De Eerste Kamer heeft begin december de nieuwe Energiewet goedgekeurd. Deze wet vervangt de oude Elektriciteitswet en Gaswet en moet de energiemarkt klaar maken voor de toekomst. Maar wat houdt deze wet precies in? En wat betekent dit voor jou? We leggen het in deze blog aan je uit.
Wat is de nieuwe Energiewet?
De nieuwe Energiewet zorgt voor nieuwe en betere regels voor de levering van energie. Het doel is om energie duurzamer, eerlijker en toegankelijker te maken. De wet vervangt de Elektriciteitswet uit 1998 en de Gaswet uit 2000. Hiermee ontstaat één overzichtelijke set regels voor alle soorten energie, zoals elektriciteit, groen gas en waterstof.
Wat verandert er met de nieuwe Energiewet in 2025?
Dit zijn de belangrijkste punten uit de nieuwe Energiewet:
- Duurzame energie wordt gestimuleerd: de wet stimuleert groene energie, zoals stroom van zonnepanelen en windmolens. Er wordt sneller geïnvesteerd in het stroomnet om de energietransitie te ondersteunen.
- Energie delen: je kunt gemakkelijker zelf energie opwekken, delen en gebruiken binnen lokale gemeenschappen, bijvoorbeeld met buurtbatterijen. Je hebt hier geen vergunning voor nodig.
- Dynamische energiecontracten: grote energieleveranciers met 200.000 klanten of meer moeten verplicht dynamische energiecontracten aanbieden.
- Betere bescherming: huishoudens, zzp’ers en kleine bedrijven krijgen duidelijkere contracten en meer bescherming tegen misleidende aanbiedingen en faillissementen van leveranciers. De voorwaarden moeten transparanter zijn en energieleveranciers moeten aan strengere eisen voldoen.
- Verbod op negatieve terugleververgoeding: er komt een verbod op negatieve terugleververgoedingen. Dit is nu nog het geval als – na het salderen – de vergoeding per kWh lager is dan de terugleverkosten per kWh. Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan betaal je dus voor het terugleveren van stroom. Dat is in 2025 verboden.
- Aanpak vol elektriciteitsnet: netbeheerders krijgen meer mogelijkheden om de problemen met het volle elektriciteitsnet op te lossen. Ze mogen flexibele transportcontracten aanbieden en ongebruikte capaciteit beter benutten.
- Uitwisseling van energiedata: consumenten en bedrijven krijgen makkelijker toegang tot hun eigen energiegegevens.
- Bescherming tegen hoge kosten: kwetsbare huishoudens worden beter beschermd tegen energiearmoede. Mogelijk komt er voor hen een maximumtarief voor gas en elektriciteit.
Waarom is deze wet nodig?
De energiemarkt verandert snel. Steeds meer mensen willen verduurzamen, maar het stroomnet zit vol en de energiekosten stijgen. De nieuwe Energiewet zorgt ervoor dat de energiemarkt beter werkt en toekomstbestendig wordt. De wet moet op 1 april 2025 ingaan.
Wil jij besparen op je energiecontract in deze snel veranderende markt? Vergelijk energiecontracten en kijk welke deal het beste bij je past.
Laat een reactie achter