Ruim 300.000 Nederlanders hebben in 2013 een betalingsachterstand op hun zorgverzekering. Zij spelen het eeuwenoude kat-en-muisspel met hun schuldeisers. Met het nieuwe verzekerjaar in aantocht rijst voor deze wanbetalers de vraag: mag je overstappen naar een andere zorgverzekeraar als je een betalingsachterstand hebt?
Heb je langer dan 2 maanden je zorgpremie niet betaald? Dan kun je niet overstappen. Zelfs als je al aan het aflossen bent, is overstappen niet mogelijk. De hele betaalachterstand moet ingelost zijn. Als je deze achterstand nog voor het einde van 2013 wegwerkt, kun je alsnog overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering.
Wat gebeurt er als je niet betaalt?
Betaal je de premie van je zorgverzekering niet? Dan meldt je zorgverzekeraar je – na de nodige betalingsherinneringen – na 6 maanden aan bij het College voor Zorgverzekeringen (nu Zorginstituut Nederland). Het Zorginstituut Nederland houdt de premie vervolgens automatisch in op je loon of uitkering.
Feiten en cijfers
Sinds het eigen risico in 2013 werd verhoogd van € 220,- naar € 350,-, stijgt het aantal mensen dat geen premie voor de verplichte basisverzekering betaalt. Op 1 januari 2013 waren er nog 299.000 verzekerden met een betalingsachterstand van minimaal 6 maanden. Op 1 april was dit aantal opgelopen tot 306.000 en op 1 juni telde Nederland 314.000 wanbetalers. Als deze stijgende lijn zich voortzet, staat de teller eind 2013 ongeveer op 340.000.
4 bespaartips op je zorgverzekering
Vergelijk je zorgverzekeringen en bekijk of er een voordeligere zorgverzekeraar voor je uit de bus komt.
Sluit je aan bij een collectief via je werk of een vereniging voor mogelijke korting op je zorgpremie.
Regel je veel zaken op internet? Kijk dan of een internetzorgverzekering iets voor je is. Deze vaak goedkopere variant bieden veel zorgverzekeraars aan naast hun gewone verzekering.
Check op www.belastingdienst.nl of je wel genoeg zorgtoeslag krijgt.
Laat een reactie achter