Duurzame energie wint langzaam maar zeker terrein van fossiele brandstoffen. Er komt jaarlijks meer duurzaam opgewekte stroom bij in de energievoorziening dan van gas, kolen en olie bij elkaar. En die stijgend lijn is niet meer te stoppen, was de boodschap van Michael Liebreich, oprichter van het Bloomberg New Energy Finance BNEF Summit op het evenement zelf.
2013 jaar van omslag
De boodschap van de sprekers op het congres is duidelijk: de vraag is niet óf de wereld overgaat op duurzame energie, maar hoe lang het nog zal duren. “Het elektriciteitssysteem verschuift naar schoon,” zei Liebreich en hij onderbouwde zijn uitspraak met cijfers.
Het omslagpunt vond plaats in 2013. Toen werd 143 Gigawatt hernieuwbare elektriciteit toegevoegd, meer dan de 141 Gigawatt fossiele brandstoffen. Ook de daling van de olie- en gasprijzen in de afgelopen jaren heeft de opmars van groene energie niet kunnen stoppen.
De studie waar Liebreich zich op baseert, verwacht een verdere afbouw van fossiele energie en een toename van schone energie in de komende decennia. In 2030 zal zonne-energie vervijfvoudigen, wind verdubbelen, terwijl de toename van olie en kool naar verwachting drievoudig zullen slinken.
Extra productiecapaciteit fosiele en groene brandstoffen in GigaWatt
(Bron: Bloomberg New Energy Finance)
Op termijn zouden zon en wind, kolen en gas overnemen. Het Internationale Energie Agentschap deelt die verwachting. Zij publiceerden cijfers waaruit blijkt dat zonne-energie – nu nog goed voor slechts 1% van de energievoorziening – in 2050 de belangrijkste energiebron zou worden. De prijzen voor zon en wind zijn in vele delen van de wereld goedkoper dan elektriciteit van het reguliere net. En die prijs blijft dalen.
Investeringen die nodig zijn
Het is mooi dat er meer wordt geïnvesteerd in groene energie, maar is deze investering groot genoeg om het tij te keren en klimaatverandering tegen te gaan? Ook die vraag stelt het Internationale Energieagentschap zich. In de afgelopen 4 jaar bleven de investeringen achter bij de investeringen die daarvoor noodzakelijk zijn. Gaat dat in de toekomst veranderen? Dat hangt in de eerste plaats af van onze wil om te investeren in een duurzame wereld.
(Bron: Bloomberg New Energy Finance)
Laat een reactie achter