Eind 2016 hebben wij onderzoek gedaan naar collectieve zorgverzekeringen. Daaruit bleek dat veel collectieve zorgverzekeringen niet per se beter of voordeliger zijn dan individuele zorgverzekeringen. Ook is het vergelijken ervan lastig. Minister Bruins deelt deze mening, zoals recentelijk in het nieuws is verschenen. Hij is niet tevreden over de manier waarop collectieve zorgverzekeringen functioneren. Hij noemt collectieve zorgverzekeringen dan ook “een sigaar uit eigen doos”. Bovendien beperken collectieve zorgverzekeringen de dynamiek op de geliberaliseerde zorgmarkt. In oktober 2017 bleek uit onderzoek van Pricewise dat meer dan de helft van de collectief verzekerden niet van plan was om te gaan vergelijken.
Waarom een collectieve zorgverzekering?
Het idee is dat verzekeraars voor de groep collectief verzekerden de zorg slim inkopen. De besparing die dit zou opleveren, zou als een korting worden doorberekend aan de verzekerden. In de praktijk komt het er echter op neer dat veel zorgverzekeraars een bepaalde premie hanteren om vervolgens op die premie een ‘cosmetische’ korting te verlenen. Minister Bruins heeft daarom besloten dat de maximale korting die gegeven mag worden op de basisverzekering, gehalveerd wordt van 10% naar 5%.
Collectief duurder uit
Uit ons onderzoek bleek dat er ondanks de kortingen vaak goedkopere basisverzekeringen verkrijgbaar zijn in de markt. Ook bleek dat veel zorgcollectieven een uitgebreid pakket bieden met extra dekkingen, die voor veel verzekerden niet relevant zijn op basis van hun persoonlijke situatie. Denk aan aanvullende dekking voor kraamzorg, anticonceptie, brillen, fysiotherapie of orthodontie. Hierdoor ben je met een collectieve verzekering dan vaak alsnog duurder uit dan met een zorgverzekering die wél aansluit bij jouw persoonlijke zorgbehoeften.
Transparantie is ver te zoeken
Je kunt kiezen uit 55 verschillende basisverzekeringen. Deze hebben allemaal verschillende namen en pakketten. Hier komen ook nog een hoop verschillende aanvullende verzekeringen bij. En dan komen hier ook nog eens 51.000 collectieve zorgverzekeringen bij. Een consument ziet door de bomen het bos niet meer. Volgens minister Bruins komt dit de transparantie niet ten goede.
Lastig te vergelijken
Bovenop het hoge aantal collectieve zorgverzekeringen, speelt ook mee dat de meeste tarieven van collectieve zorgverzekeringen niet toegankelijk zijn. Hierdoor is goed vergelijken haast onmogelijk. Verzekeraars moeten voortaan duidelijk aangeven op welke basisverzekering de collectieve zorgverzekering is gebaseerd. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat hier strenger op controleren.
Reactie minister Schippers
Ons onderzoek in 2016 heeft er mede voor gezorgd dat minister Schippers vraagtekens heeft gezet bij de zorgcollectieven. “Twee derde van de 64.000 collectieven biedt niets bijzonders en is helemaal gelijk aan de standaardpolis. Alleen met een ander strikje eromheen. Dat is niet transparant en maakt vergelijken heel lastig,” aldus voormalig minister Schippers.
Is het eind van de collectieve zorgverzekering in zicht?
In 2013 heeft onze directeur Hans de Kok in een opiniestuk in het FD al gezegd dat “de huidige weeffout in de geliberaliseerde zorgmarkt miljoenen mensen onnodig hindert. Van concurrentie, en dus een goed functionerende markt, komt tenslotte pas echt iets terecht als voor iedereen duidelijk is wat er te kiezen valt.” Met de transparantie verhogende ontwikkelingen die nu gaande zijn omtrent de collectieve zorgverzekeringen, zijn de eerste stappen naar transparanter zorgstelsel eindelijk gezet.
Laat een reactie achter