Vind jij het Europees Schadeformulier onhandig? Dan ben je niet de enige. Veel automobilisten hebben namelijk moeite met dit papieren schadeformulier. Om het melden van (auto)schade makkelijker te maken, komen er steeds meer schade-apps op de markt. Ook het Verbond van Verzekeraars introduceert nu een applicatie waarmee schade kan worden doorgegeven: MobielSchadeMelden. Onze verzekeringsexpert Arno Baas test deze app. Benieuwd naar de voor- en nadelen?
MobielSchadeMelden
Eén op de drie automobilisten vindt het papieren schadeformulier gebruiksonvriendelijk en niet goed leesbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars onder 700 autobezitters die dit formulier in 2015 en/of 2016 hebben ingevuld. Daarom lanceerde het verbond de mobiele app MobielSchadeMelden. Dit deden ze niet alleen, maar in samenwerking met de politie. Met als doel het melden van schade makkelijker te maken én een beter inzicht in verkeersonveiligheid te krijgen.
Lagere drempel
Naar verwachting is de drempel om schade te melden via de app minder hoog dan bij het Europees Schadeformulier. De initiatiefnemers hopen hierdoor meer verkeersongevallen correct en volledig geregistreerd te krijgen. Door deze gegevens te analyseren hopen zij de verkeersveiligheid te kunnen vergroten en het aantal verkeersdoden terug te brengen. Niet alleen autobestuurders, maar ook voetgangers en fietsers kunnen gebruikmaken van het formulier.
Voor- en nadelen van mobiel
Klinkt goed, mobiel schade melden. Is dat ook zo? Eens horen wat onze verzekeringsexpert Arno ervan vindt. Hij zet alle voor- en nadelen van de app op een rij.
Voordelen | Nadelen |
+ Bijna alle verzekeraars werken mee | – Zonde dat je nog geen profiel kunt aanmaken |
+ Je verzekeraar ontvangt automatisch een melding van de schade | – Werkt niet in combinatie met buitenlandse auto’s |
+ Het maken van een tekening is niet meer nodig | – Nog steeds veel vragen |
+ Makkelijk foto’s uploaden van de schade | – App niet heel gebruiksvriendelijk |
+ Schade melden via de app of via de website | – Niet iedereen heeft een smartphone |
– Schadeformulier nog steeds nodig |
Geen tekening meer nodig
Schade melden via een mobiele app heeft veel voordelen. Zo hoef je geen situatieschets van de schade meer te tekenen. Zo’n tekening is vaak onduidelijk en er worden snel fouten gemaakt – niet iedereen heeft het talent van Rembrandt. “Jouw prachtige tekeningen van het ongeval zijn verleden tijd. Je kunt nu makkelijk foto’s uploaden van je schade. En de schademelding wordt samen met je geüploade foto’s automatisch doorgestuurd naar jouw verzekeraar. Dit bespaart tijd en moeite. Verder hoef je niet verplicht de schade via de app te melden, maar kun je de schade gewoon melden op de website van mobielschademelden.nl,” aldus Arno.
Gemiste kans
Natuurlijk zijn er ook een aantal verbeterpunten. Als je een ongeluk hebt gehad, valt het niet mee om geconcentreerd alle gegevens in te voeren. “Het zou daarom handig zijn als je een profiel kunt aanmaken en je jouw persoonsgegevens en kenteken alvast van te voren kunt invoeren. Dit is een gemiste kans.” Verder geeft Arno aan dat de app niet heel gebruiksvriendelijk is. “De app lijkt af en toe traag te werken en niet alle functionaliteiten zijn even handig. Zo is het nog niet mogelijk om de helpinstructies weg te klikken. Ook ben je nog steeds 15 minuten bezig met het invullen van alle vragen.”
Rij jij autoschade?
Dan is het fijn als je de juiste autoverzekering hebt.
Eind van het papieren schadeformulier?
“Voor de meeste mensen is de app een grote verbetering ten opzichte van het traditionele schadeformulier. Toch zal je voorlopig je Europees schadeformulier in je auto moeten hebben liggen,” concludeert Arno. Het is de bedoeling dat de schade-app het papieren schadeformulier in de toekomst vervangt. Wij zien dat voorlopig nog niet gebeuren. Ook mensen zónder smartphone moeten autoschade kunnen melden. Want ja, die zijn er ook nog. Bovendien kunnen schade-apps in het buitenland en bij ongevallen waarbij meer dan twee auto’s betrokken zijn (nog) niet worden ingezet. Die papieren versie moet dus nog wel even in je dashboardkastje blijven liggen.
Wat vinden jullie van de mobiele schade-app? Laat het ons weten, we zijn benieuwd naar jullie ervaringen.
Laat een reactie achter