Hoe groter en langer de bladen van een windmolen, hoe meer energie er wordt opgewekt. Daar moeten we iets mee doen, dachten ze in Amerika. Daar houden ze van groot. Dus nu bouwen ze een mega-windmolen. Eén met bladen van 200 meter lang en een capaciteit van 50 megawatt. De windenergie die wordt opwekt is goed voor de voorziening van meer dan 104.000 huishoudens. De onderzoekers lieten zich inspireren door palmbomen. Hoe zit dat?
Langste bladen nu: 80 meter
Amerikanen willen over 14 jaar 20% van hun energie met wind opwekken. Windmolens met bladen van 200 meter en een capaciteit van wel 50 megawatt, kunnen dit streven sneller verwezenlijken. Nu zijn de langste bladen die draaien 80 meter lang. Goed voor een vermogen van 8 megawatt. Hoe kleiner de windmolens, hoe minder energie ze opwekken. Ja, met de lengte van de bladen neemt de hoeveelheid gewonnen energie behoorlijk toe.
Vermoeidheid en kosten verminderen
Windmolens zijn duur in productie. Aanpassingen in de belasting kunnen de piekspanning en vermoeidheid (zwakheid) van bladen verminder. Blijkt uit studies van Sandia Nationale Laboratories, waar de mega-windmolen wordt ontwikkeld. Hierdoor worden kosten lager. Hoe groter de bladen, hoe rendabeler de windmolen. Gunstig, want zo worden steeds meer huishoudens van duurzame stroom voorzien.
Ben je een voorstander van groene energie?
Check dan even de energiedeals met onze ‘alleen groen’-filter
Hoe werkt zo’n mega windmolen?
Windkracht is soms heftig – dat weten we in Nederland maar al te goed. Daarom is er bij de ontwikkeling van de windmolen gekeken naar de natuur. Die weet wel hoe het werkt. De mega-windmolen heeft eigenschappen van een palmboom meegekregen. Palmbomen buigen mee als het stormt, waardoor kans op schade afneemt. De windmolens zullen van de wind afstaan, in plaats van ernaartoe. Zo waaien de bladen als bescherming met de wind mee. Ze leveren op die momenten wel iets minder energie.
Giganten in Nederland
De windmolens in Nederland zijn per stuk vaak goed voor 2 megawatt. De Amerikaanse gigant levert 50 megawatt en is extreme stormen ‘gewend’. Onze huidige molens worden bij windkracht 10 tot 12 uitgeschakeld wegens veiligheidsredenen. Bij de gigantische windmolens met bladen van 200 meter is dat waarschijnlijk niet nodig. Die kunnen wel wat handelen. Die windmolen kan dus goed zijn voor de hoeveelheid duurzame energie én de energieprijs. Een kWh van kleine – minder rendabele – windmolens is namelijk veel duurder.
Wat vind jij van deze palmboom-windmolen, wil je deze in Nederland ‘zien’?
Laat een reactie achter