Meer droogte, maar soms ook juist veel meer regen en heftige stormen. Het klimaat verandert en de weersomstandigheden worden steeds extremer. Daardoor hebben huizen steeds meer schade en gaan premies van woonverzekeringen omhoog. Hoe zit dit precies en wat kun je zelf doen om schade aan je huis door extreem weer te voorkomen? Je leest het hier.
Gevolgen voor premies woonverzekeringen
Door de steeds extremere weersomstandigheden, zoals zware regenval, hagel, overstromingen, maar ook bliksem en extreme droogte, is de kans groter dat je schade krijgt aan je huis of spullen ín je huis. Met een opstal- en inboedelverzekering krijg je deze schade in veel gevallen vergoed door je verzekeraar. Maar doordat het weer steeds extremer wordt, ontstaan er steeds meer schades, waardoor verzekeraars meer en hogere schadeclaims krijgen. Dit heeft gevolgen voor de premies die je moet betalen.
Extreem weer: stijgende premies
Veel verzekeraars hebben de premies van hun woonverzekeringen al verhoogd, want zij lopen door de klimaatverandering grotere risico’s op schadeclaims. Om ook in de toekomst alle schades te kunnen blijven betalen, berekenen zij hun hogere kosten door aan de klanten.
Woonverzekeringen betaalbaar houden
Om klimaatschade verzekerbaar én betaalbaar te houden, denken de verzekeraars mee aan oplossingen. Zo wordt er gewerkt aan plannen om steden en huizen duurzamer en weerbaarder te maken. Daarnaast zijn er al waarschuwingssystemen om zo snel mogelijk op de hoogte te zijn als er noodweer komt. Misschien kun je dan nog maatregelen treffen om veel schade te voorkomen. Dit kost natuurlijk ook allemaal geld, maar niets doen is uiteindelijk nog veel duurder. Bovendien wil iedereen zich graag zo veilig mogelijk voelen in z’n huis.
Tips voor voorkomen woningschade
Het extreme weer kun je niet beïnvloeden, al helpt het natuurlijk om je CO2-voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Maar wat kun je wél doen om schade in en aan je huis zoveel mogelijk te voorkomen? Denk bijvoorbeeld aan het volgende:
- Plaats een waterdetector in de kelder, zo word je bij wateroverlast meteen gewaarschuwd. Heb je spullen in de kelder opgeslagen? Plaats deze dan op een verhoging, bijvoorbeeld in een stellingkast. Bewaar kostbare bezittingen niet in de kelder.
- Maak regelmatig de dakgoten schoon, zodat bij regen het water goed kan wegstromen. Controleer ook de regenpijp op verstoppingen. Je kunt water vanuit de goten ook opvangen in een regenton of regenwater-hergebruikinstallatie.
- Bedek de hele tuin niet alleen met tegels, maar zorg voor voldoende groen, zodat het water in de grond kan doordringen.
- Zet je auto waar mogelijk binnen of in een stalling als er hagel of storm op komst is.
- Is er hevig onweer? Haal dan de stekkers van elektrische apparatuur uit het stopcontact. De kans is klein, maar er kán brand ontstaan.
- Zet bij een verwachte storm je tuinmeubels en parasol binnen of maak ze goed vast. Zorg ook dat bloempotten, containers en barbecues niet kunnen omwaaien.
- Zorg dat je de bomen in je tuin goed bijhoudt, zodat er minder kans is op afbrekende takken bij storm.
- Check regelmatig of de dakpannen en het daklood niet losliggen of verschoven zijn. Controleer ook of de schutting nog stevig staat.
Twee soorten woonverzekeringen
Er zijn twee soorten woonverzekeringen: een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Een opstalverzekering dekt schade door water, bliksem, storm of brand aan spullen die vastzitten in en aan je huis. Dus het dak, de vloer, de ramen, de keuken, de zonnepanelen, maar ook de schutting of schuur in de tuin. Een opstalverzekering heb je alleen nodig bij een koophuis. Bij een huurhuis sluit de eigenaar of verhuurder van het pand deze verzekering vaak af. Door extreem weer kan er ook schade ontstaan aan spullen die ‘los’ staan in je huis. Denk aan meubels, gordijnen, vloerkleden, laptops of andere apparatuur. Hiervoor sluit je een inboedelverzekering af. Dit is zowel in een koop- als huurhuis verstandig om te doen.
Check of je huidige inboedel- en opstalverzekering nog voldoende dekking geeft bij schade door extreem weer. Woonverzekeringen vergelijken is altijd slim, zo vind je de beste deals, betaal je nooit te veel en ben je wel voldoende beschermd.
Laat een reactie achter