Moet je de meterstanden weer doorgeven, maar heb je geen idee hoe je de meterstanden eigenlijk moet aflezen? Geen zorgen, je bent niet de enige! Wij leggen je hieronder uit hoe je de meeste voorkomende energiemeters afleest. Handig hè?
Verschillende soorten elektriciteitsmeters
Dit zijn de meest voorkomende energiemeters:
Meter met één telwerk
Als je één telwerk hebt, krijg je elektriciteit geleverd voor enkel tarief. Dit is de meest eenvoudige meter om af te lezen. Kijk naar de getallen die voor of achter de eenheid kWh staan. Cijfers achter de komma hoef je niet door te geven.
Meter met twee telwerken
Heb je een meter met twee telwerken, ook wel een dubbele meter genoemd? Dan betaal je een lager tarief tijdens de daluren dan tijdens de piekuren. Dit betekent ook dat je twee meterstanden kunt aflezen. Deze getallen worden weergegeven in kWh. De benaming is per meter verschillend: I/II, dag/nacht, 1/2 of T1/T2. Soms staan de getallen niet onder elkaar, maar naast elkaar. Geef altijd eerst de bovenste/linker meterstand door, daarna de onderste/rechter.
Eenvoudig besparen? Vergelijk energie!
Slimme meter
Een slimme meter wordt op afstand uitgelezen als je je netbeheerder hier toestemming voor hebt gegeven. Heb je ze geen toestemming gegeven? Dan kun je de meterstanden zelf doorgeven. Dit kan via een app die je verbindt met je slimme meter. Of je leest het op de ouderwetse manier af.
Een slimme meter heeft vier telwerken. Je krijgt standaard dubbeltarief geleverd, dus er lopen twee telwerken. Je kunt contact opnemen met je leverancier om te vragen of je enkeltarief geleverd kan krijgen. Niet elke leverancier doet dit. Het derde en vierde telwerk lopen alleen als je energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen en gebruik wilt maken van de salderingsregeling.
Digitale meter
Deze meter geeft maximaal vier meterstanden weer in de eenheid kWh. De standen op telwerk I (levering daltarief) en II (levering normaaltarief) tonen het verbruik. Lever je energie terug, bijvoorbeeld omdat je zonnepanelen hebt? Dan zie je ook standen bij III en IV. Als je dit niet doet, blijven deze op nul staan.
Een digitale meter en een slimme meter lijken op elkaar, maar er is een cruciaal verschil. Beide meters tonen je elektriciteitsverbruik digitaal, maar een slimme meter heeft een extra functie: hij stuurt je verbruiksgegevens automatisch door naar je energieleverancier. Zo hoef je zelf de meterstanden niet meer door te geven. Een digitale meter daarentegen, moet je nog wel zelf aflezen en de standen doorgeven.
Gasmeter
Nu kijken we naar het doorgeven van de gasstanden. De gasmeter heeft altijd maar één stand. De stand van gas wordt uitgedrukt in m3. Geef altijd alleen de cijfers vóór de komma door. Let op: de gasmeter wordt weleens verward met de watermeter. Die wordt ook in m3 weergegeven. De gasmeter is van metaal en rechthoekig. De watermeter is rond.
Ook handig voor meer inzicht
Het is goed om je bewust te zijn van je energieverbruik. Dit doe je door inzicht te krijgen in je energieverbruik. En nee, daarvoor hoef je niet elke dag een kijkje te nemen in je meterkast. Er zijn verschillende energieverbruik apps waarmee je precies kunt zien hoeveel energie je verbruikt.
Makkelijk besparen
Met inzicht in je energieverbruik kun je besparen. Maar weet je hoe je binnen vijf minuten gemiddeld € 285,- kunt besparen? Door energie vergelijken via Pricewise! Wij regelen energiedeals voor je die je nergens anders krijgt. Zelfs niet bij de energieleverancier. Mooi meegenomen, toch?
Laat een reactie achter