Het landelijk aantal energie-overstappers is in 2017 wederom gestegen. In 2016 stapten 2,5 miljoen energieverbruikers over, in 2017 steeg dit naar 2,6 miljoen overstappers. Online overstapkanalen worden daarbij steeds populairder. Daarnaast is offline werving van nieuwe klanten steeds minder populair en effectief. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise, op basis van statistieken van Energie Data Services Nederland (EDSN). Hans de Kok, directeur Pricewise: “Deze landelijke trend zien wij ook terug in onze groei als vergelijkingssite. Wij hebben in 2017 het aantal overstappers met zelfs 25% zien groeien.”
Evolutie landelijk aantal overstappers
De energiedatahub van Nederland (EDSN) registreert elke wijziging van energieleverancier per stroom- en gasaansluiting. Het gaat om zowel (klein)zakelijke aansluitingen als aansluitingen van huishoudens. Het aantal overstapberichten bij EDSN is sinds 2014 gegroeid van 2,2 miljoen naar 2,6 miljoen in 2017. Volgens Paul Roos, CEO a.i. van EDSN, is Nederland voorloper op het gebied van snel en makkelijk overstappen. “EDSN maakt het mogelijk om binnen één dag van energieleverancier over te stappen. Voor Nederlandse consumenten is dit inmiddels heel gewoon, maar binnen Europa is deze snelheid en het gemak uniek.” Hans de Kok sluit hierbij aan: “We zagen in 2017 relatief veel nieuwe overstappers, met name ook in oudere leeftijdsdoelgroepen. Consumenten deden in 2017 gemiddeld nog geen vijftien minuten over het aanvragen van hun contract. Hun gemiddelde besparing kwam uit op € 253,-. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bevestigt de grote besparingen in haar Energiemonitor 2017. Uit het onderzoek van de ACM blijkt ook dat prijs met 78% de belangrijkste reden is voor energie vergelijken en overstappen. Op nummer twee volgt de keuze voor duurzame stroom of een duurzame leverancier met 16%.”
Staafdiagram energie-overstappers
Hieronder vind je een staafdiagram waarin het aantal overstapberichten bij EDSN in 2014, 2015, 2016 en 2017 te zien zijn.
Wil je deze staafdiagram overnemen? Gebruik dan de onderstaande code:
<div class="iframe-link" style="max-width: 640px; width: 100%; min-width: 380px; position: relative;"><a style="text-decoration: none;" href="https://www.pricewise.nl/energie-vergelijken/"><span style="position: absolute; bottom: 12px; right: 0px; font-size: 14px; color: #777777; font-family: inherit;">Onderzoek door: Pricewise.nl</span> <iframe class="localfocusvisual" style="width: 100%; height: 600px; overflow: hidden;" src="https://localfocus2.appspot.com/5b1007a7c3e83" width="300" height="150" frameborder="0"></iframe></a></div>
Online overstapkanalen populairder
In de Energiemonitor 2017 stelt de ACM dat de kanalen die de consument gebruikt om over te stappen, veranderen. “Consumenten oriënteren zich met name online op een nieuwe energieleverancier. De prijsvergelijkingssites zijn het afgelopen jaar belangrijker geworden in deze oriëntatie,” staat in het document. De Kok: “Wij zagen een flinke stijging in het aantal overstappers via Pricewise. In 2017 stapte ruim een kwart meer consumenten over op een ander energiecontract via onze website. Daarnaast zetten leveranciers minder in op offline kanalen, zoals telemarketing en colportage.”
Oranje overstappers
De Kok: “Overstappers kiezen steeds vaker voor groene energie (76,4%) en dan met name voor groene energie opgewekt in Nederland, zogenoemde ‘oranje’ stroom. In 2015 koos nog 7,8% van onze overstappers hiervoor. In 2017 is dit percentage gegroeid naar 21,3%. Ook het CBS meldde recent dat het aandeel hernieuwbare energie van het totale Nederlandse energieverbruik vorig jaar met 10% is gestegen.”
Stijging zal doorzetten
“We verwachten dat de stijging van energie-overstappers de komende tijd blijft doorzetten,” vertelt De Kok. “Mede doordat de energietarieven weer aan het stijgen zijn. We zien de laatste tijd een opvallende ontwikkeling in de instaptarieven voor vaste contracten. De tarieven van deze contracten zijn omhooggegaan. De verwachting is dat ook de variabele contracten vanaf juli flink duurder worden. Zulke prijsstijgingen zorgen ervoor dat consumenten nog meer kunnen besparen en sneller op zoek gaan naar een alternatief. Met een stijgend aantal overstappers als gevolg. Daarnaast hangt het aantal overstappers ook af van andere factoren, zoals de onderlinge concurrentie tussen energieleveranciers en nieuwkomers op de markt.”
Laat een reactie achter