Een belletje van een anoniem nummer of de deurbel die gaat terwijl je niemand verwacht. Het blijkt een energieverkoper te zijn, die vertelt over historische lage gasprijzen en goedkope contracten. Dat klinkt interessant, maar je kunt het beste vriendelijk bedanken en het gesprek afsluiten. Zo’n vrijblijvend aanbod is namelijk zelden ook echt een goed aanbod. Heb je toch, per ongeluk of niet, ingestemd? Dan zijn dit je opties.
Goed geïnformeerd
Bedenk eerst of jouw instemming wel op een eerlijke manier is verkregen. Je moet namelijk als consument schriftelijk instemmen als je een nieuw contract tekent. Er kan dus een handtekening van je worden gevraagd als er een verkoper aan je deur staat. Bij een telefonisch gesprek krijg je vaak een e-mail toegestuurd met een link, waar je op moet klikken om je contract te bevestigen. Het is belangrijk dat voordat je instemt, je zowel het contract zelf als de voorwaarden hebt kunnen doorlezen. Heb jij op een link geklikt, maar zat er geen contract of voorwaarden bij de mail? Dan ben je met niets officieel akkoord gegaan. Je bent dan namelijk niet goed geïnformeerd en je contract is dus niet geldig.
Let op: deze schriftelijke instemming hoeft niet als het om een verlenging van je huidige contract gaat. Als jouw huidige energieleverancier je benadert om je contract te verlengen, is een instemming via telefoon genoeg.
Herroepingsrecht
Ben je wel goed geïnformeerd en heb je ook al ingestemd? Dan kun je gebruikmaken van je herroepingsrecht. Dit houdt in dat je binnen 14 dagen na het afsluiten van het contract, deze nog kosteloos en zonder reden kunt annuleren. Als je daar al te laat voor bent, zeg dan niet zomaar je contract op. Het is namelijk mogelijk dat je daar een opzegvergoeding voor moet betalen. Je kunt het beste zelf berekenen of het goedkoper is om de opzegvergoeding te betalen of over te stappen naar een goedkoper energiecontract. Wij willen je daar graag bij helpen. Je kunt voor eerlijk advies contact opnemen met onze klantenservice. Houd dan wel je energietarieven en de einddatum van je contract bij de hand.
Al die telefoontjes
Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt deels voorkomen dat je wordt gebeld over nieuwe energiecontracten door je in te schrijven bij het Bel-me-niet Register. Bedrijven mogen je dan niet meer zomaar bellen. Maar zelfs dan kun je nog telefoontjes krijgen. Hoe dat kan? Bedrijven waar je klant bent of klant bent geweest, mogen je altijd bellen. Dus als je een energiecontract had bij leverancier A en nu bij leverancier B zit, mag leverancier A jou nog steeds bellen. Het Bel-me-niet Register geldt dus alleen voor bedrijven waar jij nooit klant bent geweest.
Wil je ook niet meer gebeld worden door bedrijven waar je klant bent? Dan kun je gebruikmaken van het Recht van Verzet. Als je de telefoonverkoper vertelt dat je gebruik wilt maken van het Recht van Verzet, is deze verplicht om dit voor je te regelen. Het bedrijf mag je dan, ook als je klant bent, niet meer bellen.
Toch een goed en goedkoop energiecontract
Over het algemeen geldt: luister goed naar wat er wordt beloofd en zeg niet zomaar ‘ja’. Ook niet als je denkt dat het om vrijblijvende informatie gaat. Het veiligst is om zelf meerdere contracten en mogelijkheden te bekijken en zo te ontdekken welk contract echt het goedkoopst is voor jou. Wij snappen dat. Daarom kun je bij Pricewise energie vergelijken zonder dat je direct ergens aan vastzit. En in onze vergelijker staat het goedkoopste contract ook nog eens bovenaan. Lekker overzichtelijk, toch?
Laat een reactie achter