Vanaf 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. Op de aanvullende verzekering mag de korting nog wel. Uit ons nieuwste onderzoek blijkt dat 63% van de mensen met een collectieve zorgverzekering het niet eens is met de afschaffing. In totaal is 30% van de Nederlanders collectief verzekerd, waarvan de helft al tien jaar of langer. Waarom zijn Nederlanders eigenlijk collectief verzekerd en wat moeten zij doen nu de korting verdwijnt? We leggen je alles uit.
Waarom wordt de korting afgeschaft?
Volgens de overheid is de collectieve korting een sigaar uit eigen doos. Ze bedoelen hiermee dat de ene groep verzekerden eigenlijk de korting betaalt voor een andere groep. Zo verhoogt een verzekeraar eerst voor iedereen de premie en vervolgens krijgt een bepaald collectief dit terug alsof dit een korting is. Maar dit is niet de enige reden. De afschaffing leidt volgens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook tot een overzichtelijker polisaanbod. En dat is goed nieuws: het vergelijken van zorgverzekeringen wordt zo makkelijker.
Collectief verzekerd uit gemak
Waarom zijn Nederlanders nu eigenlijk collectief verzekerd? Een deel (62%) vindt dat de zorgverzekering nu aansluit bij hun zorgbehoefte. De helft (50%) is zo verzekerd uit gemak. Van die groep is meer dan de helft (57%) al tien jaar of langer aangesloten bij een collectief. Het kan zijn dat die verzekering heel goed bij je past. In veel gevallen is dat anders, zegt onze directeur Hans de Kok: “Het is onmogelijk een polis te maken die aansluit bij de zorgbehoeften van ieder individu in zo’n collectief. Daarnaast zijn leeftijdsverschillen vaak groot. Ondanks collectieve voordelen is iedereen anders en heeft men andere zorgbehoeften. Je betaalt snel ongemerkt voor aanvullende verzekeringen die je misschien niet nodig hebt, terwijl je met een individuele dekking veel goedkoper uit zou zijn. De collectiviteitskorting op de basisverzekering woog vaak al niet op tegen de oververzekering met uitgebreide aanvullende pakketverzekeringen. Nu deze korting wordt afgeschaft zijn consumenten vaak al helemaal beter uit met een individuele polis op maat.”
Vergelijken is altijd verstandig
Of je nu collectief verzekerd bent of niet: het is altijd goed om elk jaar je zorgverzekering te vergelijken. Je zorgbehoefte kan elk jaar anders zijn. Daarnaast veranderen zorgverzekeraars jaarlijks hun pakket en zorgpremie. Die zorgpremies zijn nog niet allemaal bekend op dit moment. Wat we wel weten: de premie gaat volgend jaar flink omhoog. Op 12 november zijn alle zorgpremies bekend en vanaf dan kun je vergelijken. Een overstap naar een andere zorgverzekering kan tot en met 31 december 2022. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude verzekering dan op. Zeg je je zorgverzekering zelf op voor 31 december 2022? Dan kun je tot en met 31 januari 2023 nog overstappen van zorgverzekering.
Schrijf je in voor ons zorgpremie-alert
Wij kunnen je op de hoogte houden van het nieuws rondom zorgverzekeringen en de nieuwe zorgpremies. Je meldt je heel makkelijk – gratis en vrijblijvend – aan voor onze Zorgpremie-alert. Zo ben jij altijd als allereerste op de hoogte en weet je zeker dat je de beste zorgverzekering kiest voor het aankomende zorgjaar.
Laat een reactie achter