Het zorgseizoen is voorbij en een deel van de Nederlandse bevolking is veranderd van zorgverzekering of overgestapt van zorgverzekeraar. Aanvullende verzekeringen worden steeds minder vaak gekozen blijkt ook uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Van de overstappers heeft ruim 64 procent zich niet aanvullend verzekerd voor 2025. In 2024 was dat 41 procent.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Verrassend dat het merendeel, tot wel twee derde, geen aanvullende verzekering heeft afgesloten, waar in afgelopen jaren juist twee derde zich wel aanvullend verzekerde. Maar toch ook niet zo vreemd, want veel zorg wordt al gedekt in de basisverzekering en aanvullend verzekeren is dan vaak onnodig of minder economisch. Denk bijvoorbeeld aan een tandartsverzekering: als je elk jaar trouw naar de tandarts gaat voor een controle afspraak en bijna nooit extra behandelingen nodig hebt voor bijvoorbeeld gaatjes, dan loont een aanvullende verzekering vaak niet.”
Minder dan één derde sloot nog wel een aanvullende verzekering af
Een klein deel (19 procent) sloot wel een aanvullende tandverzekering af. In 2024 was dit nog 21 procent.
9 procent sloot een aanvullende verzekering af zonder tandartsverzekering en 8 procent koos voor zowel een aanvullende tandverzekering als een andere aanvullende verzekering.
De ‘andere’ aanvullende verzekering betreft niet alleen fysiotherapie, maar ook bijvoorbeeld een extra buitenlandvergoeding. Fysiotherapie vormde wel de overgrote meerderheid.
In 2024 koos 21 procent nog voor een aanvullende verzekering zonder tandartsverzekering. De grootste daling is op deze categorie waar te nemen. 15 procent koos in 2024 voor zowel een tandarts- als een andere aanvullende verzekering.