Je wil het natuurlijk liever niet meemaken, maar het kan altijd gebeuren: je bent op vakantie in het buitenland en je wordt ziek of je krijgt een ongeluk. Wat nu? Worden je kosten voor medische hulp dan vergoed door je zorgverzekering of je reisverzekering? Wij leggen het uit.
Ziek op vakantie | Welke medische zorg dekt de reisverzekering? |
Zorgverzekering | Wat is niet verzekerd bij je reisverzekering? |
Reisverzekering | Aanvullende dekkingen reisverzekering |
Aanvullende zorgverzekering |
Ziek op vakantie, wat moet je doen?
Je bent op vakantie in het buitenland en je wordt ziek. Of je krijgt een ongeluk en je loopt lichamelijk letsel op. Wat moet je dan doen?
- Je wil natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden, zeker als het om ernstige verwondingen of ziekte gaat. Neem contact op met een plaatselijke arts die je kan helpen. In geval van acute nood bel je het noodnummer van het land waar je op vakantie bent; 112 werkt in de hele EU. Zet het noodnummer van je vakantieland voor je reis al in je telefoon.
- Laat de arts je zorgpas zien en vraag na de behandeling altijd om een factuur in het Engels, Spaans, Frans of Duits, voorzien van je naam en geboortedatum. Dit maakt het later makkelijk om in Nederland de kosten bij je zorg- of reisverzekeraar te verhalen. Neem altijd je zorgpas en je reisverzekeringspolis mee op reis!
- Bel de alarmcentrale van je zorgverzekeraar en die van je reisverzekeraar. Vertel hen wat er aan de hand is/was. Zij vertellen je wat je verder kunt doen. De reisverzekeraar kan je zo nodig helpen met het organiseren van je terugreis naar Nederland. Zet voor je vakantie alvast het alarmnummer van je zorgverzekeraar en je reisverzekeraar in je telefoon. Breng natuurlijk ook je familie in Nederland op de hoogte en eventueel je reisorganisatie.
Zorgverzekering
Niemand wil ziek worden in het buitenland en je zit al helemaal niet te wachten op de hoge kosten die dat vaak met zich meebrengt. Ben je op vakantie in het buitenland, dan blijf je verzekerd voor zorg. De verplichte Nederlandse basiszorgverzekering heeft werelddekking, zodat de kosten voor medische zorg in het buitenland ook worden vergoed, net zoals dat in Nederland het geval zou zijn. Het gaat dan alleen om zorg die niet kan wachten tot je weer in Nederland bent.
Tip: als je op vakantie in Europa gaat, kun je gratis een Europese zorgverzekeringspas (EHIC) aanvragen bij je zorgverzekeraar. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten dan direct bij je zorgverzekeraar en zo hoef je dus niets voor te schieten. Vraag voor reizen buiten Europa bij je zorgverzekeraar een 111-formulier aan.
Reisverzekering
Je reisverzekering is wél van belang bij medische zorg in het buitenland. De vergoeding vanuit je basiszorgverzekering voor spoedeisende medische zorg in het buitenland is namelijk nooit hoger dan wat het in Nederland zou kosten. Maar medische behandelingen zijn in het buitenland vaak een stuk duurder dan in Nederland. Daarom is het voor reizen naar het buitenland slim een reisverzekering af te sluiten met de juiste dekking. De reisverzekering is zo een aanvulling op de verplichte Nederlandse basiszorgverzekering. Wat je zorgverzekering niet vergoedt (of niet volledig), vult de reisverzekering aan tot het verzekerde bedrag.
Een doorlopende reisverzekering is vaak voordeliger dan per reis een losse verzekering afsluiten. Wil je de beste prijs voor je reisverzekering met de dekking die bij jou en je vakanties past? Vergelijk via Pricewise en kies de beste deal.
Aanvullende zorgverzekering
Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan worden de extra medische kosten in het buitenland soms wél vergoed. Het is dan niet altijd nodig dit extra te verzekeren in je reisverzekering. Niet-medische bijkomende kosten (zoals extra reiskosten) worden meestal bij een aanvullende zorgverzekering niet vergoed, dus dan is het alsnog verstandig een reisverzekering af te sluiten.
Welke medische zorg dekt de reisverzekering?
Een reisverzekering dekt niet alleen schade bij bijvoorbeeld diefstal van je koffer of andere waardevolle spullen, ook voor medische zorg kun je bij je reisverzekering terecht. De dekking omvat doorgaans:
- Medisch noodzakelijke geneeskundige zorg. Dit geldt voor medische problemen die ontstaan zijn op reis, waarvan je vooraf geen weet had.
- Medisch noodzakelijke tandheelkundige zorg (voor een natuurlijk gebit).
- Extra reiskosten die je op vakantie moet maken van en naar de arts.
- Kosten van je noodgedwongen terugreis naar Nederland.
- Eventueel je verplichte eigen risico van je zorgverzekering (of een deel daarvan), als je dit gebruikt voor geneeskundige zorg in het buitenland.
Wat is niet verzekerd bij je reisverzekering?
- Tandheelkundige hulp die niet direct medisch noodzakelijk is. Denk aan een afgebroken kies. Ook reparaties van bijvoorbeeld kronen of bruggen zijn niet verzekerd.
- Geneeskundige hulp in privéklinieken. Wil je in een privékliniek worden behandeld, overleg dan eerst met je reisverzekeraar via het alarmnummer.
- Behandelingen door onbevoegde artsen. Check dus goed of je wel bij een bevoegde arts terecht bent gekomen. Ook onderzoeken en geneesmiddelen van onbevoegde artsen worden niet vergoed.
Aanvullende dekkingen reisverzekering
Naast de medische kosten voor spoedeisende hulp (die hoger zijn dan het Nederlandse tarief) kun je bij een reisverzekering ook andere dekkingen kiezen:
- Ongevallen. Je krijgt eenmalig een bedrag uitgekeerd als je tijdens je reis blijvend invalide wordt of komt te overlijden (in dat geval ontvangen je nabestaanden dit).
- Annulering. Je krijgt de kosten vergoed als je onverwacht je reis moet annuleren of eerder terug moet. Bijvoorbeeld als je ziek wordt of bij overlijden van familie.
- Wintersport. Als je tijdens de wintersport iets overkomt, krijg je met deze dekking (een deel van) je kosten vergoed.
- Onderwatersport. Als tijdens het duiken je iets overkomt, krijg je met deze dekking (een deel van) je kosten vergoed. Ook bij schade aan je (gehuurde) duikuitrusting.
- Avontuurlijke sport. Je bent verzekerd voor de kosten als er tijdens het uitoefenen van avontuurlijke sporten iets misgaat.
- Rechtsbijstand. Je krijgt eventuele rechtsbijstand vergoed die je nodig hebt tijdens je vakantie. Bijvoorbeeld als er een conflict is met de reisorganisatie.
- Zakenreis. Voor als je ook dekking wil hebben tijdens een zakenreis (want dat is bij een standaard reisverzekering uitgesloten). Combineer je een zakenreis met een privéreis, dan is het privégedeelte bij de meeste verzekeraars standaard verzekerd.
- Vervoer in Europa. Hiermee krijg je de kosten bij autopech tijdens je vakantie vergoed. Denk aan sleepkosten, vervangend vervoer of kosten van een extra overnachting. Deze aanvullende verzekering dekt geen schade aan de auto zelf.
Laat een reactie achter