Stel, je hebt een budgetpolis en je wordt met een spoedindicatie opgenomen in een ziekenhuis dat niet binnen je dekking valt. Die spoed wordt dan natuurlijk gewoon vergoed door de zorgverzekeraar, maar nadat de spoedzorg is verleend moet je nog enkele dagen in het ziekenhuis doorbrengen.
Omdat je daarvoor niet wil bijbetalen, kies je ervoor om die dagen in een ziekenhuis door te brengen dat wel binnen je dekking valt. Wie regelt en betaalt dan het vervoer naar dat andere ziekenhuis?
Budgetpolis is hét buzzword in de Nederlandse gezondheidszorg. Dit komt omdat de minister van VWS, Edith Schippers, wil dat de zorgverzekeraars meer mogelijkheden krijgen om sturing te geven aan waar hun verzekerden hun zorg consumeren. Het plan dat ze hiervoor had bedacht is gestrand in de Eerste Kamer. Ze wilde dat de verzekerde die kiest voor een behandeling in een ziekenhuis dat de zorgverzekeraar niet heeft gecontracteerd, geen twintig tot dertig procent van de rekening zelf moest betalen, maar de héle rekening.
Is het woord budgetpolis niet meer belangrijk nu de Eerste Kamer dit plan van Schippers heeft weggestemd? Toch wel. Er zijn een aantal van die selectieve polissen en veel mensen vinden die interessant omdat ze een lagere maandpremie kennen dan de andere polissen op de markt. Bij een paar van deze polissen heb je als verzekerde voor alle behandelingen slechts keus uit een beperkt aantal ziekenhuizen. Of jij dit als verzekerde erg vindt moet je zelf bepalen. De Nederlandse gezondheidszorg is van goede kwaliteit dus je hoeft er niet bang voor te zijn dat je met zo’n polis in een “minder” ziekenhuis terechtkomt, en de ziekenhuizen zijn geografisch gespreid over ons land (bovendien een klein landje). Maar je moet wel zelf bepalen of je verder wilt reizen voor je zorg en of je de moeite wilt nemen om bij ziekte eerst te checken waar je het best naar toe kunt voordat je je laat behandelen, zonder je portemonnee onnodig te belasten.
Kies je zo’n polis zonder daarover na te denken, dan kan je dat teleurstellen of geld kosten. Weet dus wat je kiest. Als je een nieuwe smartphone koopt, weet je uit het woud van alle beschikbare modellen ook precies welk type voor jou het beste is.
O ja, die vraag van het begin. Dat was een strikvraag. Je kunt gewoon blijven liggen en de zorgverzekeraar vergoedt dat. Stel, je valt en breekt je heup. Je wordt met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, opgenomen en geopereerd en je kunt na een week naar huis. Dat is één spoedopname en dus één DBC (zeg maar: een zorgproduct).
Laat je niet bang maken door verhalen die de ronde doen. Kijk, oordeel en beslis zélf. Het gaat om jouw geld en jouw zorg.
* “Frank van Wijck (1960) is sinds 1988 fulltime actief in de wereld van de Nederlandse gezondheidszorg als journalist, publicist, (hoofd)redacteur, dagvoorzitter, boekauteur en blogger. Hij is sinds 2002 eigenaar van Eva tekstproducties in Amsterdam.”
Laat een reactie achter