Onnodige en inefficiënte behandelingen in de zorg moeten plaatsmaken voor kwaliteitszorg. Dit is de conclusie van een onderzoek van de management consultancyfirma Strategy&, dat werd geleid door voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink. Onder de noemer Kwaliteit als medicijn wordt in het rapport een overzicht gegeven van de diverse ideeën rondom de bezuinigingen op zorg wanneer kwaliteit de leidende factor wordt.
Meer zorg is geen betere zorg
Klink schrijft ondermeer dat de kosten voor zorg stijgen doordat artsen betaald worden per behandeling. Daarbij komt dat ziekenhuizen gebrand zijn op hoge omzetten. Al met al worden om deze redenen meer behandelingen uitgezet, zonder dat deze per se noodzakelijk zijn. Hieronder valt zeker 20% van alle handelingen. Deze verkeerde insteek van kwantiteit moet worden omgezet naar kwaliteit. Artsen die meer luisteren en een goed geinformeerde patiënten, zullen uiteindelijk leiden tot betere zorg.
Evidence-based behandelingen
Van alle medische behandelingen zijn de effecten voor ongeveer 60% onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Gevolg hiervan is dat er de afgelopen jaren veel behandelingen zijn uitgevoerd, die bij nader onderzoek helemaal niet doeltreffend zijn. Een voorbeeld hiervan is het knippen van de amandelen bij kinderen, waar onlangs van is vastgesteld dat dit geen effect heeft op het aantal verkoudheden.
Verhoging therapietrouw
Een ander punt op de agenda voor kwaliteitszorg is de verhoging van therapietrouw. Wanneer een patient zijn medicijn(en) niet inneemt, veroorzaakt hij of zij hogere ziektekosten. Apothekers worden betaald om medicijnen te verkopen, terwijl er meer winst te behalen valt door erop toe te zien dat de medicijnen daadwerkelijk worden ingenomen. Er moet een betere samenwerking komen tussen verschillende zorgverleners, zoals apothekers en ziekenhuizen, ter preventie van complicaties en ziekenhuisopnames.
Van prijs en efficiëntie naar kwaliteit
Geen verspilling meer, dat moet volgens het onderzoek het nieuwe motto worden van de gezondheidszorg. Buitenlands onderzoek heeft uitgewezen dat er 30% meer bespaard kan worden door meer kwaliteit te steken in de zorg. Klink heeft eenzelfde conclusie getrokken in zijn onderzoek. Van de ongeveer 30 miljard euro in de curatieve zorg kan namelijk naar schatting 8 miljard bespaard worden door bovenstaande opties. Opties die een stuk minder vervelend zijn dan de verhogingen van het eigen risico en de zorgpremies en het schrappen van zorg uit de zorgverzekeringen.
Laat een reactie achter