Je zit krap bij kas of je wilt iets duurs aanschaffen, maar hebt er op dit moment niet het budget voor. Wat nu? Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te lenen. Wij leggen hier uit welke opties er zijn.
1. Persoonlijke lening | 5. Leasen |
2. Rood staan | 6. Flitskrediet |
3. Verzendhuiskrediet | 7. Lening bij een autodealer |
4. Creditcard | BKR-registratie |
Persoonlijke lening
Je denkt waarschijnlijk het eerst aan een lening afsluiten bij de bank. Een lening wordt ook wel consumptief krediet genoemd. Je krijgt hierbij een bepaald bedrag meteen op je rekening gestort. Vooraf wordt afgesproken wat het rentepercentage is en welk bedrag je elke maand moet betalen. Dit is een vast bedrag per maand, zo heb je vooraf duidelijkheid over de maandelijkse kosten van je lening. Ook de looptijd van de lening, dus hoe lang je mag doen over het terugbetalen, is vooraf bepaald.
Rood staan
Bij veel banken kun je rood staan op je rekening. Je kunt dan meer geld opnemen dan dat er daadwerkelijk op je betaalrekening staat. Vaak moet je wel maandelijks of driemaandelijks weer ‘in de zwarte cijfers’ staan of in ieder geval geld storten op je rekening.
Rood staan kan handig zijn in een incidentele dure maand (bijvoorbeeld door vakantie of kerstcadeaus). Wil je niet in de problemen komen? Laat het maximumbedrag dat je rood kunt staan verlagen. Je betaalt namelijk een flinke rente over je roodstand. Als je bijna altijd rood staat, is het vaak voordeliger een persoonlijke lening aan te vragen, want de rente hiervan is vaak lager dan de rente die je betaalt bij rood staan.
Verzendhuiskrediet
Je kunt niet alleen bij de bank een krediet afsluiten, maar ook bij veel webshops. Je betaalt een product dan in termijnen terug. Soms kun je ook voor een bepaald maximumbedrag aan spullen kopen en dat geleidelijk terugbetalen. Vervolgens kun je weer opnieuw iets kopen tot het afgesproken bedrag. Dit is ook een vorm van lenen, maar dan bij een winkel. Vroeger heette dit een postorderkrediet, tegenwoordig noemen we het een verzendhuiskrediet. Vaak geldt er wel een hoge rente bij lenen bij webshops. Een persoonlijke lening bij een bank kan goedkoper zijn, dus lees voor je start met een verzendhuiskrediet goed de voorwaarden.
Creditcard
Het is heel makkelijk om wereldwijd met je creditcard te betalen. In winkels en horeca, maar ook vliegtickets betaal je snel met je creditcard. Je kunt geld uitgeven tot de limiet van je creditcard is bereikt. Alle bedragen worden aan het einde van de maand van je betaalrekening afgeschreven.
Je kunt er soms ook voor kiezen om elke maand een vast bedrag terug te betalen, ook al heb je meer uitgegeven. Hier hoort wel vaak een hoge rente bij. Denk dus goed na welk bestedingslimiet bij jou en je financiële situatie past.
Leasen
Leasen is vooral bekend voor auto’s, maar er zijn nog meer vormen van leasen. Je betaalt dan voor een bepaalde periode (vaak een aantal jaar) een vast bedrag per maand voor het gebruik van een product. Dit kan naast een auto ook een keuken of parketvloer zijn, maar ook een wasmachine of computer.
Er zijn twee vormen van leasen: private lease en financiële lease. Private lease lijkt op huren. Je wordt nooit eigenaar van het product. Soms zijn er wel mogelijkheden om na de contractperiode het product te kopen, maar dat hoeft niet. Financiële lease lijkt op huurkoop. Aan het einde van de leaseovereenkomst ben je eigenaar van het product of kun je het voor een symbolisch bedrag kopen.
Flitskrediet
Zoals de naam al aangeeft, zijn flitskredieten leningen die razendsnel weer terugbetaald moeten worden. Meestal is dit binnen twee weken of maximaal drie maanden. De geleende bedragen zijn vaak relatief klein en het is snel online geregeld, maar de rente is vaak hoog. Deze minileningen lijken aantrekkelijk, maar er zitten soms (buitenlandse) partijen achter die zich niet aan alle wettelijke regels houden. En die bij te laat terugbetalen extreem hoge kosten rekenen. Denk dus goed na voor je een flitskrediet afsluit.
Lening bij de autodealer
Een auto is een dure uitgave en niet iedereen kan dat in één keer betalen. Je kunt hiervoor geld lenen bij de bank, maar sommige autodealers bieden ook zelf een lening aan. Natuurlijk betaal je dan ook rente, dus de auto wordt hiermee duurder, maar je kunt wel meteen wegrijden. Dit wordt ook wel huurkoop genoemd. De auto is pas echt je eigendom als het hele bedrag is terugbetaald. Dat doe je meestal in maandelijkse termijnen. Als je niet meer aan je afbetaalverplichting kunt voldoen, mag de dealer je auto verkopen. Het risico is dan dat de auto minder geld opbrengt dan het bedrag dat jij nog moet betalen. Dan blijf je over zonder auto en met een schuld. Denk dus goed na voor je een lening bij de dealer aangaat.
BKR-registratie
Wanneer je een lening vanaf € 250 afsluit of een krediet van langer dan een maand hebt, is de kredietverstrekker verplicht dit door te geven aan het BKR (Bureau Krediet Registratie). Jouw lening wordt geregistreerd in de volgende gevallen:
- als je rood kunt staan;
- als je een creditcard hebt;
- als je een persoonlijke lening hebt;
- als je gebruikmaakt van een private lease-regeling.
Betaal je alles netjes op tijd? Dan heb je een positieve BKR-registratie. Je kunt dan ook nog een nieuwe lening aanvragen. Als je minimaal twee maanden niet betaalt, wordt je registratie negatief. Een negatieve registratie kan ervoor zorgen dat je geen lening of hypotheek meer kunt afsluiten. Na aflossing van je lening blijft je BKR-registratie nog 5 jaar staan.
Laat een reactie achter