Jaarlijks bezoeken ruim twee miljoen mensen de fysiotherapeut. Sinds 2006 is iedereen vrij om zonder tussenkomst van de huisarts naar de fysiotherapeut te gaan. Dit noemen we Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF). Hoewel het per regio verschilt, gaan er landelijk ruim meer dan de helft van de mensen zo zonder tussenkomst van de huisarts naar de fysiotherapeut.
Door het invoeren van de DTF is het vaak dus niet de huisarts, maar familie of vrienden die adviseren. “Ken jij nog een goede fysio?” Maar wat is een goede fysiotherapeut? Wanneer ik die vraag zou voorleggen bij mijn patiënten, dan krijg ik antwoorden als ’ik ben goed geholpen’, ‘ik ben nu klachtenvrij’ of ’ik voel me prettig en op mijn gemak bij jou.’ Patiënten willen dat je alles goed uitlegt, je vakmanschap laat zien en ‘precies de juiste plekken voelt’. En uiteraard is goede koffie en een juiste klik ook heel belangrijk! Alle redenen waarom iemand zich goed voelt bij zijn of haar fysiotherapeut zijn wat mij betreft legitiem. Maar hoe bepaalt de zorgverzekeraar de kwaliteit van jouw fysiotherapeut?
Kwaliteit
De verzekeraars baseren ’kwaliteit’ op de dossiervoering van de fysiotherapeut. Met name verzekeraars als de Menzis, Agis/Achmea en de Friesland maken onderscheid hierin. Zij hanteren meerdere profielen waarin de praktijk en de fysiotherapeut valt. Het begint met, laten we zeggen, profiel 1. Hierbij voldoet de praktijk aan de basisvoorwaarden zoals praktijkruimte en geregistreerd staan in het kwaliteitsregister. Profiel 2 kan worden bereikt wanneer er iets extra’s aanwezig is, zoals een manueel therapeut of sportfysiotherapie. Het laatste en hoogste profiel 3 staat voor een pluspraktijk. Dat bereik je met een externe audit van de dossiervoering van de fysiotherapeuten.
De verzekeraars belonen de profielen met verschillende tarieven terwijl er eigenlijk niet veel verschil is in de kwaliteit van zorg die wordt geboden.
Theorie en praktijk
Op zich ontstaat er op deze manier een interessante situatie, want dossiervoering zegt niets over het handelen van de fysiotherapeut. In theorie zou ik de hele dag niets kunnen uitvoeren, goed mijn dossiers kunnen bijhouden en volgens de zorgverzekeraar dus toch een ’goede’ therapeut kunnen zijn.
Nou zit ik gelukkig niet stil als fysiotherapeut, maar ik heb wel volgens de zorgverzekeraars twee kwaliteitsprofielen. Want naast mijn eigen praktijk (Excentric) ben ik ook nog deels in loondienst. De praktijk in loondienst is een pluspraktijk. Mijn eigen praktijk zit op profiel 1. Volgens de logica der verzekeraars zou mijn kwaliteit dus hoger liggen op de momenten dat ik in loondienst werk. Echter, omdat ik me richt op waar ik veel van afweet, het wielrennen, durf ik zelfs te stellen dat mijn kwaliteit bij Excentric hoger ligt.
Dus, of ik nog een goede fysio ken? Mijn advies luidt: ga naar de fysiotherapeut die jouw klacht begrijpt en goed inschat, ga naar iemand waar jij je prettig bij voelt, die jou helpt zoals jij wilt. Dàt is namelijk de kwaliteit en het profiel dat bij jou past.
Maria ten Hoeve
Interessant artikel om te lezen. Ik heb ook voor een bepaalde vorm fysiotherapie gekozen op aanraden van een goede vriend. Toentertijd geen rekening gehouden met de verzekeraar. Het is inderdaad belangrijk om af te gaan op je gevoel en voor iemand te kiezen die jou goed kan helpen. https://www.fysiotherapiebergstraat.nl/