Je loopt de supermarkt uit met twee zware boodschappentassen in je handen. Eenmaal aangekomen bij de auto besef je dat je autosleutel in één van de tassen zit. Helemaal onderin. Gelukkig heb jij een auto met keyless entry, ideaal. Toch?
Zonder handen
Een keyless-entry-systeem houdt in dat je jouw auto kunt openen zonder dat je op een knop hoeft te drukken of de sleutel in het slot hoeft te steken. De auto gaat vanzelf van het slot als jij de autodeur aanraakt en de sleutel in de buurt is. In sommige gevallen is het niet eens nodig dat je de autodeur aanraakt. Je kunt je autosleutel dus gewoon in je binnenzak houden (of in je boodschappentas) en naar je auto toelopen. Hoe werkt dat? Er zitten zenders in je autosleutel en in je auto. De auto communiceert op die manier met de sleutel en andersom. De sleutel geeft continu signalen af. Als de sleutel in de buurt van de auto komt, reageert de auto met een signaal naar de sleutel. Als het signaal correct is, springt de auto van het slot. Je moet wel binnen een bepaalde afstand van de auto zijn; vanaf ongeveer zes meter moet de sleutel werken.
Da’s pech, auto weg
Een handsfree systeem is natuurlijk heel erg handig als je met volle boodschappentassen aan komt lopen. Maar er komen ook gevaren bij kijken. Het signaal dat de sleutel naar jouw auto stuurt, kan namelijk gehackt worden. Waardoor je auto gestolen kan worden zonder dat er een sleutel voor nodig is. Dieven maken dan gebruik van een apparaat dat het signaal van de sleutel opvangt en naar de auto zendt. Het grote nadeel hiervan, naast het feit dat je auto weg is, is dat deze manier van autodiefstal bijna geen braaksporen achterlaat. Dit maakt het lastiger voor autoverzekeraars om te beslissen wanneer er wel of geen vergoeding wordt uitgekeerd.
Tegenwoordig krijgen steeds meer nieuwe auto’s een sleutel die niet continu een signaal afgeeft. Deze sleutels geven alleen een signaal af als ze in beweging zijn. Als er geen beweging plaatsvindt, gaat de sleutel in slaapstand en zendt deze geen signalen uit.
Wat kun je ertegen doen?
De beste manier om je auto met keyless entry te beschermen is om het dieven niet te makkelijk te maken om het signaal van de sleutel op te vangen. Als je autosleutel in de buurt van een (voor)deur of buitenmuur ligt, kan het signaal van de sleutel makkelijk vanaf buiten opgevangen worden. Leg je autosleutel daarom nooit in de buurt van een deur of buitenmuur. Om zeker te zijn dat dieven geen signalen opvangen, kun je jouw autosleutel opbergen in een hoesje dat geen signalen doorlaat. Een metalen bakje of aluminiumfolie is hier ook geschikt voor. Tot slot kun je keyless entry ook laten uitschakelen door de autodealer.
Check je verzekering
Vanaf juli 2020 komen er strengere beveiligingsregels voor auto’s met zo’n keyless-entry-systeem. Het kan hierdoor voorkomen dat oudere modellen en uitvoeringen niet meer gecertificeerd zijn. Dat kan ook invloed hebben op je autoverzekering. Wil jij je autoverzekering vergelijken? In de vergelijker zie je welke verzekering het goedkoopst is en welke voorwaarden aan de verzekering verbonden zijn.
Hans wientjes
Ik heb een Mazda cx 5 ,met “key less entry” en een heel simpele oplossing.
Voor in elk geval mijn kontaktsleutel.
Plak een strook alu folie op de achterzijde van de contactsleutel, met wat tape, en het bereik, wordt in elk geval, bij onze auto teruggebracht van circa 6 naar 1 meter. Probleem opgelost.
Hoort, zeg het voort !