Straks mag maximaal 30 miljard m³ gas per jaar worden gewonnen uit de Groningse gasbel. Op jouw energierekening heeft dat geen invloed en ook blijft er net zo veel gas door onze leidingen stromen. Hoe kan dat?
Europa belangrijker
“De verminderde gaswinning in Groningen heeft wel directe gevolgen voor de Nederlandse schatkist, maar geen aanwijsbare invloed op de gasprijs van de Nederlandse consument.” Dat zegt Anton Buijs, woordvoerder van GasTerra in ons recente persbericht over de dalende energieprijs. De gastoevoer in Nederland leunt helemaal niet op Groningen, maar op Europa.
Klein aandeel in de gasmix
Buijs: “De Groningse gasbel is verhoudingsgewijs maar een klein aandeel in de totale Europese gasmix. Het gas uit Rusland bijvoorbeeld speelt voor de Europese energievoorziening en gasprijs een veel grotere rol.” Gasterra verwacht ook geen schaarste in de gastoevoer voor Nederland in de komende jaren.
Lagere gasprijs regelen? Ga energie vergelijken en check de energiedeals die we voor je hebben staan
€ 3 miljard minder inkomsten
Het terugschroeven van de winning van 54 miljard m³ gas vorig jaar naar 30 miljard kuub is voor de Nederlandse staat een moedige stap. De verminderde gaswinning heeft immers wel gevolgen voor de Nederlandse schatkist. Het kabinet heeft naar schatting zo’n € 3 miljard minder aan inkomsten. Toch is het besluit werkelijk genomen door Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Vorig jaar was deze stap nog ondenkbaar.
Groningers willen naar nul
De Groningers zijn nog niet tevreden met het besluit van Kamp. Voor hun veiligheid willen zij dat de gaskraan eerst terug wordt gedraaid naar nul. Nederland zou de gaswinning tot 22 miljard kunnen verminderen en daarmee toch aan zijn leveringsverplichtingen blijven voldoen. Het gas voor huishoudens en bedrijven in Nederland zou dan uit Rusland of Noorwegen moeten komen.
PS: Lees deze tips om je eigen gasverbruik terug te schroeven!
Laat een reactie achter