Je kunt nauwelijks gemist hebben dat vorig jaar in december, net voor de kerst, het kabinet dreigde te vallen. Minister Schippers had een veranderingsvoorstel voor de Zorgverzekeringswet ingediend. Dat werd goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar door drie PvdA’ers in de Eerste Kamer afgeschoten.
Door gastblogger en zorgexpert Frank van Wijck
Haar voorstel kwam in het kort hierop neer. In de huidige situatie is het zo dat de zorgverzekeraar, als jij een goedkopere variant van de zorgpolis hebt en een behandelaar in het ziekenhuis of de GGZ wilt gebruiken die de zorgverzekeraar níet heeft gecontracteerd, de zorgverzekeraar toch pakweg driekwart van de rekening moet betalen. In het plan van Schippers zou die verplichting vervallen. Dan zou jij dus de behandeling helemaal zelf moeten betalen. Die drie PvdA-senatoren vonden dat te ver gaan en zeiden: dan heb je als verzekerde geen vrije artsenkeuze meer.
Nieuw plan
Schippers toonde zich in reactie op het debacle in de Eerste Kamer als iemand die niet tegen haar verlies kan. Die maatregel zou volgens haar berekening een miljard euro aan besparing op de zorgkosten opleveren en dat miljard moest en zou er komen. Desnoods zou ze de gewenste wetswijziging via een algemene maatregel van bestuur regelen. Dit betekent dat er geen wetswijziging bij komt kijken en dat de Eerste Kamer zich er niet over hoeft uit te spreken. Dit leverde zoveel discussie op in en buiten de beide Kamers, dat Schippers op haar schreden terugkeerde om in stilte te broeden op een nieuw plan.
Dat nieuwe zorgplan is er nu. Heel in het kort komt het erop neer dat je niet meer wordt bestraft als je naar de “verkeerde” behandelaar in het ziekenhuis of de GGZ gaat, maar dat je wordt beloond als je naar de “goede” gaat. De kern van dit voorstel zit in het eigen risico, momenteel € 375,- per jaar. Je krijgt de keuze voor een zorgpolis waarbij de zorgverzekeraar je korting mag geven op dat eigen risico. Dus: als je ziek wordt en je laat je sturen naar de behandelaar die de zorgverzekeraar voor je selecteert, dan kan je dat op jaarbasis een bedrag tot € 375,- schelen.
Kwaliteit zorg
De interessante vraag die je hierbij als verzekerde kunt stellen is natuurlijk: hoe weet de zorgverzekeraar nu welke behandelaars wel en niet goed zijn? Of ze dat wel of niet kúnnen weten, hangt af van de bereidheid van die behandelaars om transparant te zijn over hun kwaliteit. Je zou denken dat het logisch is dat ze die bereidheid hebben. Zelf heb je in je werk immers ook te maken met functioneringsgesprekken waarin je leidinggevende zegt: ‘Je doet dit en dat goed, maar op die en die punten is er nog duidelijk ruimte voor verbetering.
Maar voor dokters ligt dit toch nog wat gevoelig. De goede niet te na gesproken hoor, in de oncologie bijvoorbeeld wordt heel hard gewerkt aan die transparantie en sommige andere dokters doen dit ook al. Maar toch moet er nog heel wat werk verzet worden voordat álle soorten dokters het lef hebben om zich zo kwetsbaar op te stellen. En als jij het vanuit je perspectief van patiënt gek vindt dat ze daar zo’n moeite mee hebben, dan zijn we dezelfde mening toegedaan. Je zorgverzekeraar kan immers moeilijk op kwaliteit inkopen voor jou als verzekerde als hij geen inzicht krijgt in wat die kwaliteit is.
* “Frank van Wijck (1960) is sinds 1988 fulltime actief in de wereld van de Nederlandse gezondheidszorg als journalist, publicist, (hoofd)redacteur, dagvoorzitter, boekauteur en blogger. Hij is sinds 2002 eigenaar van Eva tekstproducties in Amsterdam.”
Laat een reactie achter