We gaan alweer richting het eind van 2019. De tijd vliegt vaak voorbij. Reden voor een terugblik. En wel op de zoekopdrachten die booming waren dit jaar. Sommige dingen lijken dan toch al weer langer terug dan je denkt. Zo ging dat jaar toch wat minder snel. In dit overzicht zie je de maandelijkse zoekopdrachten waarbij de snelste stijging te zien is. Klaar voor een recap? 1, 2, 3: 2019!
Januari
In januari dit jaar begint, net als vorig jaar, het populaire programma Wie is de Mol?. Uiteraard begint de interesse in carnaval alweer en blijkbaar vragen velen zich af of het gaat sneeuwen; op 22 en 30 januari wordt veel gezocht op ‘sneeuw’. And it did. Ook wordt de serie Judas, over Willem en Astrid Holleeder, vanaf deze maand uitgezonden op RTL 4. De snelste stijgers waren echter de volgende:
1. Julen
Vanaf 14 januari is Nederland bijna twee weken in de ban van de 2-jarige Julen. Het jongetje viel een dag eerder in een illegale, eerder nog afgedekte, waterput in Totalán, Málaga. Zijn ouders, reddingswerkers en een groot deel van de wereld hopen op een wonder: misschien leeft hij nog en overleeft hij het. Het mocht niet baten. Na een 13-daagse reddingsoperatie wordt het lichaam van de kleuter in de nacht van vrijdag 25 januari op zaterdag 26 januari gevonden in de waterput.
2. Nashville-verklaring; Homohaatmanifest
Op 7 januari 2019 wordt het in januari 2017 gepresenteerde Nashville Statement vertaald naar het Nederlands. Rondom deze Nashville-verklaring ontstaat veel ophef. Hierin is namelijk vastgelegd hoe christenen moeten omgaan met geloof, huwelijk en seks. Homoseksuele relaties en transgenderisme worden in deze verklaring afgewezen. De naam Homohaatmanifest ontstaat.
3. Paulien van Deutekom
Schaatster Paulien van Deutekom overlijdt op 2 januari op 37-jarige leeftijd aan longkanker. Paulien won meerdere medailles, werd wereldkampioen allround en werd wel vier keer Nederlands kampioen op de afstanden 1.000 en 1.500 meter. Allebei twee keer. Op 10 februari van dit jaar won haar goede vriendin Ireen Wüst de WK-titel, voor Paulien. En daarbij ging een middelvinger in de lucht tegen die rotziekte.
Februari
Geen schrikkeljaar, dus februari heeft maar 28 dagen. In die tijd wordt veel gezocht naar de Netflix Original genaamd The Umbrella Academy, Max Verstappen en de Formule 1, de Champions League en uiteraard een ander soort liefde: Valentijnsdag. Ook wordt veel gezocht naar Karl Lagerfeld; het mode-icoon met zonnebril en witte staart overlijdt op 19 februari.
1. Apex Legends
Zonder aankondiging lanceren de makers van Titanfall dit gratis battle-royale-spel op 4 februari van dit jaar. Na drie dagen zijn er 10 miljoen spelers. In de eerste week 25 miljoen. En dat terwijl het spel amper gepromoot is.
2. De Luizenmoeder
“Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent…” Na het succes van het eerste seizoen, verschijnt De Luizenmoeder in februari van dit jaar weer terug op tv met een tweede seizoen. Hoe laat begint de serie, waar kun je de tv-uitzending terugkijken als je deze hebt gemist, hoe zit het met seizoen 1 en kijkcijfers? We willen er van alles over weten.
3. Temptation Island
Temptation. Tijd voor relatietesten, de daarbij behorende verleiders en verleidsters, en dus heel wat leedvermaak. Of toch niet? De deelnemers van dit seizoen gedragen zich, zo goed als, voorbeeldig. Sydney gooit met wat krukken, Milou flirt graag wat en Laura houdt de mannen het liefst op afstand. Ook zijn de deelnemers zich maar al te bewust van de camera’s. Zelfs na het programma is niet met zekerheid te zeggen of er nou iemand vreemd is gegaan of niet.
Maart
Duncan Laurence wordt in maart bekendgemaakt als inzending voor het songfestival, Thierry Baudet wint veel stemmen en Yolanthe en Wesley gaan scheiden. Een aanslag in Utrecht met meerdere overledenen, en bekende mensen die het leven laten; zanger Keith Flint (The Prodigy), acteur Luke Perry (Riverdale, en veel meer) en model en Miss Teenanger Universe Lotte van der Zee, van 20 uit Enschede, overlijdt tijdens haar wintersportvakantie. Allemaal houden ze het internettende volk bezig. En terecht.
1. Aanslag Utrecht
Maandag 18 maart. Nederland, en vooral Utrecht, schrikt op door geloste schoten in een tram. Bij het 24 Oktoberplein in Kanaleneiland, Utrecht, raken meerdere mensen gewond en er wordt zelfs gesproken over doden. En een terroristisch motief. De schutter is Gökmen T., een man die al vaker in aanraking kwam met justitie en onder voorwaarden is vrijgelaten. Hij vermoordt vier mensen bij de aanslag. Zes andere mensen raken gewond, maar blijven gelukkig in leven. Op de vrijdag daarop lopen meer dan 16.000 mensen een stille tocht voor de slachtoffers van de tramaanslag.
2. Thierry Baudet, FVD en StemWijzer
De leider van het Forum voor Democratie staat flink in de schijnwerpers tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Zijn rechts-populistische partij is met een totaal van dertien zetels de grote winnaar. In minimaal tachtig steden van ons land is FVD de grootste. Ook StemWijzer was in trek. Want… waar moet je nou op stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen als je eigenlijk weinig, of niet genoeg, weet van de standpunten van alle partijen?
3. Keith Flint
De zanger van The Prodigy wordt op de ochtend van 4 maart dood aangetroffen in zijn huis. Keith maakte op 49-jarige leeftijd zelf een eind aan zijn leven. Hij was net terug in zijn woning vlakbij Londen na een tournee in Australië. The Prodigy stond gepland als een van de headliners voor Lowlands in augustus dit jaar. Eerdere edities gingen festivalgangers daar wel los op hits als Smack My Bitch Up, Firestarter en Voodoo People.
April
April. De maand van Koningsdag, Avengers Endgame, hiphopartiest Nipsey Hussle die voor zijn kledingwinkel wordt doodgeschoten, de acht aanslagen in Sri Lanka op eerste paasdag, Pasen, Ajax en… de Pasapas. Verder bestond april uit een halve finale, brand en het laatste seizoen van Game of Thrones.
1. Notre-Dame
15 april: een grote ramp voor Frankrijk. In de beroemde kathedraal Notre-Dame breekt brand uit. Er worden wel vierhonderd brandweerlieden ingezet om de brand te blussen. Toch gaan op grote delen van het dak en een torenspits verloren. Kortsluiting in de elektriciteitsbedrading in de kerk of een computerstoring lijkt waarschijnlijk de oorzaak te zijn van de brand.
2. Tottenham
Op 30 april speelt Ajax de eerste halve finale van de Champions League. Uit, tegen Tottenham. Ajax wint de wedstrijd met 1-0. Daarop volgt op 5 mei de tweede wedstrijd van de halve finale in de Johan Cruijff ArenA. Deze verliest Ajax met 2-3 in de allerlaatste seconden. Geen finale voor Ajax. Wel heel veel mooie voorgaande wedstrijden voor de fans, maar daar hebben ze op dat moment weinig aan. Gelukkig voor de Ajax-fans zet de Amsterdamse club de stijgende lijn voort (behalve gisteren – 10 december – in de Champions League…).
3. Game of Thrones
Op dezelfde dag als de Notre-Dame-brand, begint het laatste seizoen (8) van Game of Thrones in Nederland, te kijken via Ziggo. Ook deze serie valt weer in de smaak bij veel Nederlanders. Iedereen zit op het puntje van de stoel, want wat gebeurt er met de Night King? Hoe zit het nu precies met Bran Stark? En natuurlijk: wie wordt de koning of koningin van Westeros? Er is sprake van verschillende eindscenario’s, waardoor zelfs de acteurs niet zouden weten hoe de serie zal aflopen. Uiteindelijk vinden zelfs zij, en veel kijkers met hen, het eind niet geweldig. Of zelfs frustrerend.
Mei
Mei staat vooral in het teken van Europese gebeurtenissen. De Ronde van Italië, verkiezingen voor het Europese Parlement, ramadan, het songfestival en het overlijden van coureur Andreas Nikolaus (Niki) Lauda. Ook wordt er veel gezocht naar, en meegeleefd tijdens, de zoektocht naar de Belgische Julie van Espen, die later in het Albertkanaal in Antwerpen wordt gevonden.
1. Europese Parlementsverkiezingen
Eens in de vijf jaar vinden de verkiezingen van de leden van het Europees Parlement plaats; 751 te verdelen zetels en 28 deelnemende lidstaten. Op 23 mei mogen we onze stem uitbrengen. En uiteraard wordt StemWijzer ook deze maand weer flink geraadpleegd. De PvdA is met vijf zetels uiteindelijk de grote winnaar.
2. Eurovisiesongfestival
18 mei. Een historische dag voor Nederland. Finale Eurovisiesongfestival. Met zijn Arcade gooit Duncan Laurence hoge ogen. Voor het eerst na Teach-Ins Dinge dong in 1975, pakt Nederland weer een nummer-1-positie. Niet alleen Duncan staat voor Nederland in het middelpunt. Ook puntenweggever Emma Wortelboer pakt haar momentjes. Tijdens de minuut die ze krijgt om de twaalf punten van Nederland uit te delen, maakt ze een grap over Madonna’s autotune. En die grap komt flink onder de aandacht te staan. Evenals haar reactie op de overwinning van onze Duncan. Noem het hysterisch of overdreven: die prijs is in ieder geval binnen. Overigens stond Arcade zo ongeveer de hele maand maart op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en de Mega Top 50.
3. Thijs Hermans
Daarnaast is het Thijs Hermans waar veel naar wordt gezocht. In het echt en op het internet. De ‘hondenuitlatermoordenaar’ maakt op 4 mei een slachtoffer in de Scheveningse Bosjes en brengt op 7 mei twee mensen om op de Brunssummerheide in Heerlen. Allemaal waren zij hun hond aan het uitlaten. Op de avond van 8 mei wordt hij opgepakt. Hermans leed aan een psychose en verschillende geestesziekten.
Juni
In juni is Nederland in de ban van de processierups. Met z’n brandharen zorgt het diertje voor symptomen als jeuk, rode ogen, een loopneus en een kriebelkeel. Eiken worden gemeden en het lijkt alsof de rups overal ter sprake komt. Naast de rups, is er interesse in het volgende:
1. WK Vrouwenvoetbal 2019
De interesse met de grootste piek gaat uit naar onze Oranje Leeuwinnen. Niet eerder stond het vrouwenvoetbal zo in de kijkers. In november 2018 plaatst het team zich voor het FIFA WK Vrouwen, dat in juni 2019 begint in Frankrijk. De dames pakken wedstrijd na wedstrijd. Ze schitteren dan ook door naar de finale. Daar staan de dames tegen een geduchte en gevreesde tegenstander: de VS. Eindstand? 2-0 voor de Verenigde Staten. Nederland pakt zilver. Aankomend jaar vindt het EK Mannen plaats. Eens zien hoe ver die het gaan schoppen.
2. Maarten van der Weijden
Friesland (en heel Nederland eigenlijk) is in de ban van Maarten van der Weijden. Voor het tweede jaar op rij. Vorig jaar begon hij aan zijn Elfstedenzwemtocht. Toen moest hij vroegtijdig afhaken door ziekte. Dit jaar doet hij een tweede poging. In vier dagen, van 21 juni tot en met 24 juni, zwemt hij 195 kilometer. En haalt daarmee meer dan € 6.000.000,- op voor de strijd tegen kanker. ‘Vorig jaar was het lijden, nu heb ik genoten,’ zegt hij achteraf.
3. Martine Bijl
30 mei. Martine Bijl overlijdt op 71-jarige leeftijd aan de complicaties van een hersenbloeding uit 2015. Over het proces dat volgde, schreef Bijl een boek: Rinkeldekink. Afgelopen november mocht haar man Berend Boudewijn voor dat boek de NS Publieksprijs in ontvangst nemen. Martine Bijl was een duizendpoot; zij was zangeres, actrice, presentatrice, cabaretière, auteur en meer. Van Kleine Mensen, Grote Wensen, Wie van de Drie, Het Zonnetje in Huis, Meneer van Dale Wacht op Antwoord, Sinterklaasjournaal, Krasse Knarren, Heel Holland Bakt tot Sesamstraat… Martine Bijl had er een rol in.
Juli
Storm Area 51, ook wel raid, en ‘Wat is Area 51?’ worden veel gezocht. En dat er vanaf juli nieuwe seizoenen van La Casa de Papel en Stranger Things op Netflix te zien zijn, is wel duidelijk. Ook naar het grote tennistoernooi Wimbledon en een WhatsApp-storing die op 3 juli plaatsvindt, worden veel gezocht. Maar vooral als er overledenen zijn, lijkt heel Nederland te googelen.
1. Cameron Boyce
Op 6 juli overlijdt de jonge Disney-ster Cameron Boyce op 20-jarige leeftijd. Aan een epileptische aanval bleek later. Hij speelde Luke Ross in de Amerikaanse sitcom Jessie, zat in beide Grown Ups-films, in Mirrors, Eagle Eye en de Descendants-films. Ook speelde hij Ryan Ross, voormalig gitarist van de band Panic at the Disco!, in hun nummer That Green Gentleman.
2. Tour de France
In 2019 wordt de 106e editie van de Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, gereden. Van 6 tot en met 28 juli wordt er gefietst. Vooral 26 juli is een populaire tourdag. Live-uitzending en – streaming, radioverslaggeving en info over etappes worden het meest gezocht. De Tour wordt gewonnen door de Colombiaanse Egan Bernal. De Britse Geraint Thomas en onze Nederlandse Steven Kruijswijk staan ook op het podium.
3. Rutger Hauer
Op 19 juli overlijdt de Nederlandse acteur Rutger Oelsen Hauer. Hij was 75 jaar oud. Hauer brak door met zijn rol als Floris, in de gelijknamige ridderserie waarin hij met zijn vriend Sindala de grootste avonturen beleeft. De hoofdrol in Turks Fruit volgde. Na zijn rol in Soldaat van Oranje was daar de weg naar Amerika. Nighthawks, Blade Runner, Batman Begins, Sin City en héél veel meer. Ook de Nederlandse Heineken Ontvoering, waar hij een Gouden Film en Rembrandt Award voor won. En hij won meer awards dan dat. Hauer overleed in het Friese dorp Beetsterzwaag. Waar hij een boerderij bewoonde als hij in Nederland was. Niet opvallend dan ook dat vooral Friezen op Rutger Hauer zoeken. Ook naar zijn vrouw Ineke Hauer-ten Cate wordt veel gezocht. Hij was vijftig jaar met haar samen.
Augustus
Augustus staat in het teken van sport(ers), het Lowlandsfestival, Miley Cyrus die zoent met Kaitlynn Carter, de zelfmoord van miljonair en veroordeeld zedenmisdadiger Jeffrey Epstein, het EK Hockey voor vrouwen (gewonnen door Nederland) en de F1 in Hongarije, waar Verstappen tweede wordt. Ook zijn veel mensen al op zoek naar informatie over wanneer Expeditie Robinson begint (1 september).
1. Ajax-PAOK en Ajax-APOEL
Champions League. 6 en 13 augustus. Ajax speelt tegen PAOK. Eerst uit in Thessaloniki, Griekenland. Het wordt 2-2. Op de 13e wordt het in Amsterdam 3-2 voor Ajax. Op 20 en 28 augustus speelt Ajax tegen APOEL. Op 20 augustus uit in Nicosia, Cyprus, de stand wordt 0-0. Noussair Mazraoui scoort wel een rode kaart. Maar daar is natuurlijk niemand blij mee. Op 28 augustus staan de teams tegenover elkaar in Amsterdam. Het wordt 2-0 voor Ajax. Leuk weetje: er wordt ook nog flink naar uitslagen gezocht via Teletekst (818).
2. Roelf Bouwmeester
Sziget. Van 7 tot en met 13 augustus een week lang festival in Boedapest, Hongarije. Niet voor Roelf Bouwmeester, een 21-jarige Nederlandse topsprinter, en zijn schoolvriend. Samen verkopen zij vanuit hun tentje drugs aan festivalgangers. De zaken gaan goed, want de drukte bij hun tent valt de beveiligingsmedewerkers op 12 augustus op. En er is veel te verkopen. De Hongaarse media spreekt van de grootste drugsvangst op Sziget ooit. Op 16 september schrijven de media dat de jongens nog in voorarrest zitten. En dat zij op basis van bewijs in elk geval tot 9 december vastgehouden kunnen worden.
3. Prinses Christina
Het is 16 augustus als prinses Christina overlijdt. Geboren op 18 februari 1947, als vierde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. Zelf wordt zij moeder van drie. Christina’s roepnaam was Marijke. Deze veranderde zij in ’63 naar haar tweede voornaam: Christina. De prinses volgde zang- en muziekopleidingen, gaf zangles en richtte zich in de laatste jaren van haar leven op dans- en klanktherapie. Ze nam zelf ook twee cd’s op. Waaronder een kerstalbum waar ze al jaren van droomde: My Christmas Album.
September
September betekent Prinsjesdag op de derde dinsdag, waarbij dit jaar onder andere wordt gemeld dat de zorgpremie van de zorgverzekering met gemiddeld € 3,- stijgt. Ook is er heel veel interesse in Disney+, een nieuwe streamingdienst die een maand lang gratis te gebruiken is. Vliegmaatschappij Thomas Cook gaat failliet en Expeditie Robinson gaat van start.
1. Derk Wiersum
Op 18 september wordt de 44-jarige Derk Wiersum doodgeschoten bij zijn woning in Buitenveldert te Amsterdam-Zuid. Wiersum was de advocaat van Nabil B., de van moord verdachte kroongetuige in het Marengo-onderzoek. Een proces tegen zestien verdachten die deel uitmaken van de mocro-maffia. Ridouan T. is er daar één van. Hij is de hoofdverdachte van de moord op de advocaat. Derk Wiersum had een vrouw en twee jonge kinderen. Hij werd in december door Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2019. Hij staat nu symbool voor de bedreigde rechtsstaat.
2. iPhone 11
Op 10 september presenteert Tim Cook, CEO van Apple, de iPhone 11. Of eigenlijk de drie modellen daarvan. Er is namelijk sprake van een ‘budgetversie’, een Pro en Pro Max. Reden voor menig internetter om op zoek te gaan naar informatie.
3. Area 51
Het begint als een grap: ‘Storm Area 51, They Can’t Stop All of Us,’ luidt een bericht van ene Matty Roberts. Waarmee wordt gedoeld op het bestormen van Area 51 op 20 september; een streng bewaakte militaire basis van de Amerikaanse luchtmacht. Waar volgens sommigen ufo’s worden onderzocht. De belangstelling is gewekt, en om een daadwerkelijke bestorming tegen te gaan worden er twee feesten georganiseerd. Uiteindelijk zijn er op 20 september wel mensen die het gebied opzochten. Laten we de Nederlandse YouTubers, Govert Sweep en Ties Granzier, in dit verhaal niet vergeten. Op 10 september worden zij gearresteerd omdat zij verboden gebied in Area 51 betreden. Op 19 september komen zij weer vrij.
Oktober
In oktober gebeurt er veel. Er staan boze boeren met hun trekkers op het Malieveld. Het is Halloween, en dat feest leeft steeds meer in Nederland, de wintertijd gaat in en het bestaan van het ‘spookgezin’ in een boerderij in Ruinerwold komt aan het licht. Verder zorgt Fortnite met een stunt voor paniek bij gamers; de game gaat opeens op zwart en na een paar dagen verschijnt pas de nieuwe versie, Chapter 2. Ook is er de moord op twee schoonmakers, een stel, in Pathé Groningen en wordt Max Verstappen zesde op de Grand Prix van Mexico.
1. Dag van de Leerkracht 2019
Op zaterdag 5 oktober is het de Dag van de Leerkracht. Deze dag is bedoeld om leraren in het zonnetje te zetten. Valt deze feestdag in het weekend, dan wordt die verplaatst naar de eerste dag van de week, zodat het feest op school gevierd kan worden. Dit jaar dus op 7 oktober.
2. Iris Hond
Menig Nederlander smult van gossip. En die is er even. Over Marco Borsato en Iris Hond. Marco zou in 2009 een korte affaire hebben gehad met de concertpianiste. Leontine en Marco bleven daarna samen en zijn dat nog steeds. Met liefde. Er gingen al langer geruchten over de affaire van tien jaar geleden. Privé bevestigde deze in oktober.
3. Boerenprotest
Op 1 oktober begint het boerenprotest. Duizenden boeren rijden met hun tractoren naar het Malieveld in Den Haag, waar de demonstratie plaatsvindt. Er rijden zo’n 2.200 tractoren naar Den Haag, en er wordt 1.136 kilometer aan file veroorzaakt. Met de protesten vragen de boeren aandacht voor het te vaak wijzigen van de regelgeving omtrent dierenwelzijn en voor het negatieve beeld dat over boerenbedrijven vanuit de politiek, media en door milieuactivisten wordt gevormd. De boeren willen respect voor hun sector en het halveren van de veestapel voorkomen. Dat laatste is een voorstel naar aanleiding van de stikstofcrisis. Het boerenprotest gaat nog altijd door. Op 13 december staat er een protest gepland in Amsterdam.
November
Heel populair in november: Black Friday. En op 9 november is het ook dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur. Het Parool blikt terug op een eigen artikel na de val van de Muur en NRC komt met beelden van toen en nu. Daarnaast bestaat Museo del Prado dit jaar 200 jaar, wordt de F1 in Brazilië geracet en worden de premies van de zorgverzekering bekendgemaakt door alle zorgverzekeraars.
1. Bridget Maasland
Nog meer gossip. Over André Hazes junior en Bridget Maasland. André heeft zijn Monique verlaten en gaat nu met de twintig jaar oudere Bridget Maasland. Wie houdt er nu niet van een roddel op zijn tijd? Een groot deel van Nederland in ieder geval wel, blijkt.
2. Black Friday
Vrijdag 29 november is het Black Friday. Dat betekent korting en een dikke omzetpiek voor verkopers. Er zijn veel aanbiedingen, waarvan sceptici zich afvragen of deze daadwerkelijk voordeliger zijn, en er wordt heel erg veel gekocht. Black Friday gaat meestal het weekend door. Gevolgd door Cyber Monday op, ja, maandag. Vorig jaar werd er tijdens die dagen voor een totaalwaarde van € 850.000.000,- verkocht via iDeal.
3. Sinterklaasjournaal
Nog geen december, maar ook november staat in het teken van Sinterklaas; het Sinterklaasjournaal en de intocht zijn populair. Ook op sinterklaasgedichten wordt veel gezocht. Kom maar weer op met die inspiratie, internet.
December
De maand van Sinterklaas, de ‘prettige feestdagen’ en oud en nieuw, vuurwerk, de voorrondes van het WK Darts 2020, de Top 2000, Serious Request en de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Valencia (die eindigde in 0-1). Uiteindelijk werd er in deze laatste maand van het jaar het meest gezocht naar de volgende onderwerpen:
1. Badr Hari vs. Rico Verhoeven
Het kickboksgevecht van het jaar – of zelfs van de eeuw genoemd. En met 3,5 miljoen kijkers voor de buis was het dat misschien ook wel. Wel een deceptie, want kijkers konden niet lang genieten van het duel. Badr kreeg een blessure en Verhoeven won de riem. Ook de woorden tussen kickbokser Hesdy, Pannenkoek, Gerges bleven niet onopgemerkt.
2. Winterpunt 2019
Ook wel de kortste dag van het jaar. Deze valt altijd rond 21 december, met afwijkingen tot twee dagen voor en na die datum. Dit jaar was 22 december de kortste dag op het noordelijk halfrond. We hadden 7,5 uur licht in Nederland.
3. Juice WRLD
Deze 21-jarige Amerikaanse rapper overleed begin december op de luchthaven van Chicago Midway nadat hij daar onwel was geworden. De nog rijzende ster was in ons land bekend van zijn hit Lucid Dreams.
*Dit overzicht is tot stand gekomen op basis van data uit Google Trends. In Nederland van 1 januari 2019 tot 31 december. Hierbij werd gekeken naar de snelste stijgers, op onderwerpen en zoekopdrachten.
Laat een reactie achter