tegelijk stroom gebruiken, kan het net overbelast raken. Vooral in drukke regio’s kan dit leiden tot stroomuitval. Netbeheerders hebben een beperkte noodvoorraad om dit op te vangen, maar als die op is, kan het uren duren voordat de stroom terugkomt.
💰 Hogere energiekosten: om het stroomnet uit te breiden moeten netbeheerders miljarden investeren in extra kabels en transformatorstations. Hoe meer we tegelijkertijd stroom gebruiken, hoe groter deze investeringen moeten zijn. Uiteindelijk betalen we dit als consument zelf terug via een hogere energierekening.
⛽ Noodoplossingen met dieselaggregaten: in sommige gebieden wordt een dieselgenerator ingezet om stroomuitval te voorkomen. Dit is een dure en vervuilende oplossing, omdat er diesel wordt verbrand om elektriciteit op te wekken. Terwijl we juist proberen over te stappen op groene energie, worden we op deze manier alsnog afhankelijk van fossiele brandstoffen om het elektriciteitsnet draaiende te houden. Dat is geen duurzame oplossing.

Dit kun je doen om het stroomnet te helpen
- Een van de makkelijkste manieren om het stroomnet te ontlasten, is om geen (of zo min mogelijk) energie te verbruiken tijdens de piekuren. Doe dit bijvoorbeeld weer na 21:00 uur of – als je thuis bent – overdag.
- Heb je een elektrische auto? Laad deze dan ‘s nachts op in plaats van direct na werktijd. De meeste auto’s zijn in 4 uur opgeladen, maar blijven gemiddeld 8 uur aan de lader staan. Dit kun je dan ook ‘s nachts doen.
- Ook huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine, droger en vaatwasser kunnen beter later op de avond worden gebruikt. Dit kun je vaak instellen met een timer. Heb je zonnepanelen? Dan is het slim om deze apparaten overdag aan te zetten, zodat je optimaal profiteert van je eigen opgewekte energie.
- Heb je een warmtepomp? Dan kun je deze een paar uur eerder laten draaien, zodat je huis al warm is vóór de piekuren. Zo help je het stroomnet én bespaar je, als je lagere tarieven hebt in de daluren, op je energiekosten.
- Met een energieverbruik-app zie je welke apparaten de meeste stroom verbruiken. Zo zie je snel waar je kunt besparen.
- Je kunt ook een thuisbatterij aanschaffen. Hiermee sla je zonne-energie overdag op en gebruik je deze ‘s avonds wanneer de vraag hoog is. Dit helpt om de druk op het stroomnet te verlagen.
- Heb je een dynamisch energiecontract? Gebruik dan stroom op goedkope momenten, als er veel zonne- en windenergie beschikbaar is.
Gratis stroom in het weekend
Sommige energieleveranciers leveren gratis stroom op zaterdag en zondag aan hun klanten. Zo worden consumenten gestimuleerd hun energieverbruik te verplaatsen naar het weekend en minder stroom te verbruiken tijdens piekuren.
Energiecontracten vergelijken
Met een paar simpele aanpassingen – zoals je auto ‘s nachts opladen en je was overdag laten draaien – help je het net te ontlasten. Dit betekent minder kans op storingen! Wil je nog meer besparen op je energiekosten? Vergelijk verschillende energiecontracten en sluit het contract af dat het beste bij jouw persoonlijke situatie past.
Laat een reactie achter