Olaf van Andel (31) is fysiotherapeut. Dat is hij niet altijd geweest. Hiervoor was hij olympisch roeier. En dáárvoor zat hij op zee. Kattenbakkorrels verscheepte hij eens vanuit Dakar naar de havens van Europa. Roeien deed ‘ie toen al. Meestal aan dek en soms in het ruim. Want daar stond tussen de voedselvoorraad een ergometer. “De hele bemanning zat uiteindelijk op het apparaat. Gewoon, om een beetje te bewegen.” Hé, Olaf, vertel eens, wat maak je nu mee als fysiotherapeut?
Volgend jaar fysiotherapie nodig?
Vergelijk zorgverzekeringen met fysiotherapie
Twee koeien & Sjaak
“Ik heb een patiënt die werkt bij de brandweer. Laten we ‘m even Sjaak noemen. Hij is chauffeur op de wagen. Laatst kreeg hij een melding dat er twee koeien in de sloot waren beland. Sjaak is langer dan twee meter, weegt een goeie honderd kilo en deinst voor niets terug. Een klusje voor Sjaak, dus. Hij naar die koeien, trok hij zo hard, dat hij er schouderklachten aan overhield. Daarvoor kwam hij bij mij. Na drie weken behandelen lacht hij weer en kan hij zijn werk weer uitvoeren.”
Tweede Wereldoorlog
“Nog zo’n verhaal? Dat is dat van de dirigent van negentig. Al sinds 1948 heeft hij last van zijn schouder door overmatig vioolspelen. De hele medische wereld heeft hij gezien sinds de Tweede Wereldoorlog. Ziekenhuizen, neurologen, overal is hij geweest. Zijn dertig jaar jongere vriendin verwees hem door naar mij. Hij heeft drie behandelingen gehad en de trillingen in zijn arm zijn weg. Plus: hij schrijft weer zonder te beven. Hij voelt nog wel dat niet alle bewegingen helemaal soepel gaan. Maar het is een man van negentig en hij voelt geen trilling meer in zijn arm. “Ik mis het bijna,” zei hij laatst. Ik word daar eigenlijk net zo blij van als mijn patiënt.”
Jägerthee
Ondertussen vraagt Olaf om een jägerthee. “Als je denkt: oeh, het is écht koud, dan is jägerthee heel lekker.” Jammer dat ze het niet hebben. Hmm, dan maar een dubbele espresso en een glaasje water. “Ze zijn hier of nog nooit op wintersport geweest, of het gezelligheidsdier in de ober moet nog ontdooien.”
De zorgverzekeraars
Maar er is iets wat Olaf dwars zit als fysiotherapeut. Dat zijn de zorgverzekeraars. De afgelopen tien jaar hebben ze volgens hem veel meer macht gekregen. “Mensen betalen steeds meer voor hun aanvullende verzekering. Als de zorgverzekeraar zegt dat een pakket volgend jaar € 40,- kost en je er tien behandelingen voor terugkrijgt, dan gebeurt dat gewoon. Wij moeten daarnaast verhoudingsgewijs zoveel meer administratie doen. Daardoor gaat de kwaliteit van behandelen zeker niet altijd vooruit. Binnen een half uur moet én de patiënt behandeld én de administratie gedaan zijn. Er blijft minder tijd over voor de oldskool hands-on fysiotherapie. Gewoon, dat je bezig bent met de persoon.”
Bekijk in dit overzicht wat zorgverzekeraars
vergoeden voor fysiotherapie in 2016.
Fijne verwachting
Toch gaat Olaf iedere dag met een fijne verwachting naar zijn werk toe en met een voldaan gevoel naar huis. “Die persoonlijke band die je met mensen krijgt, die verhalen, en dat mensen weer van alles kunnen doen, daar krijg ik iedere dag weer energie van.” Afspraak maken met Olaf? Hij zit bij Fysio Centrum Amsterdam (FCA).
Laat een reactie achter