Dubbel en dwars besparen? Dat doen we deze week bij Pricewise. Namelijk op het milieu én onze energierekening. Op vrijdag 5 februari is het Warmetruiendag. Wij doen mee en zetten de thermostaat een graad lager én dragen een dikke, warme trui. Als energievergelijker breiden we de actie uit naar heel de week. Vanaf 1 februari is de temperatuur in ons pand wat lager. Koud? Welnee. Energie besparend? Jazeker. Doe je mee? Kun je nog een trui winnen ook.
Meedoen is simpel
Het is eigenlijk even simpel als het klinkt. Trek vrijdag 5 februari een warme trui aan en zet de thermostaat minimaal een graad lager. Modebewuste Nederlanders kunnen ook meedoen, want truien zijn hip. Geen trui? Dan kun je er ook zelf een breien. Wil je laten weten dat je meedoet? Geef jouw actie op bij Warmetruiendag.
Decennium vol warme truien
Dit jaar vieren we de 10e verjaardag van Warmetruiendag. De nationale dag van energiebesparing. Als je de kachel 5 februari wat lager zet dan draag je – naast een warme trui – een beetje bij aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Ja, wíj zetten de thermostaat bij Pricewise vanaf vandaag al een graadje lager. Maar vrijdag is het dé dag van de warme truien. Gezellig, met z’n allen besparen. Als alle huishoudens in Nederland de thermostaat een jaar lang een graad lager zetten, dan besparen we samen het jaarverbruik van Amsterdam.
Nog meer besparen op de energierekening?
Vergelijk dan even energie
10 energie-bespaartips
Het mag duidelijk zijn dat je niet alleen op Warmetruiendag kunt besparen. Het hele jaar door kun je van alles doen om op de energierekening, en daarbij op het milieu, te letten. Dat kan makkelijker dan je misschien denkt, hoor. Wat kun je doen?
- Zet de radiatoren uit in ruimtes waar je weinig komt. Zonde om deze te verwarmen als je er toch niet hoeft te zijn.
- Zet de thermostaat ’s nachts niet lager dan 15 graden. Een ruimte opwarmen vanaf een heel lage temperatuur, kost meer energie dan deze continu op een temperatuur van 15 graden te houden. Daarbij is het belangrijk dat leidingen niet bevriezen. Win-win, toch?
- Neem een slimme thermostaat. Daarmee kun je de temperatuur vanaf een afstand regelen. Als je écht niet in de ‘kou’ thuis wilt komen, dan zorg je toch vanaf je werk dat je woning alvast wordt opgewarmd? Handig, en we hebben zelfs nog meer energiebesparingstips voor je.
- Zet een koelkast niet vlak naast een fornuis, kachel of oven. Dan kost het voor warm en koud minder moeite, en dus energie, om op temperatuur te blijven en/of komen.
- Zorg voor schone ventilatieopeningen in de vriezer en koelkast. Zo wordt de restwarmte beter afgevoerd, waardoor de koelende werking wordt behouden.
- Douche! Kies voor douchen in plaats van badderen. Je kunt wat energie betreft ongeveer drie keer douchen van één bad. Stuk zuiniger, moet je natuurlijk geen uren van die warme waterstroom gaan genieten.
- Was op een lage temperatuur. Kies voor 30 of 40 graden, dat kost minder energie dan de hogere temperaturen. Heb je ook minder kans op krimpende warme truien.
- Geen zin om de thermostaat de hele dag een graad lager te zetten? Misschien dat je de temperatuur wel een uur voor het slapengaan omlaag kunt draaien. Dat scheelt ook al in energieverbruik en je merkt er niets tot weinig van qua temperatuur.
- Plaats tochtstrips bij ramen en deuren. Dan kan warmte minder snel ontsnappen én kou minder makkelijk naar binnen komen.
- Niet om het milieu te redden, wel om geld te besparen: vergelijk energiecontracten. Gemiddeld kun je € 250,- per jaar besparen door jaarlijks over te stappen. Dat is het vergelijken waard, toch?
Warme trui nodig? Nou, die kun je winnen!
Naast een lagere energierekening én een beter milieu, kun je ook nog eens een warme trui winnen. Wij, van Pricewise, mogen een coole – warme – trui t.w.v. € 300,- weggeven van Warmetruiendag. Via onze Facebookpagina kun je meedoen aan de prijsvraag. Waarvoor je alleen maar hoeft in te vullen hoeveel jij denkt dat wij bij Pricewise besparen door de kachel 5 dagen 1 graad lager te zetten. Gok je wagen? Niet geschoten is altijd mis.
Het klimaatverbond is de Nederlandse initiatiefnemer van de Warmetruiendag; zij organiseerden deze actie van 2007 tot en met 2012 zelfstandig. Vanaf 2013 organiseren Greenchoice en het Klimaatverbond deze nationale energiebesparingsactie samen. Dit doen ze onder het motto: de groenste energie is de energie die je niet gebruikt.
Laat een reactie achter