Als autobezitter ben je verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Maar waarom betaal jij meer premie dan bijvoorbeeld je buurman of nichtje? Verschillende factoren hebben hier invloed op. Onze autoverzekering-expert Iris legt je precies uit hoe dit zit. En ze geeft je de beste tips om te besparen op je autoverzekering. Handig hè.
Je schadevrije jaren
Schadevrije jaren is de meest bekende factor. Wanneer je een jaar hebt gereden zonder schade krijg je namelijk korting op je premie. Dit wordt aangetoond in schadevrije jaren, no-claim-korting of treden op de bonus-malus-ladder. Eigenlijk is de premiekorting een beloning die je krijgt omdat je een jaar geen schade hebt gereden.
Maar is dan elke schade funest voor je korting? Nee. Wanneer de schuld bij iemand anders ligt of als er sprake is van ruitschade, zijn jouw schadevrije jaren niet in gevaar. Heb jij zelf schade veroorzaakt – ook wel ‘schuldschade’ genoemd – dan val je 5 schadevrije jaren terug. Maak je meerdere schades in één jaar of heb je meer dan 20 schadevrije jaren? Dan kun je bij schade nog meer treden terugvallen en ga je ineens een stuk meer premie betalen.
Je leeftijd
Jongere bestuurders rijden gemiddeld meer schade dan ervaren rijders. Om die reden wordt er meer premie gevraagd voor bestuurders jonger dan 24 jaar. Echter werkt het ook de andere kant op: volgens recent onderzoek van Pricewise betalen bestuurders vanaf 60 jaar gemiddeld twee keer meer premie. Dit verschilt per verzekeraar, dus vergelijk de autoverzekeringen goed!
Check meteen of jij kunt besparen op je premie!
Je postcode en huisnummer
Wat de meesten niet weten is dat je postcode met huisnummer ook een factor is. Hoe drukker het gebied is, hoe meer kans je hebt op schade. Je betaalt om die reden meer premie in de stad dan in een dorp of op het platteland. Premie-wijs kun je dus beter in het noorden van het land wonen dan in hartje Amsterdam.
Misschien woon je net in een wijk waar vaak sprake is van vandalisme, diefstal, verkeersongelukken of wanbetaling. Dit zijn juist de kostenposten voor de verzekeraar die gecompenseerd worden met de (door jou) te betalen premie. Het kan dus zijn dat jouw buurman die nét in een ander postcodegebied valt, minder betaalt. Bij sommige verzekeraars is dit verschil aanzienlijk, zoals je in ons postcode-onderzoek kunt lezen.
Je kilometrage
Kilometrage houdt in hoeveel kilometer je rijdt per jaar. Als je meer kilometers rijdt, ben je langer op de weg en is er meer kans op schade. Daarom betaal je meer premie als je meer dan 7.500 kilometer per jaar aflegt.
Je auto
Een echt scheurijzer is leuk, maar iets minder voor je portemonnee. Hoe zwaarder de auto is en hoe sneller deze gaat, hoe meer schade je auto kan aanrichten. Daarom zijn echte scheurijzers met veel PK en een hoger gewicht duurder om te verzekeren.
Vroeger werd er door sommige autoverzekeraars ook onderscheid gemaakt in autokleur. Voor een zwarte auto zou je meer premie betalen dan voor een auto met grijze of roze lak. Waarom? Het rijgedrag van bestuurders zou te maken hebben met de kleur van de auto. En sommige kleuren zijn aantrekkelijker voor diefstal. Sinds 2016 is er echter geen premieverschil meer tussen verschillende autokleuren, dus kies gerust de kleur lak die je wilt.
Je dekking
Het verschil waar je zelf het meest mee kunt spelen is de gekozen dekking. WA is de verplichte dekking: schade die jij maakt bij anderen is dan gedekt. Deze dekking kun je ook uitbreiden naar WA+, dan ben je ook gedekt voor: diefstal, inbraak, brand-, ruit- en stormschade. Bij allrisk ben je voor al het eerder genoemde verzekerd, maar ook voor schade door eigen schuld. Het spreekt voor zich dat de meest uitgebreide dekking ook het duurst is.
Je premie stijgt natuurlijk ook als je aanvullende dekkingen kiest, zoals schade inzittenden, rechtbijstand en pechhulp.
Goed om te weten…
Verzekeraars mogen nooit een aanvraag weigeren of een andere premie aanbieden met betrekking tot het geslacht. Ze mogen zich wel richten op een bepaalde doelgroep door middel van marketing. Dit zie je bijvoorbeeld goed bij onna-onna: dit is een verzekeraar voor vrouwen, maar als een man deze verzekering graag wilt afsluiten mag onna-onna diegene niet weigeren omdat het een man is.
Hoe zit het dan met opleidingsniveau? Promovendum is een verzekeraar speciaal voor hoogopgeleiden. Zij checken welke opleiding je hebt voltooid en of je in aanspraak komt voor hun verzekering. Deze segmentatie mag wel, net zoals dat jongeren en ouderen meer betalen.
Wil je besparen op je autoverzekering?
Iris heeft de beste bespaartips voor jou op een rij gezet:
- Claim niet elke schade die je schadevrije jaren kan beïnvloeden. De extra premie die je komende vijf jaar moet betalen weegt soms niet op tegen de kosten van de schade. Jette vertelt je in dit filmpje waarom.
- De meeste autoverzekeraars bieden de mogelijkheid om je schade eerst te claimen om deze later alsnog zelf te betalen. Dit kan meestal tot 12 maanden na de schadeclaim.
- Bereken goed hoeveel kilometer je per jaar rijdt en pas dit aan als je bijvoorbeeld dichter bij huis gaat werken.
- Bekijk goed welke dekking je kiest. Je hebt namelijk niet altijd een allrisk-dekking nodig. Als je een vergelijking maakt op Pricewise adviseren wij je welke dekking het best bij je past. Het is alleen aan te raden om een uitgebreidere dekking te nemen als je een lening hebt voor je huidige auto of geen financiële middelen hebt om een nieuwe auto te kopen.
- Een aanvullende verzekering is niet altijd nodig. Als je lid bent bij de ANWB, heb je bijvoorbeeld geen pechhulp nodig. Hetzelfde geldt voor rechtsbijstand. Wist je dat je bij Pricewise een gratis ‘Zorgeloos Verzekerd Bundel’ krijgt? Wij helpen je dan met schade claimen bij de tegenpartij.
- Kies voor jaarbetaling wanneer je hier de financiële ruimte voor hebt. Je krijgt namelijk extra korting als je het bedrag in één keer overmaakt. Verkoop je je auto in dat jaar? Dan krijg je te veel betaalde premie gewoon terug.
- Naast de bovenstaande tips is er nog één ding wat je gemakkelijk kan doen: check jaarlijks de premie en maak een vergelijking. Je kan tot wel € 200,- per jaar besparen door over te stappen!
Heb je nog vragen? Neem dan een kijkje op onze service pagina hoe je kunnen helpen.
Laat een reactie achter