“Geld lenen kost geld”, een zin die we inmiddels allemaal kennen. En dat het (veel) geld kost, blijkt uit onderzoek dat wij recentelijk deden naar leningen. Een kwart van de Nederlanders betaalt namelijk meer dan 8% rente voor hun lening. Daarnaast heeft bijna één op de zes leningen zelfs een rentepercentage tussen de 11% en het wettelijk maximum van 14%. Ben jij benieuwd naar het hele onderzoek? Lees dan snel verder!
Gemiddeld leenbedrag
Gemiddeld genomen hebben lenende Nederlanders 1,3 consumptieve kredieten per persoon. Dit zijn vrijwel alle soorten leningen die je als consument kunt afsluiten, behalve leningen voor het kopen of financieren van het verbouwen van je woning. Het gemiddelde bedrag van zo’n krediet is € 6.401,-. De hoogste leenbedragen worden via familie afgesloten. Het gaat hier om een gemiddelde van € 17.119,-. Ja, van je familie moet je het hebben. Letterlijk.
Leningen met de hoogste rente
Als we vervolgens kijken naar de rentepercentages van deze leningen zien we dat deze voor verzendhuiskredieten (7,1%) en creditcardleningen (6,4%) het hoogst zijn. Met een verzendhuiskrediet wordt een krediet bedoeld dat wordt verstrekt door verzendhuizen zoals Bijenkorf, Wehkamp, MediaMarkt en H&M. Als je een product via hen koopt dan betaal je dat geleende geld via deze winkel.
Wat daarnaast ook erg duur is, is rood staan en het hebben van flitskredieten. Een flitskrediet is een lening met een korte looptijd en een lage leensom. Het gaat hier enkel om tientallen euro’s. De rente voor het lenen van geld tijdens het studeren, een studielening, is daarentegen het laagst.
Ondanks dat de schulden van huishoudens volgens het CBS voor het eerst sinds 2016 zijn afgenomen, wordt er door Nederlanders nog veel geleend. De rentepercentages zijn ook erg hoog. Hans de Kok, directeur Pricewise, raadt mensen daarom aan altijd goed na te gaan of een lening wel nuttig is, want (daar is ‘ie weer) geld lenen kost geld. Als tip geeft hij: “Als je meerdere leningen hebt, kan het voordeliger zijn om deze in één lening onder te brengen”. Het geeft je naast meer overzicht in de looptijden van de leningen vaak ook lagere rentepercentages.
Populairste en minst populaire leningen
Denk je aan het woord ‘lenen’ dan denk je al snel aan een lening voor het kopen van een huis. Maar wist je dat de meest populaire lening die voor het afsluiten van een telefoonabonnement inclusief toestel is? 20% van de Nederlanders heeft namelijk zo’n lening. Ook is rood staan iets dat 17% van de Nederlanders doet. Wat een stuk minder populair is, zijn flitskredieten. Slechts 1% van de Nederlands heeft zo’n lening.
Geld moet rollen?
Wij hebben ons ook verdiept in de vraag waarom mensen geld lenen. De voornaamste reden voor Nederlanders om leningen aan te gaan, heeft grotendeels te maken met het creëren van extra financiële ruimte. 43% van de ondervraagden noemt dit als reden. Dit geld wordt gebruikt als buffer. 16% gebruikt een lening om een auto te financieren en 15% heeft het geld nodig om een huis te verbouwen.
Moeite met aflossen
Niet iedereen die een lening heeft afgesloten kan deze ook makkelijk afbetalen. Sterker nog, bijna één op de vier leners heeft moeite met aflossen. Dit zijn voornamelijk jongeren. Maar liefst 35% van de jongeren tussen 18 en 29 geeft aan niet ieder termijn makkelijk te kunnen aflossen. Het gaat hier grotendeels over flitskredieten, producten op afbetaling, persoonlijke leningen of verzendkredieten.
Je lening vergelijken? Dat kan!
Als het dan toch aankomt op knaken, pegels, duiten en keiharde centen kun je maar beter goed voorbereid te werk gaan. Stel je zelf daarom eerst de vraag “Wat kan ik lenen?”. En vergelijk vervolgens jouw lening. Hierdoor kom je uit bij de lening met de laagste rente. Via Pricewise is dat een makkie en kun je uiteindelijk dus best wat geld besparen. Toch is er maar een klein percentage dat zijn lening vergelijkt. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat ook slechts één op de drie Nederlanders weleens een lening heeft vergeleken. Wees daarom slim en zorg dat jij bij die groep hoort!
Laat een reactie achter